Ma kaptam levelet pécsi biokomtól, miszerint hulladékszállítási hátralékom van 2006. 01. 01-2010.12.31-ig tőke 40348ft, késedelmi pótlék 13937ft, összesen 54284ft.2011. 01. 01-2011.12.31-ig nincs hátralék. Ez mennyire fair dolog? Miért várnak 6 évet?
Úgy, hogy megírod nekik, hogy csak 2007.06.18-tól vagy hajlandó befizetni a tartozást, mert az 5 éven túli követelés már elévült :P
Feltéve, ha az 5 év alatt nem kaptál tőlük felszólítást, mert ha igen, akkor nem évült el.
Nem, nem kellett volna, hiszen a felszólításokat kaptad, csak éppen nem a Te kezedbe. Ebben a rokonodnak van sara, nem a szolgáltatónak.
Ha menet közben kaptad a fizetési felszólításokat, akkor az 5 éven túli igény sem évült el.
Maximum annyit tehetsz, hogy alkudozol a szolgáltatóval, tekintsen el a késedelmi pótléktól. A többi követelés gondolom jogos.
Hogy elkerüld a későbbiekben az ilyen gondokat, kérd a tartózkodási helyedre a számlák és fizetési felszólítások postázását a szolgáltatótól.
Én sem ott lakom, ahol fizetem a rezsit, ezért a számlák továbbitását pár évre átkértem a mostani tartózkodási helyemre.
Hát, abból kell kiindulni, hogy ha te azt állítod, hogy nem kaptál felszólítást, akkor a szolgáltatónak kéne bizonyítania, hogy de, márpedig kaptál. Ezt normál esetben tértivevénnyel szokás bizonyítani, dehát számlát azt nem szoktak tértivevénnyel küldeni, simán csak bedobják.
De ennek ellenére szerintem nem sok esély van arra, hogy egy bírósági perben te jöjjél ki győztesnek, az ilyen cégeknél minden iktatórendszeren keresztül megy, szerintem a bíróság simán elfogadná nekik bizonyításul, ha megmutatják az iktatórendszerük bejegyzését, hogy márpedig ez kiment tőlük postázásra - még ha tényleg nem kaptátok is meg. Ha meg bukod a pert, akkor meg plusz perköltség, meg plusz késedelmi kamat... Nem éri meg emiatt az 1 év miatt ezt kockáztatni.
Valóban, ahogy írták már, inkább részletfizetést meg késedelmi pótlék elengedést lenne életképesebb kérni. Ezekre általában hajlandók szoktak lenni, ha látják a fizetési hajlandóságot, szóval ha ott befizetsz nekik a pénztárukba rögtön egy részletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!