Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy kell pálinkát legális...

Hogy kell pálinkát legális módon eladni?

Figyelt kérdés

Van egy csomó gyümölcsfánk, eddig nem nagyon foglalkoztunk vele, csak egyiknek gyümölcséből főzettünk pálinkát. De arra gondoltunk, hogy a jövőben kifőzetnénk a többit is.


A mostani mennyiség elfogy családon belül az ünnepekkor. Viszont ha mindent összegyűjtenénk, az bizony nem 4-5 liter lenne... Szóval el kéne majd adni.


Ezt a kis mennyiséget neves pálinkafőzdében készítették el nekünk, kaptunk számlát, meg ami ilyenkor szokás. ugyanígy csináltatnánk nagy mennyiségben is.


Na most az a kérdésem, hogy mi a következő lépés?

Ha szépen kifőzik nekünk, tételezzük fel, lesz 40 liter, kapunk számlát, hazahozzuk, utána pedig szeretném eladni a felesleges 35 litert ismerősnek és ismeretlennek (hát inkább ismeretlennek, mert nem nagy alkeszek az ismerősök), akkor mi kell csinálnom, hogy az legális legyen?

Cégem nincsen, számlát adni nem tudok.

Van rá lehetőség, hogy ilyen-olyan papírokat kitöltve, nem tudom hova bejelentve eladhassam?


Elég nagy macera lenne a gyümölcsök összegyűjtése, tehát csak akkor vágnék bele, ha biztosan tudom, hogy egyszerűen és legálisan eladhatom... Különben meg egyék meg a seregélyek.

Légyszi illegális verziót ne javasoljatok, olyat nem szeretnék!



2013. aug. 2. 16:03
 1/4 Phoney ***** válasza:

Elvileg nem kell hozzá vállalkozónak lenni. Hívd fel a NAV ügyfélszolgálatát (google), és elmondanak mindent. Ezt már megkérdezték itt páran, de sose jött részletes válasz.


Végeredményben kapsz majd zárjegyeket, amikkel eladhatod, és cserébe ki kell fizetned a velük eladható, adott szesztartalmú pálinkamennyiség után járó jövedékit + ÁFÁ-t, meg némi illetéket.

2013. aug. 2. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
32%

A jogszabályi megnevezés szerint a magánszemély által főzött, vagy főzetett termék neve nem pálinka, hanem párlat.

Értékesítését csak kistermelőnek minősülő személy végezheti, saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely- szolgáltatás keretében; magánfőzésből és bérfőzésből egyaránt.


„Párlat: a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék.”


„Adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat feltéve, hogy az a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. Az 50 liter felett előállított párlat adómértéke 100 térfogat-százalékos alkoholtartalmú etilalkohol esetében 276 100 forint/hektoliter (a továbbiakban: teljes adómérték), amely 1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 1 380 forint.

A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezés beszerzését nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni, birtokban tartásához nem kell vámhatósági engedély, regisztráció.”


„A magánfőzés keretében előállított párlat a magánfőző és háztartása személyes fogyasztásra szolgál. Értékesítését kizárólag a külön jogszabály – a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet – szerint kistermelőnek minősülő magánfőző végezheti, saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely- szolgáltatás keretében. A párlat értékesítése a teljes adómérték megfizetése mellett, legfeljebb 2 literes palackban, párlat zárjeggyel ellátva történhet.”


„A bérfőzést végző szeszfőzdében (a továbbiakban: szeszfőzde) bérfőzés keretében 50 liter mennyiségig adómentesen, 50 liter mennyiség felett a teljes adómérték megfizetésével lehet bérfőzött párlatot előállíttatni. Az 50 liter bérfőzött pálinkának továbbra is az 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg.

Az előzőekben foglaltaktól eltérően, az eladásra szánt bérfőzött párlat – kivéve az alkoholtermék-adóraktár engedélyese részére értékesítésre kerülő bérfőzött párlatot – tekintetében meg kell fizetni a teljes adómértéket, amely 1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú bérfőzött párlat esetében 1 380 forint.

Az adómentesen lefőzethető 50 liter mennyiségű párlat kizárólag a bérfőzető háztartásában való személyes fogyasztás céljára szolgálhat, kivéve, ha az alkoholtermék adóraktárnak, vagy – a magánfőzőnél ismertettek szerint – kistermelőként kerül értékesítésre. A kistermelői értékesítésre kerülő párlat mennyisége után meg kell fizetni a bérfőzetőnek a teljes adómértéket, és párlat zárjeggyel kell ellátnia.

A bérfőzött párlat utáni adó összegét a szeszfőzde állapítja meg és szedi be a bérfőzetőtől. A bérfőzető a szeszfőzdének írásbeli nyilatkozatot köteles adni a tárgyévben általa, illetve a vele egy háztartásban élő más bérfőzető által együttesen főzetett párlat mennyiségéről, továbbá arról, hogy az átvételre kerülő bérfőzött párlatból milyen mennyiséget kíván kistermelőként – a magánfőzőnél ismertetettek szerint – értékesíteni, és hogy magánfőzésben sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más bérfőzető nem állít elő párlatot.

A szeszfőzde a bérfőzető részére egyszerűsített kísérő okmányt állít ki, amely igazolja az adó megfizetését, illetve az adóraktárban történt előállítást. A kísérő okmány egyben a terméket igazoló okmány is. A szeszfőzde által a bérfőzető részére kiállított származási igazolvány az átvételt követő 15 évig alkalmas a főzető birtokában lévő párlat származásának igazolására. A 15 év letelte után 2 évente meghosszabbítható.

Egy tárgyéven belül, a 18. életévét betöltött természetes személy vagy bérfőzetőként, vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani. Az egy háztartáson belül élőknek vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni, illetve előállítani.

Amennyiben egy háztartásban több bérfőzető vagy több magánfőző él, az éves 50 liter mennyiségi korlát szempontjából az általuk főzetett, illetve főzött mennyiségek egybeszámítandók.”

2013. aug. 2. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Tehát magyarul nem lehet értékesíteni sehogy?

Ahhoz mindenképp kistermelőnek kell lenni???

És hogy lehet valaki kistermelő, az bonyolult? (Azt hiszem ez a következő, aminek utána kell nézni. :-))

Nos, ha bonyolult, akkor nem is csodálom, hogy oly sokan értékesítik feketén. Vagy pedig hagyják kárba veszni a gyümölcsöt, ha már lekvárfőzésre nincs kapacitás...


Hát nem teljesen világos még számomra az ügy, de köszönöm az eddigieket!

2013. aug. 2. 18:36
 4/4 anonim válasza:
Hasonló cipőben járok, tájékozódom magam is. Sajnos én úgy értelmezem, még a kistermelő is csak úgy értékesítheti, ha saját vendéglátó egysége van, tehát falusi turizmus, ilyesmi...Ámbár "tételezzük fel" 40 literből azért ekkora gondot nem kellene ám csinálni ;)
2014. aug. 25. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!