A még nem időskorú családtagjaid, illetve te magad hogyan takarékoskodsz nyugdíjaskorodra?
Én 43 éves vagyok 25 éves munkaviszonyom van eddig.
Sehogy,örülünk ha megélünk valahogy a fizetésből.
28 vagyok, de még el kell tartani, hiába dolgozom, nem keresek eleget. :(
Szóval sehogy... Ha nem lenne a családom, éhen halnék.
Onkentes magannyugdij penztaram van.
Es a mamtol orokolt lakast kiadtam es ahozz a penzhez nem nyulok.
33 vagyok.
37 éves vagyok, egyedülálló édesanya, egy ovis kisfiúval.
Én komolyan veszem ezt az előre gondolkodást és a lehetőségeimhez mérten igyekszem is felkészülni a nyugdíjas évekre is éppúgy, mint a váratlan pénzügyi kiadásokra.
Úgy kalkulálok, hogy csak magamra számíthatok, így semmi meglepetés nem érhet. Természetesen eszemben sincs arra appellálni, hogy majdan a felnőtté váló gyermekemet terhelem a saját eltartásommal (ez így csúnya is leírva).
Szeretettel nevelem és taníttatom, ha öregségemre jó kapcsolatban leszünk, az nekem éppen elég lesz- nem várom el, nem számítok arra, hogy neki kelljen eltartania engem. Ezt a felfogást én eleve szörnyűnek találom.
(az más kérdés, hogy a normális családtagok oda-vissza segítik egymást)
Sajnos már nem élnek a szüleim (nyugdíjasok lennének már), de tőlük is azt a szemléletet hoztam, hogy érdemes és szükséges a jövőre félretenni, amennyire az aktuális élethelyzet engedi.
Amiket konkrétan teszek:
- jól fizető, bejelentett állásom van. Olyan szakmában, olyan szférában, ahol legalább középtávon számíthatok arra, hogy megbecsülik a tudásomat, tapasztalatomat. Hogy ez így is maradjon, igyekszem tanulni, továbbképezni magam, ezzel is igyekszem megtartani a helyem, bebiztosítani magam, hogy egy esetleges munkanélküliség bekövetkeztekor gyorsan találjak legalább ilyen jó állást.
Bár egyedülállóként azért nehéz a napi 8-9 óra, gyermeknevelés, háztartás és tanulás összehangolása- nem gondolkodom csökkentett munkaidőben, mert ez automatikusan kevesebb járulékfizetéssel járna.
- nem vagyok optimista a nyugdíjas éveimet illetően. Arra számítok, hogy a valóban sok járulékom után is csak egy minimálisabb, a jelenlegi színvonalú megélhetéshez BIZTOSAN kevés ellátást kapok majd az állami rendszertől.
Tisztában vagyok azzal, hogy a korosztályomban nagyon sokan leszünk nyugdíjasok és kevesebben lesznek a majdani dolgozók, akiknek a befizetett járulékaiból tudják az ellátásunkat finanszírozni ebben a felosztó-kirovó rendszerben.
- önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok, az összes havi befizetés általában kb. 40 eFt, illetve a bevalláskor visszaigényelhető összeg (befizetett 20%-a, max. 100 eFt volt eddig, idei adóévtől 150 eFt lesz már)
- a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság megszűntével nekem pozitív volt az egyenlegem, a visszakapott összeg nagyobbik felét is áttettem az önkéntes pénztárba
- minden hónapban van ezen felül is megtakarításom, bár nincs külön címkézve, hogy mire. Ha egy nagyobb összeg összejön, akkor tartós befektetésbe, állampapírba stb. fordítom- mikor mit tartok erre érdemesnek.
Nekem egyedül kell gondoskodnom a kisfiam jövőjéről és az én nyugdíjas éveimről is. Ez nem könnyű feladat, de időben el kell kezdeni- 5-10 év alatt nekem nem lenne túl fényes az esélyem mindkét célt reálisan teljesíteni.
Nagyjából ennyi. Sajnos.
Én -mint megtakarításokkal- foglalkozó pár tapasztalatot leírnék:
Érdekes írások születtek.
Először is gratulálok az előttem szólónak a kifejtett gondolkodásmódjáért!
Gyakran tapasztalom, azt amit itt többen is írtak, hogy kellene a megtakarítás de nincs pénz.
Aztán mikor elmegyek egy ilyen panaszoshoz mit is látok:
-napilapok garmadával
-okostelefonok mindenkinél (mobil előfizetésekkel, stb.)
-1 doboz cigi naponta
-nagy tv (inkább szobánként tv-k) fullos kábel előfizetéssel
-hűtő tele, fagyasztóban semmi
-márkás piák
-autó(k), autózás mindenhova és minden nap
-stb.
(ezek mellett ilyen-olyan hitel, kimerített hitelkártya)
A felsorolással csak ezt szeretném hangsúlyozni:
A fentiekre elmegy minden, senki sem mondja azt, hogy bármelyikről is lemondana (vagy visszafogna belőle)annak érdekében, hogy előbb vagy utóbb ne hónapról hónapra éljen.
Akit érdekel a nyugdíja alakulása:
Bocs, amire kíváncsi voltál az pont kimaradt:
Megtakarításaim vannak. Ezek közép és hosszú távra.
Lakástakarék. Ez az 5 évenkénti lakás/konyhafelújításra szól.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!