Meddig jár a családi pótlék?
Májusban fogok OKJ vizsgázni. A kérdésem az lenne, hogy ha májusban megkapom a bizonyítványomat akkor onnantól kezdve nem fog nekem járni családi pótlék, illetve árvasági sem??
Vagy: szeptemberig ugyanúgy kapni fogom.
A második variációt onnan vettem, hogy valaki azt mondta, hogy mivel szeptembertől szeptemberig tart egy tanév, ezért szeptemberig ugyanúgy járni fog a csp+ az árvasági.
18éves korig, vagy ameddig igazolni tudod, hogy tanulói jogviszonyod áll fenn és nem dolgozol bejelentve.
most az életkorodat kell nézni, elmúltál-e 18éves, volt szükség arra hogy meghosszabítsd iskolalátogatásival? ha igen, akkor azon a papíron rajta van, hogy meddig számítasz tanulónak. nekem is van ilyenem, az enyémen a sikeres vizsga időpontjával jár le a tanulói jogviszony, innentől nem jár a csp.
18 éves kor felett csak akkor jár, ha a gyerek krónikus súlyos betegségben szenved.
Ujabban a tanulásra nem jár már 18 év felett.
Értem. Köszönöm a válaszokat.
Egyébként 21 leszek jövőre, nappalin tanulok, és én kapok családit. Érdekes, hogy nem mindenkinek jár. Ezt nem tudtam...
23 éves kor alatt (jövőre már csak 20) a tanulói jogviszony fennállásáig (ha pl. június 18-ig vagy tanuló, akkor vizsgázol le, akkor még júniusra jár)
Ha megszűnik a tanulói jogviszonyod, de újabb tanulói jogviszonyt létesítesz, akkor ismét igényelni kell.
Hallgatói jogviszony alapján nem jár csp, de a gyermeklétszámba beszámítanak. (mivel akkor már nem közoktatásban, hanem felsőoktatásban tanulsz) Az árvasági viszont jár a felsőoktatásban is.
Sajnos, az OKJs vizsgád után megszűnik a tanulói jogviszonyod, ezt az iskola meg is küldi a MÁK-nak, és megszüntetik a csp folyósítását. Valószínűleg az árvaságit is.
Ha ezután nem tanulsz tovább nappalin, vagy nem helyezkedsz el, akkor az egészségügyi hozzájárulást is magad után kell fizetned a diákigazolványod érvényességének lejárta után (november 1-től)
Az előző írta le jól!
Én 19 vagyok, nappalis technikusin, nincs semmilyen betegségem, és JÁR a családi. Szóval hülyeséget írt vki fentebb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!