Tőzsdén mi alapján fizetik az osztalékot?
A cég eldönti, hogy osztalékot fizet. Az összeget és a fizetés időpontját kihirdetik. Idáig tiszta.
Ez után hogyan számolják az egy befektetőre jutó kifizetendő osztalékot?
"Ez után hogyan számolják az egy befektetőre jutó kifizetendő osztalékot?"
Az alapján, hogy a befektetőnek hány részvénye van. A Közgyűlése határoz az osztalék kifizetésérő, egyértelműen az pénzügyi eredmények/nyereség alapján. Például az OTP Bank az éves közgyűlésén részvényenként 145 forint osztalékról dönt, akkor te mondjuk 100 részvényért kapsz 14500 forintot.
Tehát csak az érvényes, ami az adott pillanatban van nálam?
Ha az év 364 napján vannak részvényeim és például az osztalékfizetés előtt eladom, akkor nekem egy fitying sem jár?
Ha így lenne, nem kellene a részvényeknek osztalékfizetéskor irreálisan magas áruk legyen, más napokon meg nagyon olcsó?
Most például a Zwackról van olyan hír, hogy kétezer feletti osztalékot fizet. Ha én a fizetés előtti nap vásárolnék fel amennyit csak tudok, nekem akkor is ugyanúgy járna részvényenként az összeg? Nekem kicsit irreálisnak hangzik. Tényleg így lenne?
Nem a teljes osztalékra gondoltam. Volt egy olyan elképzelésem, hogy esetleg számon tartják, hogy kinél hány napot volt a részvény, és az osztalékból is ilyen arányban részesülne.
Viszont most már akkor értem, kedves utolsó. Köszönöm a válaszod! :)
És köszönöm a figyelmeztetést is! Majd meglátjuk hogyan alakul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!