Mi szükséges a könyvkiadáshoz?
Szia! Most éppen lógázom a lábam, de könyvkiadóban dolgoztam hosszú éveken át, s korábban is nyomdák körül sertepertéltem.
Kétféle úton indulhatsz el, de a kettő össze is kapcsolódhat.
Az egyik a magánkiadás, s mindent magad intézel. A másik út, hogy keresel egy kiadót, amelyik befogadja a művedet. Köztes lehetőség, hogy magánkiadásban jelenteted meg, de a feladatok elvégzését kiadóra bízod.
Abban ne reménykedj, hogy bármelyik kiadó megveszi a könyvedet. Sem előre, sem utólag nem fogsz pénzt kapni. Legjobb esetben az eladott példányok árán osztoztok.
A nyomdaszámlát előre ki kell fizetned. Több százezer forint.
Amit még tudnod kell a kiadás költségeiről: Az egy példányra eső fizetni való fordított arányban van a nyomott mennyiséggel. Én tördelő vagyok. Az én munkadíjam fix összeg. Ha 300 db könyv készül, akkor egy könyvre 1/300 munkadíj esik. Ha egymilliót nyomatsz, akkor 1/1m.
A nyomdának egy kész pdf-et kell adnod, amely technikailag a nyomdai igényekhez van beállítva.
Ha kereskedelmi forgalomba kerül a könyv, akkor az OSZK-tól kell kérned ISBN számot, a borítóra pedig vonalkód is kell.
Terjeszteni magad is terjesztheted, vagy kereskedővel üzletelhetsz. Ez is elkeserítő, de a könyvkereskedő semmi kockázatot nem vállal, viszont jelentős sápot húz. Csak az eladott példányra fizet, nem veszi meg a könyvet. Legalább 30%-to fog kérni a könyv árából.
Az OSZK-nak un. kötelespéldányt kell küldened. Ezt soha nem intéztem én, de ha jól tudom, akkor 6 példány ez.
Ha nem értesz a korrekt nyomdai állomány elkészítéshez, akkor be kell vonnod szakembert.
Kérdezz bátram, nem írtam le mindent. Ha tudok, segítek.
Engedélyt nem kell kérned senkitől.
Ja: nem kell tanúsítanod, s olyan nevet használsz, ami jólesik. Kivétel a védetteket. Pl. a történelmi családnevek ilyenek. További a már használatban lévők. Ha a valódi neved ilyen, s megtévesztő lehet, akkor azt sem javasolt használni. Tehát, ha a valódi neved Gipsz Jakab, nem választhatod álnévként a Kossuthot, Wesselényit, de Moldova György sem lehetsz. Ha a valódi neved Kossuth Lajos, akkor is javasolni fogják, hogy legyél inkább mondjuk Kassai Vik… akarom mondani Lajos.
De Gipsz Jakab helyett publikálhatsz jagi, jaGi, cement, lajoska, LALLA, józsi bácsi néven is. Nem lehet a neved része meg nem szerzett tudományos fokozat sem, még vicces formában sem. Tehát nem lehetsz dr. Gipsz Jakab vagy Phd. egérke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!