Mennyi idő után évül el a megbízási szerződés
követelése?
Figyelt kérdés
Megbízási szerződést kötöttem egy céggel 2010-ben. A cég tévedésből egy összeget kétszer utalt át a számlámra. Most értesítettek email-ben, hogy utaljam a számlájukra vissza az összeget. Köteles vagyok-e visszautalni, ennyi idő múltával, mivel ők hibáztak.
Van egy újfajta módszer, amit köyvelőként javasolni szoktam a nemfizető cégeknek.
Követelés meghagyás a NAV-n keresztül 5 ezer ft-t, leinkasszálják 8 napon belül a számlád, vagy végrehajtják rajtad egy hónapon belül. ÉS ha nav küld levelet mindenki fizet.
Ha fordítva lenne biztos te hisztiznél a leghangosabban.
2014. febr. 1. 10:57
2/7 Shai-Hulud válasza:
Ugye 2010-ben is tudtad, hogy tévedésből kaptad kétszer azt az összeget?
Örülj, hogy eddig nálad volt az a pénz, és te használhattad.
De pontosan tudod te is, hogy az nem a te tulajdonod. Tessék visszaadni annak, akit illet.
Gondold el az eset fordítottját. Ha a te pénzedet nem akarná valaki visszaadni, ugye nagyon nem tetszene a dolog?
2014. febr. 1. 11:16
3/7 anonim válasza:
Igen, vissza kell fizesd! Amit viszont az első ír, olyan nincs.
2014. febr. 1. 12:40
4/7 anonim válasza:
De van papa, mert te nem ismered azt nem jelenti azt, hogy nincs. Hívd fel a navot bátran :D
Évek óta húzodó pénzeket szereztem vissza 1 hónap alatt. Több 10 milliót. Amiért nem kevés pénzt kaptam én is. :D
2014. febr. 1. 12:45
5/7 anonim válasza:
Minden követelés 5 év után évül el, de elég egyetlen felszólítás ahhoz, hogy további öt évre meghosszabbodjon. Szóval 5 év után is csak akkor évül el, ha nem jelentkeztek a pénzért. Ha viszont kaptál erről emailt, akkor attól kezdve megint öt év. Amúgy meg örülj neki, hogy ennyi idő után csak az összeget kérik tőled, és nem kérnek rá kamatot. Bár nekem már az is totál gerinctelennek tűnik, hogy annak idején nem kaptad fel a telefont azonnal, és szóltál, hogy kétszer kaptad meg, már utalod is vissza.
2014. febr. 1. 16:08
6/7 anonim válasza:
"Hívd fel a navot bátran :D"
Nem hívom fel, anélkül is tisztában vagyok vele, hogy adók módjára csak köztartozás hajtható be.
2014. febr. 1. 20:43
7/7 anonim válasza:
5 év után évül el, úgyhogy még bőven benne van időben, így igen, köteles vagy visszautalni. És az is igaz, hogy csak akkor jár le, hogyha az 5 év alatt egyáltalán nem jelentkeztek a pénzért. Mert minden egyes figyelmeztetéssel újra indul az 5 év. Mivel most kaptál egy értesítőt, így ismét az elején vagy. Amúgy meg te is hibáztál, nyilván tudtad, hogy tévedésből kaptad meg újra azt az összeget, mégsem szóltál róla.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!