Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Rendelkezésre bocsátanád a...

Rendelkezésre bocsátanád a házad tetejét az önkormányzatnak, ha abból profitálhatsz?

Figyelt kérdés

Egy magán kutatás céljából teszem fel a kérdést, ezért szeretném, ha minél többen válaszolnának, és jól átgondoltan!

A koncepciót a következő képen kell elképzelni: Az önkormányzat, pályázati pénzeken vagy egyéb forrásokból napelemeket telepítene a házad tetejére, annak függvényében, hogy mennyire lenne hatásos (dőlésszög, tájolás stb.) A napelem, és a megtermelt áram az önkormányzaté, neked dolgod nincs vele. AZ önkormányzatnak bevétele volna a napenergiából. Ennek a bevételnek az 50%-a visszakerülne a ház tulajdonosához, olyan módon, hogy a helyi adók alól felmentést kap, vagyis nem kéne ingatlan-, építmény-, eb-, stb. adókat fizetnie, annak az éves összegnek a keretein belül, amit a háza "megtermel". Ha pedig az áramtermelés által jóváírt összeg magasabb, mint amit be kellene fizetni, akkor közüzemi számlák fizetését, illetve egyéb szolgáltatásokat vállalna az önkormányzat. Vagy a lakók által meghatározott célra költenék el.

Tehát IGEN, ha ebben a koncepcióban vállalnád, NEM ha elzárkózol ettől és TALÁN ha az alapötlettel egyetértesz, de változtatnál rajta. NEM válasz esetén indokold meg kérlek, és TALÁN válasz esetén írd le mit változtatnál.

2012. szept. 15. 11:17
 1/5 anonim ***** válasza:

Talán! Ez Magyarország. Elég meseszerű, hogy egy önkormányzat még nekem elenged adókat, vagy esetleg az általam meghatározott dolgokra költ. Másrészt tuti nekem kellene felelnem az elemekért, illetve én lennék a hibás, ha bajuk esne.

Meg gondolod, hogy egy város pályázati pénzből, egy ismeretlen házra teszi az elemeket?! Minimum a képviselők a sajátjukra rakatnák (jó esetben önkormányzati épületekre) és nagyon jó feltételeket szabnának saját maguknak.

Sajnos nem életszerű a dolog. Inkább NEM.

2012. szept. 15. 11:33
 2/5 anonim ***** válasza:

Talán.

Nincsenek tisztázva alapvető jogok!

Mi van, ha a munkák során károsodik a ház tetőszerkezete?

Mennyire kell biztosítanom -mint ingatlantulajdonosnak- a hozzáférést a telepített berendezésekhez?

Ki felel az esetleges rongálódásért?

Ha új önkormányzat áll össze, mi a biztosíték, hogy nem változtatja meg a feltételeket?

Egyelőre ennyi!

2012. szept. 15. 11:59
 3/5 anonim ***** válasza:
Ez ilyen elméleti kérdés? Mert garantáltan gazdaságtalan,és értelmetlen dolog az egész.De az ingatlantulajdonosnak mindenképp megérné,és persze én is belemennék ebbe a dologba,ha igaz lenne.
2012. szept. 15. 18:39
 4/5 A kérdező kommentje:

2. válaszolónak:

A napelemért és annak felszerelésért az önkormányzat a felelős, így ha a tető megsérül, azt azonnal kijavítja.

Az önkormányzat, a napelemekre biztosítást köt, tehát jégeső, szélvihar vagy hasonlók esetén, a biztosító téríti a károkat az önkormányzatnak. A szándékos rongálást természetesen a károkozó fizeti meg.

Általában egy ilyen rendszert távolról lehet felügyelni, így azt mondom, évente 1-2 alkalommal előre egyeztetett időpontban ellenőrzésre kell hozzáférést biztosítani.

A szerződés, a napelem teljes élettartamára szólna, így az önkormányzati változások nem szólnának közbe.

3. válaszolónak: Igen, ez egy elméleti kérdés.

Egyébként megtérülő lenne hosszútávon. Egyrészt a napelemek plussz bevételt jelentenek a városnak, másrészről, megnőne a betelepülés, és ha egy hasonló koncepció él a szolgáltatói-termelői szektorra is, akkor ipar is települne a városba (kutatásokra alapozva írom ezt)

És általában: a tanulmányt és a módszert azért készítem el, hogy a városomban (ahol az elmúlt két évben több száz négyzetméter napelemet telepítettek) kiépüljön egy ilyen rendszer, lehetőleg pozitív példát mutatva más városoknak is.

2012. szept. 16. 10:20
 5/5 anonim ***** válasza:

#2-s vagyok:

"A szerződés, a napelem teljes élettartamára szólna, így az önkormányzati változások nem szólnának közbe."

Én is így gondolnám, de ismerve a jelenlegi helyzetet, semmi nem biztosít arról, hogy -akár visszamenőlegesen- ne borítson fel az önkormányzat egy szerződést. Bíróságot meg sem említsd, nem lehet bízni azokban sem!

A jogbizonytalanság az, ami gátol minden hasznosnak tűnő elképzelést! Innentől kezdve halott ügy az egész, bár hasznosnak tartom!

2012. szept. 16. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!