Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A Magyar Nemzeti Bank visszave...

A Magyar Nemzeti Bank visszaveszi a korrodált pénzeket?

Figyelt kérdés

Feltörtem a régi gyerekkori malacperselyemet :(

Már vagy ötéves korom óta megvan a persely, és sok sok pénz volt benne. Jelentős része egy és kétforintos, amiket már tudom, hogy elbuktam, de a baj, hogy elkezdett rozsdásodni némelyik. Főképp az egyforintosokra jellemző, hogy egy zöld réteg alakult ki, rajtuk, és ezzel "fertőzték meg" a körülöttük lévő nagyobb értékű pénzeket. Amik erre elkezdtek rozsdásodni. Volt olyan, hogy egy százas teljesen összegyógyult egy húszassal.

Nem pár száz forintról van szó, amik ilyen zöld foltosak, meg rozsdásak, ezért szeretném visszaváltani. Azt tudom, hogy az MNB a sérült papír pénzeket visszaveszi, de mi a helyzet a fém pénzekkel?

Azokat is visszaveszi? Ha igen hol? Van ennek valami járulékos költsége? Teszem azt beviszek 1000 forint értékű rozsdás pénzt, és levon 10% jutalékot amiért visszaveszi, azaz csak 900 forintot kapok vissza.

Még nem számoltam meg, de jó néhány ezer forintról van szó apróban, szóval fontos lenne.

Köszönöm a válaszokat.

2013. aug. 29. 18:41
 1/9 anonim ***** válasza:
Azt a zöld réteget patinának alakult ki, s az ilyen érmék általában gyűjtői körökben értékesebbek. A rozsda viszont nem jó és az MNB természetesen beváljta Budapesten. Viszont érdemes lenne utánaérdeklődni, hogy ezt egy helyi bankban nem-e tehetnéd meg, mert úgy valamivel olcsóbb lenne a dolog.
2013. aug. 29. 18:47
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ha felismerhető akkor igen. Papírpénznél is ha az 51% megvan akkor kicserélik. igen van költsége.
2013. aug. 29. 18:48
 3/9 A kérdező kommentje:
És mennyi a költség? Ahogy írtam százalékos, vagy hogyan számítják?
2013. aug. 29. 18:53
 4/9 A kérdező kommentje:
és a patinás 5 forintos többet érne csak azért mert bezöldült?
2013. aug. 29. 18:54
 5/9 anonim ***** válasza:
Semmi költsége nincs, ez ingyenes szolgáltatás.
2013. aug. 29. 18:55
 6/9 anonim ***** válasza:
A patinás 5 forintos még nem ér többet, mert forgalomban levő érméről van szó. 5 forint lesz a fizetőérték akkor is, ha patinás, ha karcos, meg ha aranyból verték is. Viszont az 1/2 forintosokat őrizd meg, mert nyugdíjaskorodra már lehet valamicske értékük - nem túl nagy, de sok kicsi sokra megy.
2013. aug. 29. 18:56
 7/9 A kérdező kommentje:
És a patinás egyforintosoknak most sincs értéke? :)
2013. aug. 29. 20:04
 8/9 anonim ***** válasza:
Most még valószínűleg nincs. Vagy legfeljebb egy 1 forintosért ad neked egy gyűjtő két forintot. Túl nagy értékre hosszú távon se számíts, mert nem túl értékes fémből verték őket, de azért ha ritkább lesz, akkor elkezd emelkedni az ára.
2013. aug. 29. 20:09
 9/9 A kérdező kommentje:

Akkor elteszem jobb napokra őket :)

És a beváltás a Nemzeti Bank épületében történik?

2013. aug. 29. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!