Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fele tulajdonosa vagyok egy...

Fele tulajdonosa vagyok egy lakásnak. A másik tulaj 2 szobát bérbe adott. Jár nekem ebből valamilyen összeg?

Figyelt kérdés

Albérletbe költöztünk, mert nem lehetett együtt élni anyámmal. Ennek már 5 éve. Addig én vásároltam, újítottam fel a lakást, azóta,hogy nem lakunk ott, nem fizetek semmit.

Hónapok óta albérlőket tart, de egy fillért nem ad belőle. Ez így helyes?

60 e ft-ot kap havonta ezért.

2013. nov. 13. 14:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Mi lehetne az 1. lépés? hova menjek? a Bíróságra vagy hova? még a végén engem vesznek elő adócsalás miatt.

1. szeretnék a pénzből, amíg kiadja

2. szeretném, ha eladná mind a telket, mind a lakást.

A telekhez szerinte semmi közöm, azt mondta, hogy soha nem ad belőle semmit, merthogy én nem jártam ki, nem csináltam rajta semmit. Ez tényleg így volt, mert vagy 12 órákat dolgoztam vagy gyerekeket szültem/nevelek. A nevemen van a fele annak is.

2013. nov. 13. 21:05
 12/16 anonim ***** válasza:

Az albérlet ügyében konkrétan tudni kéne, hogy van-e szerződést (az előző okostojással szemben neked egyenlőre nem kell azzal foglalkoznod, hogy a mama adózott-e az eddigi bevételei után - pláne, hogy ha 2 hónapja adja ki akkor még nem is kellett utána adóznia...). Ha van szerződés akkor az értelme szerűen semmis, hiszen a te aláírásodnak is szerepelnie kéne egy osztatlan közös tulajdon bérleti szerződésén. (ezt pontosan tudom, mert mi is így adunk ki albérleteket)

Ez alapján a bérlőket keresném meg és jelezném nekik, hogy a bérleti díj felét neked utalják, vagy megkezded a kilakoltatásukat, mint a lakás tulajdonosa. Aztán SZJA után adózol utána év végén és kész.

Az ingatlanhoz csak bírósági úton tudsz hozzájutni, illetve ha a mama elhalálozna, de gondolom ez ügyben nem akarsz sokat tenni..

2013. nov. 13. 21:10
 13/16 anonim ***** válasza:
37%

Ami az ingatlan eladását illeti, még valami:

Na itt biztos nincs semmi szavad. Pont ezért találták ki, hogy minimum 51%-os ingatlan tulajdonrész kell ahhoz, hogy valaki(k) dönthessen(ek) az eladásról, hogy ne fordulhasson elő, hogy anyukáddal eladasd a lakást, miközben ő benne él.

Ha két 50%-os tulajdonos közül az egyik nem akarja eladni, akkor nincs mit tenni.

2013. nov. 13. 21:22
 14/16 A kérdező kommentje:

Nincs szerződés az albérlőkkel. De hogy csináljam? Hisz nem abban a lakásban lakom, így mégcsak nem is láttam őket, menjek be a lakásba és várjam meg őket vagy hogy? és anyámmal közben mi a helyzet? jajjjj, annyira életszerűtlen....

most jut eszembe, mintha a Szövetkezet (szövetkezeti lakás) kötelezte volna a tulajdonosokat a bérlők és minden bent lakókról, hogy azonnal jelezzék feléjük az új lakókat. lehet, hogy hozzájuk kellene mennem, hogy majd ők megtudják, hogy kik a bérlők?

2013. nov. 13. 21:32
 15/16 anonim ***** válasza:
Nyomd fel Anyut, hogy illegálisan tart albérlőket szerződés nélkül ami után persze nem adózik semmit...
2013. nov. 13. 22:59
 16/16 anonim ***** válasza:
Mennyire retardált dolog a 12-es, teljesen fair válaszomat lepontozni?
2013. nov. 14. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!