Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ilyen esetben fel lehet...

Ilyen esetben fel lehet jelenteni a munkáltatót?

Figyelt kérdés

Múlt hét szerdán a főnököm kirúgott, mondván, hogy mostantól nem igénylik a munkám. Gépészmérnök vagyok, 7 hónapot dolgoztam ott (ez volt az 1. munkahelyem). Ma felhívott az egyik volt munkatársam, hogy a helyemre a főnök keresztfia került. Ilyen esetben fellehet jelenteni a munkáltatót?

Nettó 130-140 ezer Ft-ot kerestem, Budapesten. Semmi spórolt pénzem (csak az amit végkielégítés címszó alatt kaptam, 100 ezer Ft), albérletben lakom. Az eddigi fizetésem pont minden hónapban elég volt. Ha nem találok 1 hónapon belül állást vissza kell költöznöm a szüleimhez vidékre.

(A 7 hónapon kívül még 2 év gyakorlatom is van.)

2013. márc. 18. 14:20
 1/6 anonim válasza:
Ha a felmondásodban közös megegyezés van, akkor nem sokat tehetsz. Egyébként a Munka Törvénykönyvében jól le vannak írva a munkaviszony megszüntetésének a szabályai, az alapján el tudod dönteni, jogszerű volt-e.
2013. márc. 18. 16:10
 2/6 anonim ***** válasza:

Az egésznek semmi köze ahhoz, hogy mennyit kerestél, mennyi az albérleted, volt-e spórolt pénzed vagy kit vettek fel a helyedre.

Csak az számít, hogy mi állt a munkaszerződésedben, mi volt a felmondás indoka és mit írtál alá.

Privát vélemény: 7 hónap után végkielégítés (mégha csak 100ezer forintról van kis szó) szerintem elég korrekt.

A helyedben nem a feljelentésen, hanem az új munkahely keresésén munkálkodnék (és következő fizetésemet nem élném fel teljesen, hanem félretennék havi 20-30 ezret).

2013. márc. 18. 16:56
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Ahhoz képest, hogy sokszor 8 órából 12 óra lett, nem feltétlenül érzem korrektnek.

A pénzből nem tudtam semmit félretenni. 65 ezer Ft ment a lakásra, 20 ezer Ft-ot a szüleimnek küldtem haza, 30-40 ezer Ft az étkezés és havi 3-4-szeri bulizás/kiruccanás.

Az igazság az, hogy beleegyeztem, de nem igen tudtam volna mást tenni.

2013. márc. 18. 17:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Értem.

Habár ez már nem része a kérdésnek, de miért adtál haza? Nagyon rossz anyagi körülmények között élnek a szüleid?

Milyen messze laksz a fővárostól? Napi 2-3 órai ingázás (alszol a vonaton..) nem érné meg inkább a lakásbérlés helyett?

Félretenni, minimum havi 20-30 ezret (illetve majd többet ha többet keresel) létfontosságú. Szükséged van párhavi tartalékra, ha esetleg megválnak tőled a munkahelyeden, szükséges a pénz saját lakáshoz/életkezdéshez is.

2013. márc. 18. 17:27
 5/6 A kérdező kommentje:

Napi kb. 3,5-4 óra utazás és 1 átszállással. Az utazás első szakaszával lenne probléma, a buszozással. A busz után még lenen vonatozás, de azzal nem lenne gond, mert óránként 2-szer is megy. Ellenben a busz a falumból nagyon ritkán jár. 3-4 akár 5 óra is van egyes buszjáratok között. A volt munkahelyemen nem ritkán 21:00-ig is lemaradtam, na ilyen esetben pl. nem bírnék haza jutni. Amúgy kb. 50 km (így nem sok, de az utazás valami katasztrófa, egyetemen is kollégista voltam).

A munkaszerzés sem megy könnyen, azt hittem, hogy mérnökként gyorsan megy. De pl. diploma után 8-9 hónapot otthon voltam. Most is ettől félek, a legtöbb helyre 3-5 éves tapasztalatot várnak el és nem kevés helyen jócskán alul fizetnek.

Van olyan volt csoporttársam aki még mindig nem talált munkát, 1,5-2 év után.

2013. márc. 18. 17:44
 6/6 A kérdező kommentje:
Haza, azért adtam, mert apám olyan munkát végez amit télen nem nagyon lehet és így kicsit besegítettem nekik (nem gazdagok, de ketten a két fizetésből jól kijönnek).
2013. márc. 18. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!