11:
Visszatérve arra, hogy régen mindig azt mondták, hogy nem lesz nyugdíjuk:
Akkor nem volt alapja. Akkor volt elég ember, aki eltartotta a viszonylag kevés nyugdíjast.
Most, mivel az emberek nem vállalnak elég gyereket (3 nőből 2-nek 2-t kellene, 1-nek pedig 3-at, hogy ne csökkenjen a népesség) már 30 éve, megtörténhet, hogy a nyugdíj sokkal kisebb lesz. Különösen úgy, hogy most mocskosul nagy. A fizetés 70-80%-a legtöbb esetben.
Ha nem indul meg egy drasztikusan nagy bevándorlás Magyarországra (Afrika, Arábia?), ami rengeteg jól képzett és ezáltal a gazdaság motorjaként szolgáló, fiatal, gyereket vállalni hajlandó bevándorlót hozna, akkor reális, hogy csökken a nyugdíj, hiszen eltűnnek azok az emberek, akik eltartják a nyugdíjasokat, míg a nyugdíjasból egyre több lesz.
(Azt már alig merem megemlíteni, hogy nem csak az elöregedés, de az is "baj" (ebből a szempontból), hogy a fiatalok külföldre mennek.)
12:
Szívesen. Ez elég komplex téma, amit mint látjuk nem is lehet 2 mondatban kivesézni, boncolgatni. Most is csak megböködtük egy kicsit itt két oldalon keresztül és éppen csak kifojt a leve. Még sokat lehetne róla beszélgetni, mert érdekes téma, de most nem teszem.
Jó éjszakát!
Az én részemről teljesen jogosnak tartom, hogy az egyetemi évek nem számítanak bele a nyugdíjba, ugyanis anyagilag nem járulsz hozzá ahhoz.
Nyugdíjba minden olyan időszak beleszámít, amely nyugdíjjárulék-kötelezettséggel járt. Ha nem volt az időszak alatt ilyen kötelezettség, akkor logikusan nem is számít bele, hiszen milyen alapon.
Viszont, ha dolgozol az egyetem alatt, akkor az már szolgálati időd lesz, és a munkádért kapott jövedelmed alapja lesz a nyugdíjad összegének.
Szerintem így igazságos.
Egyébként csak csendesen jegyzem meg, ha azt akarod, hogy beleszámítson, akkor van arra lehetőség, hogy külön megállapodást köss a nyugdíjbiztosítási igazgatósággal arra, hogy fizetnél az egyetemi éveid alatt bizonyos összeg után nyugdíjjárulékot. Ebben az esetben munkavégzés nélkül is ketyeg a szolgálati időd, valamint beleszámítják a befizetésed a nyugdíjadba. Egyéb hozzájárulás nélkül nem...
Valóban úgy a jogos szerintem is, hogy az egyetemi évek ne számítsanak bele a nyugdíjba. Végül is akkor egy forintot nem tettünk le az asztalra.
Az én kérdésem az: A szakmunkásoknak a szakmai gyakorlata beleszámít? Ha igen, akkor az se számítson. Hiszen értelmes munkát nem végeznek alatta, csak "próbálgatják a szárnyaikat".
(Mint ahogy mi is próbálgattuk a szárnyainkat, amikor "mérnöktanoncként", ingyér gyakorlaton, különböző cégeknél kötelezően hónapokig sorjáztuk a vasdarabokat, meg rendeztük az iratokat, meg keresgéltük a különböző külső raktárakban a szerelőkészülékeket. És törtük a fejünket, hogy a nyári kolesz árát, meg a kaját honnan teremtjük elő.)
Szóval nem tetszik, hogy elment a téma az irigykedés irányába. Aki irigykedik az egyetemistákra, az csinálja végig. Seg.eljen 5 évet, tanuljon éjszakákon át, úgy hogy addig össz. havi 10-15 ezer ösztöndíjból-szoctámból él, meg amit a szüleitől kap. Vagy mellette mehet tesco-pénztárazni havi 40-60-ért, és meglátja hogy hány év alatt jön össze a diploma. Harmadik alternatíva a diákhitel. Milyen kellemes már 2 milka adóssággal kezdeni az életet, amire megy a kamatos kamat, és havi 120-150-ből kell visszafizetgetni?
Mindenki előtt itt a lehetőség. Első diploma ingyér van, "csak ki kell tárni a karunkat és egyből belerepül". :I
NYUGDÍJ felejtsd el,lehet orvos vagy de gógyid nem sok van.
Csak a buta analfabéta emberek gondoljak,hogy lesz nyugdíjuk elárulom neked,NEM LESZ nyugdíjad csak nyögdíjad sem.
Amit te magadnak megcsinálsz,csak egy buta ember hissz a nyugdíjban,aminek 4-5 év és vége ennyi volt.Mindenki saját maga kovácsa.
Utolsó:
Ha ezt tudom, akkor 10 éves koromtól fizettem volna a nyugdíjjárulékot, hogy előnyre tegyek szert :)
#4-nek
"Arról nem is szólva, hogy mire a mostani 40-esek és a náluk fiatalabbak nyugdíjba mennek, már nem nyugdíj lesz, hanem éhenhalás elleni segély mai értéken max. 30-40 ezer forint értékben."
Sok embernek már ma is pontosan ez van. Ismerek olyan hölgyet, aki több mint 46 év munkaviszony után ma 43e Ft. körül kap. Sosem kért segélyt sehonnan, egész életében dolgozott, soha nem volt munkanélküli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!