Mennyi álláskeresési járadék jár nekem az alábbiak szerint?
1 év jövedelemátlagát veszik figyelembe. És nem 60%-ot vesznek, mert van egy maximum, nekem 500e Ft nettó volt a fizum és akkor is csak 72e Ft-ot kaptam álláskeresési segélyként. Jó is lett volna, ha a 60%-át kapom. :-)))
Ha te mondasz föl,akkor viszont pár hónapig semmit se kapsz.
Az utolsó 4 naptári negyedévi fizetést veszik figyelembe, de csak azt, amiből vontak munkaerőpiaci járulékot.
A járadék összege ennek a 60%-a, de maximum a minimálbér.
A járadékos napok számításánál is csak ezeket veszik figyelembe.
Az, hogy hány napig kapod, attól függ, hogy a megelőző 3 évben hány jogosító napod volt (munkaviszonyos napod) minden 10 nap után kapsz 1 járadékos napot. Ha csak 1 éve dolgozol, akkor csak 36-37 napig kapod a járadékot.
Az álláskeresésit a munkaviszonyod megszűnését követő munkanap igényelheted.
Régebben volt, hogy ha a munkavállaló mondott fel, akkor 90 napig nem kaphatott ellátást, csak regisztrálták. Idén ez már nincs benne a törvényben, akkor is jár az ellátás (ha az egyéb feltételeknek is megfelelsz), ha te mondasz fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!