Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jár-e táppénz? (helyzet...

Jár-e táppénz? (helyzet lentebb leírva)

Figyelt kérdés

A szituáció: éttermi pultos (étel-kiadó egy hivatali étterem) vakbélműtét miatt orvosilag igazolt 6 hétig nem dolgozhat (állómunka), bizonyos források szerint ezt az időt a munkáltatónak ki kell fizetnie, vagy az első 15 napot (?). Bejelentett munkahely, mindennek ellenére a főnök azt állítja, "ahogyan a tb-t ismeri, majd fél-egy év múlva megkapja a dolgozó a pénzt, ők nem tb kifizető hely (?!)" (szó szerint így).

Tehát, egyrészt, jár-e a dolgozónak a táppénz, másrészt ha nem hajlandóak kifizetni, mi a teendő?

2009. okt. 3. 17:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Jár táppénz. A keresőképtelenség első 15 napja a betegszabadság amit a munkáltató fizet. Táppénz ügyben ha a munkahely nem TB kifizetőhely akkor az OEP az illetékes. Tb kifizetőhely esetén a munkáltatón keresztül kapod a táppénzt is. Azok a munkahelyek TB kifizetőhelyek lenni ahol a foglalkoztatottak száma eléri a 100 főt. A táppénz egyharmadát (függetlenül attól, hogy TB kifizetőhely vagy nem) a munkáltatónak meg kell téríteni az OEP felé.

2009. okt. 3. 18:10
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy az első 15 napot fizeti a munkáltató, a többit a TB fizeti. És igen, jár a táppénz. Nekem másfél hónap késéssel érkezett meg a táppénzem, az biztos, hogy van egy jó kis átfutási ideje a dolognak. Az első munkanapot viszont a céged sztem a béreddel együtt fizetheti.
2009. okt. 3. 18:10
 3/4 anonim ***** válasza:
A betegállomány első 15 MUNKANAPja a munkáltatót terheli. Jelenleg a napi távolléti díj 70%a, járulékköteles jövedelem, szolg.időből nem esik ki, a 16-dok naptól jár a táppénz.Százaléka a folyamatos biztosításban eltöltött idő alapján jár, jelenleg 50-60%. Az OEP által számfejtett táppénzek folyósítása: 30 nap.
2009. okt. 4. 10:28
 4/4 anonim ***** válasza:

10:28 vok

A foglalkoztató nem tagadhatja meg a BSZ kifizetését, mert kötelező!!!

2009. okt. 4. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!