Mi lehet a reálisan várható eredménye egy netes kereskedő elleni feljelentésnek?
A történet a klasszikus: utaltam a termék árát előre, vártam, nem jött, megkerestem az eladót, nem válaszol, telefonja kikapcsolva.
Az összeg a szabálysértési határon túl van: 57.000 ft.
A rendőrségen feljelentést tettem az illető név + bankszámlaszáma alapján, mert más kézzelfogható adat nincs. Van egy freemail-es emailcím, van egy mobilszám, van egy csomó hirdetés apróhirdetési oldalakon (aprod stb), van ezekhez kapcsolódó IP-cím de hát ez túró.
Ami valós az a bankszámlaszám.
A rendőrség bekérte:
- az összes mail-es levelezést kinyomtatva
- igazolást a banki utalásról
- a hirdetéseket kinyomtatva
Megkapták.
De én mit várhatok reálisan az ügy kimeneteként?
Ja és a kereskedő azóta is vígan hirdetget és árulgat ezer helyen ahogy eddig.
Elégtételt várhatsz.
Hogy megtérítik-e a károdat, az attól függ, hogy a kereskedő mennyire ügyes, hogyan vannak lepapírozva az értékei.
Ő mindenesetre jól seggbe lesz rúgva, komoly büntetést, akár börtönt is kaphat.
és ezt a kereskedő nem tudja?
uis a rendőrségi feljelentést beszkennelve elküldtem neki + tájékoztattam azon oldalak üzemeltetőit is ahol hirdetget + bejelentést tettem a NAV-nál is (uis kereskedelmi tevékenység + számlát nem ad).
a kereskedő válaszra se méltat, és tovább hirdetget mintha mi se történt volna.
vagyis marhára nem érdekli a dolog láthatóan.
ezért kérdezem, mi várható?
lehet hogy semmi érdemleges X idő után lezárják aztán ennyi?
Reálisan nulla. Ha komoly büntetést kapnának ezek, akkor nem lennének. Ha visszaolvasol, minden nap csak itt több kérdés van,ami arról szól, hogy átvertek neten. Ha rá is húzzák valahogy a csalásokat, a visszafizetés akkor is lehetetlen, 100% hogy nincs semmije az illetőnek, kap 3 év felfüggesztettet. És ugyanúgy csinálja tovább a haverja számlájával.
Ott van az oldalon, soha ne utalj előre ismeretlennek!
ha ezt követném senkivel se üzletelhetnék mert elsőre mindenki ismeretlen.
Ott van az oldalon, soha ne utalj előre ismeretlennek!
2 opció van:
-Elkaphatatlannak érzi magát. Hatalmasat fog puffanni, mert nem, nem fogják csak úgy megszűntetni az eljárást. Adócsalásért börtön jár, márpedig számlát nem ad, szóval adót csal.
-Tudja, hogy megszívta, de így is úgy is kap büntetést, akkor már megpróbál összeszedni annyi pénzt, amennyit csak tud.
Dícséretes egyébként, hogy ennyi helyre felnyomtad, ügyes vagy.
Az lesz, hogy őt meg fogják büntetni ( a nav is, adott esetben a rendőrség is csalásért). De ettől neked nem lesz pénzed.
Ha elítélik csalásért akkor polgári perben követelheted tőle a pénzed. Az meg MO-n egy lehetetlen feladat...
hát ha megtudom, hogy a tőlem elcsalt pénz többszörösét kell neki kicsengetni büntetésként , vagy akár letöltendőt kap, az nekem majdnem olyan jó elégtétel mint a pénz.
Az lesz, hogy őt meg fogják büntetni
na nem ilyen egyszerű ám!
az illető fenn van a vaterán is, és ugyan "furcsa módon" a feljelentésem után az összes terméke eltűnt, de a vatera persze archiválja az összes eladott tételt-és én ezt mind jelentettem a nav-nak.
na most ha a nav meglátja hogy több milliós eladások voltak számla nélkül és mind vadi új műszaki cikk...
De a NAV nem szokott aprópénzre büntetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!