Ingatlan eladásánál a haszonélvezeti jog milyen értéket képvisel, vagyis ha a fiam eladja a házat, nekem mint haszonélvezönek milyen anyagi követelésem lehet?
Ember nincs a földön aki egy haszonélvezettel terhelt házat megvesz, ha a haszonélvező nem mond le.
Kérni annyit kérsz amennyit akarsz.
2-es vagyok!
Az adás-vételi szerződésbe bele kell foglalni, hogy az ingatlanra bejegyzett haszonélvező lemond az ingatlan haszonélvezeti jogáról, és ezért a lemondásért kapja az előre kialkudott vételár teljes összegéből visszaszámolt 20 %-os részt.
Tehát az nem úgy megy, hogy megvesszük az ingatlant haszonélvezeti joggal terhelten akárkinek napi forgalmi értéken, majd ha sikerült a haszonélvezőt rávenni, hogy mondjon le a haszonélvezeti jogáról, majd akkor még az eredetileg kifizetett vételáron felül fizetünk neki is.
A haszonélvezetről való lemondás 20 %-os hányadát az eredetileg kialkudott ár tartalmazza, és akkor a jogról való lemondást az adás-vételiben rögzíteni kell!
4-es nem tudom ezt a 20%-ot honnan veszed.
Kezdjük ott, hogy SENKI Nem kötelezhető a haszonélvezeti jogáról való lemondásra! Senki! Ha nem akar nem mond le.
Aztán folytassuk ott, hogy szemrebbenés nélkül el lehet adni egy ingatlant haszonélvezeti joggal terhelve - más kérdés, hogy kevés olyan barom van, aki normál esetben megveszi.
Harmadszor pedig a haszonélvező annyit kér a haszonélvezeti jogáról való lemondásért cserébe, amennyit nem szégyell. Szó sincs semmiféle 20%-ról. Ha akar lemond róla ingyen, ha akar azt mondja egy 10M-t érő ingatlanra, hogy ő 10M-ért mond le. Senki nem szólhat bele.
1. Egy szóval sem mondtam, hogy kötelező lemondani a haszonélvezeti jogról!
2. A 20 %-ot mind az apeh felé történő bevallásoknál, mint a polgári jog szerint veszik alapul, én sem a kisujjamból szoptam ki
Hidd el, hogy számtalan ilyen ügyet lezongoráztam már mint könyvelő, akár az eladó, akár a vevő részéről, és az bizony 20 %.
Mutasd a jogszabályt, ami arra kötelez bárkit, hogy az eladási ár 20%-áért lemondjon a haszonélvezeti jogáról.
Ha ezt nem tudod megtenni akkor érdemben nincs miről beszélni...
Az, hogy "mit szokás" az senkit nem érdekel. Az eladási árból is "szokás 10%-ot alkudni" mégse történik semmi, ha én egy fillért sem vagyok hajlandó engedni.
A haszonélvezeti jog értéke kiszámításának szabályait az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72.§ szabályozza.
Kiszámításának módja: az ingatlan forgalmi értékét el kell osztani hússzal, ez a haszonélvezeti jog egyévi értéke. Amennyiben meghatározott idejű a haszonélvezeti jog, úgy ezt az egyévi értéket kell megszorozni a kikötött évek számával.
Ennél jóval gyakoribb az az eset, mikor holtig tartó haszonélvezeti jog áll fenn. Ilyenkor az egyévi értéket meg kell szorozni a haszonélvező életkorának megfelelő szorzóval. A törvény szerint
-25 évesnél fiatalabb haszonélvezőnél a szorzó 10-szeres
-25-50 éves haszonélvezőnél a szorzó 8-szoros
-50-65 évesnél 6-szoros
-65 évnél idősebbnél 4-szeres.
Vagyis például egy 20 millió forint forgalmi értékű ingatlanon egy 60 éves haszonélvező esetében a haszonélvezeti jog ellenértékének kiszámítása így történik: 20.000.000/20×6=6.000.000 Ft a haszonélvezeti jog értéke.
Továbbra sem kötelezi a 60 éves haszonélvezőt arra, hogy 6 millióért lemondjon a haszonélvezeti jogáról. Lemondhat önként, ingyen, 6 millióért vagy 10 millióért is. Ha ez nem tetszik a vevőnek akkor meg így járt.
Semmi - a fent említett törvény sem - írja elő, hogy csak ennyiért és/vagy kötelezően meg lehet váltani a haszonélvezeti jogot.
Az egvilagon semmit, mivel az hogy az ingatlan tulajdonosa valtozik a te jogaidat semmilyen modon nem csorbitja. Tovabbra is maradsz haszonelvezo.
Ha le akarsz mondani a haszonelvezeti jogodrol ellenertek fejeben, akkor meg a koztetek levo egyezsegtol fuggoen ez az ellenertek lehet barmekkora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!