Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tartoznak nekem 500e Ft-tal....

Tartoznak nekem 500e Ft-tal. ÜGyvéddel vagy közjegyzővel indítsam meg a behjatást?

Figyelt kérdés

4 éve tartoznak nekem, az úriember azóta csak hiteget, (birka)türelmem pedig a végére ért. Tartozáselismerő nyilatkozat készült, aláírva.

Az emberke közben az ország túlsó felére költözött, ám közjegyzőval folytatott beszélgetés alapján kiadja az okmányiroda a címet néhány ezer Ft megfizetése mellett. Köüzjegyző úr jelezte, hogy csakis a lakcím megszerzése után tudja elküldeni a fizetési meghagyást, ami teljesen jogos és tiszta is, ám kíváncsi lennék, hogy ügyvéddel hatásosabb vagy akár gyorsabb, biztosabb megoldást lehet-e elérni?

Soha nem volt még ilyen ügyem, abszolút tájékozatlan vagyok, jól jönne bármilyen információ.

Köszönöm.

2013. ápr. 22. 22:09
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A közjegyző egy sokkal "erősebb" - már majdhogynem hatóság. Míg az ügyvéd tulajdonképpen egy bérkopó, semmiféle jogköre nincs. Csak pénzért megír helyetted egy levelet.

De milyen dokumentum van a kölcsönről? Mert ha "csak" egy saját szerződés letanuzva akkor azt a büdös életbe nem fogod behajtani.

Ha mindenáron kölcsön akarsz adni akkor azt közjegyzővel ellen kell jegyeztetni, ugyanis ilyen esetben ha az adós nem fizet azonnal adható behajtásra polgári per nélkül az ügy. A polgári per 5-6 évig is simán húzódik, addigra kimenti az adós a teljes vagyonát és a képedbe röhög a per végén.

2013. ápr. 23. 08:27
 2/5 A kérdező kommentje:
Koszonom. Egy tartozaselismero nyilatkozatom van 1 tanuval alairva.
2013. ápr. 23. 13:51
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Az sajnos nehéz ügy :(

Küldhetsz neki fizetési meghagyást, amiben vagy elismeri a tartozást vagy nem. (régen 5e forint körül volt, most nem tudom mennyi)

Sajnos sok jelentősége nincs, mert - hacsak nem ijed meg a hivatalos papírtól és nem fizet - akkor majdnem mindegy, hogy elismeri-e a követelés jogosságát vagy sem. Ha nem akar fizetni (vagy azért, mert nem ismeri el a jogosságot vagy azért, mert azt állítja nem tud fizetni) akkor így is úgyis polgári perre kell vinni az ügyet, ami rengeteg idő (évek) kb. durván 100,000 ft-ot előre be is kéne fizetned, illetve akár ügyvédet fogadnod saját költségen.

És a végén majd egyszer valamikor lesz egy bírói határozat, amit be tudsz adni behajtásra. De ennyi idő alatt bárki eltünteti az összes legális vagyonát, ha akarja és akkor mosolyogva várja majd a behajtókat otthon - immár a lánya / unokatestvére / nagybácsija nevén lévő házban, amit ő ugye csak bérel 1 ft-ért...

2013. ápr. 23. 14:11
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszi az infókat. Még egy kört érdemes futnom, sok pénz ez :(
2013. ápr. 23. 17:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Közjegyző nyilvántartásból kb. 30 másodperc alatt le tudja kérni az adós lakcímét, ha fmh-t akar indítani...
2014. aug. 24. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!