Tavaly végeztem szakmunkás suliban. Mikortól kell/kellet volna kezdenem befizetni a társadalom biztosítást havonta?
én is hasonló helyzetben vagyok. nem fogsz kapni start-kártyát:
azt hiszem 6 hónap leteltével autómatikuan jár a kedvezmény utánnad.
Ha 2012. október 31-ig "élt" a diákigazolványod, akkor azt követő 45. napig passzív jogon él az egészségügyi biztosítottságod. Tehát 2012. december 15-ig. December 16-tól már kellett volna fizetned magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amit kötelező azoknak, akiknek semmilyen biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyuk nincs (például munkaviszony). A munkaügyi regisztráció az nem ilyen. Az csak egy nyilvántartás, biztosítást nem keletkeztet.
Az adóhivatal nem fog ilyenről értesíteni, sajnos Neked kell tudnod róla, az a lőtéri kutyát nem érdekli ebben az országban, hogy mégis honnan.
Jelentkezz be az adóhatóságnál, ott nyilvántartásba vesznek, és egyben igényelj befizetési csekket is hozzá.
A befizetések elmaradásáért nem büntetnek, azért késedelmi kamatot szoktak felszámolni. Büntetést azért kaphatsz, mert nem tetted meg a bejelentést, ami kötelező lett volna. De mivel látják, hogy pályakezdő vagy és nem "visszaeső", és ha nagyon szépen, együttműködően beszélsz velük, biztosan nem lesz belőle büntetés.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!