Mi az indoka annak, hogy itthon nem a hazai termékek a legolcsóbbak, nem az lenne a logikus?
Biztos fiatal vagyok még a megértéséhez, 17 vagyok, de szerintem logikusan nézve valami nem kóser, hogy épp a hazai a drága.
Például élelmiszeripari termékeknél, vegyünk egy körtebefőttet.
Itthon megterem a körte, tegyük fel a kistermelőknél a körtefa adja, ez igényel némi alap permetezést, de ezen túl nem sok munka van vele, leszedik, kiválogatják, mondjuk családi gazdálkodásban.
Beládázzák és szállíthatják is a -nem több ezer hanem - az egyórányi útra lévő városba, és a boltok máris eladhatják a fogyasztóknak.
Nem kell semmi cicomázás, csak eladni szépen, kívánatosan és tisztán.
Másik példa:
Beládázzák, és mehet az üzembe.
Az üzemben van ugye sok gép és villanyáram kell, víz kell.
Az áramot ha hazai termeléssel, a legújabb technológiákkal megoldják, mondjuk, amit az itthoni tudós kitalál, már lehet spórolni.
A gépeket ha itthon a mérnökök és szakembereik megcsinálják, mondjuk egy gépgyárban itthon, akkor már csak oda kell szállítani.
Tudom, a gépek működéséhez legtöbbször olaj kell.
Ezt nem tudom mennyire lehet itthon beszerezni.
Na de, tegyük fel, minden megvan nagyrészt hazai kézből, jöhetnek a munkások, akik a gyártósorokon dolgoznak.
Ha minden munkafolyamat itthon történik, akkor még mindig a külföldi árak alatt kellene hogy legyünk, mert helyben van, hogy lehet akkor az, hogy a kínai konzerv vagy a szlovák tej olcsóbb mint az itthoni?
Valamit nem tudok?
Legnagyobb gond, hogy nálunk szinte sehol nincs nemhogy a legújabb technika, de sok helyen még a rendszerváltáskori gépek üzemelnek, amik lassabbak, és sokkalta drágábbak. Sőt, sok helyen emberi erővel végzik a termékek előállítását, ami meg aztán végképp sokkal lassabb és drágább.
Hiába vannak jó mérnökök, ha a fejlesztésekre nincs pénz és/vagy igény. Általában a legtöbb termékre elmondható: adott időszakon belül minél többet tudsz gyártani, egységre levetítve annál olcsóbban tudod adni. A legtöbb magyar termék nem elég, hogy drága, de a minősége is pocsék.
És erre rájön természetesen az adórendszer is, ami nálunk extra többletköltség, hiszen így a gyártónak több profitot kell termelnie, hogy meg tudjon élni belőle.
"Az áramot ha hazai termeléssel, a legújabb technológiákkal megoldják, mondjuk, amit az itthoni tudós kitalál, már lehet spórolni."
Olyan, hogy ITTHONI tudós által kitalált "legújabb technológia" nincs, áramot újféle módon, és olcsóbban, mint a hagyományos, NEM LEHET elöállítani!!!
"A gépeket ha itthon a mérnökök és szakembereik megcsinálják, mondjuk egy gépgyárban itthon, akkor már csak oda kell szállítani. "
ITTHON nincsenek gépgyárak, nem tudnak semmiféle gépet elöállítani (most eltekintve attól, hogy alapanyag sincs hozzá), emnellett a magyar munkafegyelem annyira rossz, hogy az esetleg legyártott gépek sem lennének megbízhatóak.
Pedig logikus az.
Spanyolországban olcsóbb a termőföld, kevesebbek az adók, és nagyobb a tőke - így korszerűbbek a berendezések.
27% áfás, 30-40% nyereségadós hazai termék versenyezik az 5% áfával, 10X-es támogatással, 0%-os adóval...
Szerinted van esélye a hazainak így olcsónak maradni? Még akkor is olcsóbb lenne a magyar termék, ha eladnák külföldre, a külföldi meg eladná a hazai boltoknak. Gombát exportálunk németekhez, a német cég csomagol és eladja a multinak nálunk, máris 100Ft-al olcsóbb, mint a legolcsóbb hazai "azonos!!!" termék. A termelő mindkét esetben lehet ugyan az a magyar cég, de a gomba már jogilag nem hazai, hisz német cégtől jön vissza :)
Sir Butcher:
Aha, ezt a gépes dolgot mondjuk gondoltam, de hogy az emberi erő annyival drágább lenne - biztos?
Nincs igény a fejlesztésre, hm, ez is egy fogas kérdés, hogy ha így van, miért van így, és miért inkább nem akarnak jobb gépeket, ha megtehetnék?
De a magyar termék minősége, például az a burgonya, ami megterem a rokonság kertjeiben, és még egy év múlva is kiváló, vagy az a paprika, ami nem volt permetezve és ha betesszük a hűtőszekrénybe október környékén, még január elején is ehető és finom - igen, magyar, magyar magból.
És még egy kérdés, ezt most minden magát adózásban kiismerőnek mondom - nekem elég abszurdusnak hat, hogy előre kifizessem az adómat valamiért amit még nem is termeltünk, ennek mi a franc értelme van, minek előre, tudom, hogy vannak olyan országok, ahol utólag fizetnek, és jobban is megy nekik.
#3.
De igen, az atomerőműves cuccokat már ezer éve túlhaladták, csak nem érdekük egyeseknek ezt előremozdítani.
Itthon vannak nagyon is jól működő gépgyárak, például a DKG ami olaj és gázipari gépeket gyárt, és alapanyag is lenne, ha nem lopták volna el tőlünk.
A munkafegyelmen viszont tényleg van mit korrigáln.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!