Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Szerintetek ilyenkor mi a...

Szerintetek ilyenkor mi a normális megoldás?

Figyelt kérdés

Internetes aukciós portálon vásárol valaki egy játékot. A játék újnak látszik (sehol nincs feltüntetve, hogy használt lenne), és jónak van titulálva. A vásárló kifizet érte egy halom pénzt + olyan postaköltséget, ami lehetett volna kevesebb is, mert nem kellett volna csomagként feladni, de az eladót nem lehetett meggyőzni.

A termék megérkezik, kipróbálás. A játék nem jó.

Ebben az esetben mi a helyes?

1. Az eladó visszafizeti a vételárat, de csak azt, a postaköltség oda-vissza a vásárlóé.

2. Az eladó viseli a postaköltséget, és visszafizeti a vételárat.

3. Az eladó nem fizet vissza semmit.

Na 1, 2 vagy 3?

2009. nov. 12. 00:06
 1/10 anonim ***** válasza:

Amennyiben a vásárlói szerződés amiatt válik semmissé, mert az abban foglaltak nem teljesültek, akkor a vevő oldaláról semmilyen kárt nem kell "betudni", azaz az eladó a postaköltségeket köteles megtéríteni és a vételárat megfizetni.

Azonban a gyakorlatban már jól tud járni a vevő, ha az eladó a vételár megtérítésére hajlandó... Tehát ezen el kell gondolkodni, hogy kinek mi éri meg.

2009. nov. 12. 00:39
 2/10 anonim ***** válasza:
Kérdőre vonhatod az eladót, de mi a bizonyíték, hogy már nála is hibás volt, és esetleg nem a szállítás közben sérült meg?
2009. nov. 12. 00:40
 3/10 A kérdező kommentje:
Nem valószínű, hogy szállítás közben sérült volna meg, mert jól körbe volt bugyolálva, és a dobozon se látszódott semmi...
2009. nov. 12. 00:42
 4/10 anonim ***** válasza:
Azért írtam, hogy tudod-e bizonyítani, hogy nála sérülhetett meg, mert történt már ilyennel vevő részéről visszaélés, és én is jártam már pórul eladóként hasonló esetnél, igaz, tőlem személyesen vették át, de lett volna lehetősége a vevőnek nálam kipróbálni a cuccot átvételkor, nem tette meg, felajánlottam, hogy hozza vissza, megnézem, megpróbálom javítani (mert olyan cucc volt, amit lehetne), hallani se akart róla, de a negatív értékelést bevéste. Szóval ne ordítsd le elsőre a fejét, csak kérdezd meg, hogy ő mit tud erről a hibáról, amit te felfedeztél, vannak nagyon átlátszó jelek, ha valaki csalni próbál, a lényeg, hogy ha te nem csalni akarsz, akkor legyél kompromisszumkész, ha van valami lehetőség a probléma egyszerű rendezésére.
2009. nov. 12. 00:49
 5/10 A kérdező kommentje:

Persze, hogy előfordulhat, hogy a vevő visszaél a dologgal. De nálam nem ez a helyzet, hanem tényleg rossz a játék, különben nem mondanám, mert a lányomnak minden álma egy ilyen játék, és a szülinapján akartam vele meglepni... :S

De sajnos az eladó viselkedése számomra több, mint egyértelmű. Amikor először írtam neki, hogy nem jó a játék, kapásból támadott, hogy biztos nálam romlott el... :S

2009. nov. 12. 09:19
 6/10 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy rossz, de sajnos ilyen is lehet a netes vásárlás. Ha átvetted már elég nehéz bizonyítani, hogy nem nálad romlott el. Gondolom azért tette fel, mert már szabadulni akart tőle, nem hinném, hogy vissza akarná venni. Én nemrég vásároltam nagyobb összegben szintén aukciós oldalról, ahol előre kellett fizetni. Kérdeztem, hogy mi van,akkor ha kifizetem, de nem küldi a cuccot. Semmi. Mindenki azt mondta, hogy ezt az ilyen vásárlásnál be kell kalkulálni. Hacsak nem akarok személyesen elmenni érte 250 km-re. Mondjuk nekem szerencsém volt, megjött a dolog. Esetleg mégegyszer próbáld meg vele megbeszélni, hogy te kifizeted a vissz-postaköltséget, csak javítassa meg, vagy küldjön újat. Ha nem megy, szerintem sok mindent nem tudsz tenni.
2009. nov. 12. 10:03
 7/10 anonim ***** válasza:
Kérd az aukciós oldal segitségét. /Vatera, Tesz-vesz?/ Ezek a vétel-eladások bizalmi alapon kell, hogy müködjenek és arcátlanság bárki is becsapni. Itt pedig erről lehet szó.
2009. nov. 12. 10:08
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Rendszeresen vásárolok így, eddig nem nagyon volt probléma... :S

Most már nagyon összevesztem a csajjal, de még próbálkozok. Ha nem hat, akkor negatívval értékelem, és jelentem a Teszvesznek is... Amúgy az ilyen vásárlásra a PTK szabályai az érvényesek, tehát ha pl. nem kapsz meg egy árut, amit kifizettél, akár fel is jelentheted az illetőt.

2009. nov. 12. 10:12
 9/10 anonim ***** válasza:

Jó, eladóként én is előre fizetést kérek, ha postázásról van szó, mivel nem állok jól anyagilag, és a postára adás is pénzbe kerül, meg a csomagolóanyag, amiben postára adom. De azért vannak tipikus jelei, ha valaki csalni akar. Én pl. mindig feltüntetem, ha a cuccnak van valami hibája. Évekig aukcióztam a teszveszen és a vaterán, a teszvesz nem áll ki a felhasználóik igaza mellett sérelem esetén, a vatera most kitalálta, hogy nem tüntethetem fel, hogy csomagolási költség is van. Most a zsibvasar.hu oldalon leszek, egyelőre az tűnik a legjobbnak, és nem korlátoz.

Kérdező, ha az eladó nem vállal egyezséget, akkor nem tudsz mit tenni, vagy a rendszer üzemeltetőihez fordulsz, vagy bevésed a negatív értékelést, és leírod, mi volt a gond. Én vettem egy nyomtatót, futárral kaptam meg, garanciálisra volt hirdetve, egy probléma volt, nem jöttek meg hozzá a garanciapapírok, és az eladó több hónap ígérgetés után se küldte még e-mail formájában sem. Én itt nem adtam negatívot, mert tulajdonképpen a nyomtató mai napig jól működik, de semleges értékelésnél jobbat nem tudtam adni, mert ha neadjisten mégis meghibásodik, garanciapapírok nélkül csak sok pénzért javítják. Szóval neked kell tudnod, te mennyire próbáltál jóhiszeműen eljárni és mennyire zárkózik el az eladó, aszerint dönts. Egyébként persze nem szokták, de ha van lehetőség a postás előtt kibontani a csomagot, akkor ott van már egy tanúd, hogy a cucc jó-e vagy nem. Legközelebb így csináld. :-) Ha a postás orra előtt is hibás, jegyzőkönyvezitek, és ott a bizonyítékod az eladó előtt, hogy már hibásan érkezett, a postás tudja, hogy a csomagolás elég jó-e, hogy kizárja a szállításkor történő hibalehetőséget vagy nem.

2009. nov. 12. 10:38
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, csak ezzel az a probléma, hogy elemes játékról van szó, az elem pedig ugye nem volt tartozék hozzá.
2009. nov. 12. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!