Elállhatok-e a vásárlástól, illetve fizetnem kell-e postadíjat ha a megrendelt csomagot nem vettem át, és most a postán van? (tengerimalac eleség, széna stb) ilyenek.
1., A sima levél visszamegy. Az utánvétes csomagküldés pedig nem megy vissza ingyen.
2., De, át kell venni. Elállni akkor lehet ugyanis, ha átvetted...Ugyanis a törvény szerint egyrészről az eladónak teljesíteni kell a kötelességét (a kiszállítást), míg a vevőnek az átvételt! Az elállási jog egy plusz, nincs köze az alap szerződéshez, csupán semmissé nyilvánítja azt!
3., Ismétlem, csak a sima csomag meg vissza díjmentesen. Az utánvét nem. Egészen egyértelmű a kérdésből, hogy itt utánvétről van szó.
A postai dolgozókat amúgy nem minősíteném most, mert biztos van közöttük kb. 1%, aki nem totálisan agyhalott és a kollégát nem ismerem, hogy beletartozik-e...
"Elállni akkor lehet ugyanis, ha átvetted..."
Pontosan jól írod, de csak részben. Ha átvettem az azt jelenti, hogy kifizettem és kibontottam. Azaz visszamegy a pénz a feladónak. Ilyenkor jogod van meggondolni magad és visszakérni a pénzt és a SAJÁT KÖLTSÉGEDEN visszaküldeni a terméket. Ez jogos.
De! Mielőtt kifizetem azelőtt is meggondolhatom magam, és nem nyúlok a csomaghoz, ergó nem veszem át. A kézbesítés teljesítéséig a csomag a feladó tulajdonát képezi. Mivel nem történik meg a kézbesítés, és megtagadom az átvételt, semmi közöm nincs a visszaküldéshez.
Átvétel megtagadása: ÁSZF 6.11. pont (38. oldal
Nincs szó benne róla, hogy fizetnie kéne a címzettnek.
Szintén 38. oldal:
6.12. Visszavétel, visszaküldés
3)-as pont
Amíg nem adták postára, addig lemondhatod, de a postára adás pillanatától kezdve szerződésben állsz az eladóval, így a törvény szerint köteles vagy átvenni a megrendelt terméket.
Amennyiben nem veszed át (ami elég gerinctelen dolog szerintem, mert minek rendeled meg,ha nem kell...) kárt okozol a feladónak, illetve megszeged a szerződést és polgári peres úton követelheti rajtad az okozott kárt, illetve a perköltséget is, ami így már nem pár ezer forint lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!