Táppénz, tgyás, gyed összege gyes után 2103?
Segítsetek nekem,kérem, számolni! Sajnos, nem találtam megfelelő kalkulátort.
2008.03.10.-e óta dolgozom határozatlan idős munkaszerződéssel 8-órában 215 Br-ért egy magyar cégnek. 2009.07.hónap óta veszélyeztetett terhességgel táppénzen voltam 2010.02.01.-ig. Ekkor született meg a gyermekem, innentől kértem a tgyást.
Jelenleg gyesen vagyok még 2013.februárig. Viszont, terhes a második babával, aki 2013.07.24.-e körül fog világra jönni. A gyes lejárta után táppénzen volnék ismét a szülésig.
Mennyi volna pontos netto összegben a táppénzem, tgyásom és a gyedem?
Érdemes kivenni a szabadságokat? Mit tanácsoltok nekem?
Illetve, a munkahelyem esetleges felszámolásával ugyan továbbra is folyósítaniuk kell az ellátásokat, ugye? (TB kifizetőhely)
Szívélyes köszönettel!
Sajnos, én is így tudom.
De, talán van valami csoda. Nem akarom elhinni, hogy ennyire rossz lesz a pénzem. :(
Menjünk sorban:
1. táppénz.
A helyedben még idén elmennék táppénzre. Ugyanis ha még idén megkezded, akkor az alapja 2011 lesz, amikor azért nem volt 180 bérezett napod, mert gyedet kaptál. Ilyenkor a kedvezményszabály értelmében hiába nem volt 180 bérezett nap, mégsem a minimálbér lesz az alap, hanem az utoljára kapott ellátás alapját képező jövedelem. Vagyis ebben az esetben a táppénzedet az alapján a jövedelem alapján számolnák, ami alapján anno a gyededet számolták (felteszem ez a 215 ezres bruttó volt, így a táppénzednek is ez lesz az alapja).
2. Tgyás:
A tgyásod alapja mindenképpen a minimálbér kétszerese lesz, mert azt 180 bérezett nap híján másként számolják, mint a gyedet. Annyi, hogy nem 215 ezer lesz az alapja, hanem (jelenlegi minimálbér alapján) 186 ezer. Mindegy, hogy tavaly gyesen voltál, akkor is ennyi lesz. Ezen az sem változtat, ha kiveszed a szabikat - max. ha van 180 nap szabid:)
3. gyed
Ha nem szülsz meg hamarabb, akkor még lehet normális összegű a gyeded.
Mivel a gyedet csak a tgyás lejárta után lehet igényelni, így ha július 16 után szülsz, akkor a gyed igénylés már átcsúszik 2014-re, és az alapja 2013 lesz, amikor egész évben táppénzen, majd tgyáson leszel. Ilyen esetben megint életbe lép a már említett kedvezményszabály, mely szerint az utoljára kapott ellátás alapja lesz a gyed alapja is - ami azt jelenti, hogy a 186 ezer alapján számolják a gyedet is.
Ha hamarabb megszülsz, mint július 16, akkor sajnos a gyed igénylés még 2013-ban lesz, és akkor valóban a minimálbér lesz az alapja, hiszen 2012-ben 11 hónapot gyesen vagy.
Eléggé sarkos, de sajna ez van. MInden a babádon múlik, ha hamarabb akar kijönni, akkor fele annyi lesz a gyeded, mintha kivárja az idejét. Beszéld meg vele, hogy ne siessen:)
7-es válaszoló:
persze hogy nem, egyik ellátás sosem lehet alapja egy másiknak. De nem is írtam sehol, hogy ellátás lesz az alapja, hol olvastad ezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!