Pályakezdőnek, aki nem talál munkát, jár munkanélküli segély?
Azt hallottam, hogy 3 hónap jár. A lányom most passziváltat a főiskolán és nem talál munkát, folytatni nem tudja a tanulmányait, mert családi okok miatt nem tudjuk támogatni ebben a tanévben.
Mi tegyünk?
Álláskereső az a személy, aki munkaviszonyban nem áll és egyéb keresőtevékenységet sem folytat, munkát akar és tud vállalni, a mielőbbi elhelyezkedés érdekében a munkaügyi kirendeltségen nyilvántartásba veteti magát és a kirendeltséggel együttműködik.
Álláskeresési járadékra az jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik.
Pályakezdőket regisztrálnak a munkaügyi központok, de se járadék, se segély nem jár nekik.
Azt javaslom, hogy készítse el az fényképes önéletrajzát pdf-ben és töltse fel állásajánló honlapokra, pl. profession, cv, jobline stb. És minden olyan állást pályázzon meg, aminek az elnyerésére csak a leghalványabb reménye is lehet. Ezen kívül, érdemes még összeírni cégek nevét, címét, és hirdetés nélkül is elküldeni az önéletrajzot és a motivációs levelet, hátha éppen kapóra jön a jelentkezése (sosem lehet tudni). Addig is amíg normális állást talál, célszerű akár pénztárosi vagy gyorséttermi állást vállalni és mellette folytatni a keresést. A tanulmányok folytatásához lehet igényelni diákhitelt, ha szükséges, a tandíj ebből kifizethető és a heti 3x-i vagy hétvégi gyorséttermi v. hipermarket pénztárosi állásból jön annyi bevétel, hogy az már kisegítse a családot. A diákhitelt csak akkor kell elkezdeni törleszteni, amikor megvan a diploma utáni első állás. Szóval bátorság és fel a fejjel.
A diákhitelt nem csak akkor kell elkezdeni törleszteni, amikor munkát talál valaki, hanem a tanulmányok befejezése után minden esetben.
Az ismeretségi körünkben van egy lány, aki kapott 3 hónapig valami pénzt. Szakmát végzett, gyakorlaton is volt, lehet azzal függ össze.
Azért gondoltam, hogy a lányomnak is járna.
A diákhitellel kapcsolatban, az igaz, hogy csak az első munkába álláskor kell elkezdeni törleszteni, de ha pl. júniusban vége az iskolának és csak mondjuk októberben talál munkát, addig megy rá a kamat! Csak jól hangzik, hogy "nem kell addig fizetni, amíg nincs munkád", de nem teszik hozzá, hogy a kamat meg halmozódik rá addig!Iskola után rögtön el kell kezdeni a törlesztést, mert így is húzós visszafizetni sokaknak! Tudom miről beszélek, 4 évig nyögtem az 1 tanévre felvett diákhitelt (és csak a minimálisan igénybevehető összeget igényeltem!).
Szóval mivel pályakezdő, semmilyen támogatás nem jár, esetleg akkor, ha bejeletkezik a munkaügyi központba és el nem megy valamilyen tanfolyamra.Ekkor adnak valamennyi összeget, de nem sokat (MK-tól függ).
Az én lányom nem pályakezdő diplomás!!!
Nem tudta befejezni az iskoláját, mert nincs miből.
Azért nem akarjuk a diákhitelt!
Azért megpróbáljuk, hátha jár valami?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!