Külföldi rendelés vám, áfa menetét valaki leírná?
Valaki írja már meg mert komolytalan emberek válaszolnak mindig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HOGY ÉRKEZIK MEG A CSOMAG? VAGY NEKEM KELL ÉRTEMENNI, HOGY KELL KIFIZETNI MILYEN FORMÁBAN AZ ÁFÁT
Régi már, de egy helyes válasz sincs! EU-n kívülről (pl Kína) rendelt termék esetén VÁM és behozatali (import) ÁFA fizetendő!
Ezt a NAV sávosan határozza meg a rendelt termék kategóriájából és az értékéből.
Az utolsó válaszadó nyilván még csak a Médiában vásárolt...
EU-n belülről (de külföldi országból) rendelt termék esetén VÁM nincs, behozatali ÁFA van, ez 2015 jan 1.-től minden esetben a célország ÁFA-kulcsa, tehát itthon 27%. Ezeket az átvétel előtt meg kell fizetned a NAV felé, ezzel feloldják a csomagot, és attól függően, hogy milyen módon rendezted, kiviszi a Posta, vagy a nemzetközi futárcég.
A fizetendő összegekről vagy a Magyar Posta (ha postai úton rendeltél), vagy a nemzetközi futárcég (pl DHL) küld értesítést. Az egyik esetben a postán fizeted meg a különbözetet kápéban átvételkor, egyébként meg a futárcég számlájára utalod, ők utalják tovább a NAV-nak.
VÁM ügyintézést kérhetsz a futárcégtől, de a Magyar Postától is, külön díj ellenében, vagy az ő értesítésük alapján magad intézed. Posta esetén a Postával szerződött vámügyintézővel (általában vámtiszttel). Ennek szintén van díja, de olcsóbb.
Egy kis frissítés:
- EUból EUba nem kell extrát fizetni
- €22 értékhatár fölött +27% ÁFA
- €150 értékhatár fölött +27% ÁFA +3% VÁM
A VÁM-alapba (3% €150 fölött) a szállítási költséget is bele kell számolni (ami Magyarországon kívül esik)
Ezenkívül kezelési költség:
- Postánál 2500 Ft
- DHLnél 4500 Ft
(Természetesen mindenkinél más; érdemes utánajárni telefonon)
Összességében én úgy szoktam számolni, hogy €22 fölött még a harmadát rá kell fizetni (kivéve DHL-nél és társainál). Ebben benne van az is, ha a feladó csak $1-t ír rá, ezért egyből átcsúszik a VÁM-on, meg az is hogy csak kerekítek, de a végén nagy meglepetés nem érhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!