Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Aktívkorú ellátás jár e nekem?

Aktívkorú ellátás jár e nekem?

Figyelt kérdés

Lányom betöltötte a 18. életévét, de még mivel tanul árvaellátást kap...

Bele számít e az én jövedelem viszonyomba, az ő árvaellátása, abban az esetben ha egy háztartásban élünk???

Köszi a válaszokat.

2013. júl. 31. 17:10
 1/5 anonim ***** válasza:

nem értem a kérdést.

egyfőre jutó jövedelemnél bele kell számolni.

az árvaellátás már nem téged, hanem a lányodat illeti.

u.i.: én is árvaellátásban vagyok részes.

2013. júl. 31. 17:21
 2/5 anonim ***** válasza:
aktív korúak ellátását az kap, aki 365 napja nem dolgozik, regisztrált munkanélküli, ehhez semmi köze a lányodnak
2013. júl. 31. 17:27
 3/5 A kérdező kommentje:

Én mint csökkentett munkaképes 51 %- os rokkantként igényeltem.

Elutasítottak mivel a két családi pótlék és az árvaellátás összege meghaladta a mindenkori nyugdíjminimum legkisebb % át.

De ha már nem számít bele, akkor mért utasítottak el???

Szerintük 20 év alatti önálló keresettel nem rendelkező személy családon belül a lányom, vagyis én nem vagyok jogosult...

De ez a kettő teljesen ellentmondásban van.

2013. júl. 31. 17:58
 4/5 A kérdező kommentje:

Ja és 3 főre: Én, a 14 éves kisfiam és a 18.elmúlt lányom élünk egy háztartásban.

Össz. jövedelem 72 870:3=24 290

A neten azt irják: Akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át (2013.-ban a 25 650 forintot)

De mégis elutasitottak...

2013. júl. 31. 18:05
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha az össz. jövedelmetek 72 870, akkor valóban nem jár.

"Bele számít e az én jövedelem viszonyomba, az ő árvaellátása, abban az esetben ha egy háztartásban élünk?"

Igen:

4. § (1) E törvény alkalmazásában

d)18 közeli hozzátartozó:

da) a házastárs, az élettárs,

db) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

(5)44 Ahol e törvény jövedelmet említ, a családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják."

és

"(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át és vagyona nincs. Az aktív korúak ellátása tekintetében fogyasztási egység a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) az első nagykorú családtag arányszáma 1,0, azzal, hogy a gyermekét egyedülállóként nevelő szülő arányszáma 0,2-vel növekszik,

b) a házas- vagy élettárs arányszáma 0,9,

c) az első és második gyermek arányszáma gyermekenként 0,8,"

Vagyis az össz.jövedelmeteket nem 3-mal, hanem 1+08+0,8=2,6-tal osztják.

Így az egy főre jutó jövedelmetek 72 870:2,6= 28 027 Ft (ami már meghaladja a 25 650 forintot)

2013. júl. 31. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!