Nálunk több gyerek van, a nagyobbak már felsőoktatásban vannak jelenleg(egyik fsz.-en, másikuk rendes Bsc.-n), és nem jár már utánuk a családi pótlék. No de, több ismerősöm furcsállta ezt, mert mindegyik már leérettségizett barátom kapja a pótlékok, úgy, hogy van amelyik szakmán, van amelyik okj-n és van aki ugyancsak egyetemi szakra jár. Próbáltunk utána járni, de egyértelmű választ nem kaptunk, én viszont idén érettségizem, szóval nem ártana tudni. :/ A válaszokat előre is köszönöm!
Az iskoláztatási támogatás a tanköteles gyermekre tekintettel illeti a jogosultat, azon év november 1-től amikor a gyermek tankötelessé vált, a tankötelezettség teljes tartamára, vagyis 16 éves koráig. Ezt követően a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel jár az iskoláztatási támogatás, annak a tanévnek a végéig, amikor a gyermek 20. életévét betölti. Ezen szabály alól egyetlen kivétel az a sajátos nevelési igényű tanuló, aki a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény alapján nem jogosult fogyatékossági támogatásra. Ilyen személy esetében az iskolázatási támogatás 23. életévének betöltéséig jár.
2013. márc. 23. 18:05
2/16 A kérdező kommentje:
Oké, de ez hogy kapcsolódik egy nagycsaládosság miatt járó támogatáshoz?
2013. márc. 23. 18:09
3/16 anonim válasza:
Kifejtenéd kicsit bővebben?
2013. márc. 23. 18:10
4/16 anonim válasza:
sehogy. azért, mert valaki nagycsaládos, a csp még addig jár, amíg az első válaszoló írta.
2013. márc. 23. 18:14
5/16 A kérdező kommentje:
3 vagy több gyerek címszó miatt jár ügyebár nekünk a családi pótlék. Bár az mindegy miért jár, mert még jövőre is lesz 2, szóval nem ez miatt vonnák el. Hanem leérettségizek, és a bátyáim érettségi után már nem kapták meg a támogatást. De minden ismerősöm megkapja még, pedig ugyancsak elhagyták a középoktatást. Bent az iskolában kapnak kifejezetten ehhez egy papírt igazolásul. De bátyám megkérdezte az egyetemen és azt mondták, hogy felsőoktatásban nem jár, ami érdekes, mert egy másik bnőm pedig egyetemistaként, 20 évesen, még kapja.
2013. márc. 23. 18:17
6/16 anonim válasza:
"3 vagy több gyerek címszó miatt jár ügyebár nekünk a családi pótlék." NEM. akár két gyereknél is jár, meg egynél is. alanyi jogon.
Igen, igen, ezért írtam utána, hogy de mindegy, mert 2ért is megy...
2013. márc. 23. 18:23
8/16 anonim válasza:
Annyiban nem mindegy, hogy ha felsőoktatásban tanul nappali tagozaton, akkor beleszámít a gyermeklétszámba a családi pótlék gyerekenkénti összegénél. Pl. 1 középiskolás és 1 egyetemista nappalis gyerek esetén nem az 1 gyerekesnek járó 12200-at hanem a 2 gyerekesnek járó 13300-at kapja.
Aki szakmán, vagy OKJn van, az lehet közoktatásban tanuló, nem felsőoktatásban (az én lányom is közoktatásban tanult nappali OKJ, ugyanaz az OKJs képzés volt felsőoktatásban is, csak jóval messzebb)
Kétlem, hogy a barátnőd egyetemen kapja, mert érettségi után meg szokták szüntetni a folyósítást az iskola adatközlése alapján. Inkább a gyermeklétszámba számítják be (ehhez kell az igazolás)
2013. márc. 23. 18:40
9/16 A kérdező kommentje:
Szóval most nem értem... :D szóval ha 2 gyerek van, és az egyikük egyetemista, akkor ugyancsak 1 után jár a pótlék, de az magasabb annyiban, mintha járna mindkettő után?
2013. márc. 23. 19:50
10/16 A kérdező kommentje:
De én most találtam egy ilyet: "A családi pótlékra való jogosultság megállapítása során azt a gyermeket kell figyelembe venni, aki után a kérelmező jogosult a családi pótlékra. Ilyen személynek számít az a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermek, aki a kérelmezővel egy háztartásában él és akire tekintettel a szülő, nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám családi pótlékra jogosult, vagy aki közoktatási- felsőoktatási intézmény tanulója, vagy első alapképzésben, első felsőfokú szakképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, és aki nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel."
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!