Adn. Tok nekem egy kis pénzügyi felvilágosítást?
ki mondja meg hogy mennyit érjen a forint, meg más fizető eszközök, a filmekben is annyit látok hogy a brókerek nézik a monitorokat és kivannak akadva ha csökken valami értéke, na most ez hogy van? Számítógép találja ki hogy mennyit ér a forint a dollár stb, vagy valaki ki találja hogy most ennyit ér a forint.
Ja és az állam papír az mi, mire szolgál? Tv ben is neten is l.ttam olyat hogy vegyek állam papírt, mit tudok azzal kezdeni és hogy lesz ez nekem jövedelmező?
1.) A "piac" mondja meg hogy mennyi az árfolyam. Ha nő a kereslet iránta ( sokan akarnak venni belőle), akkor erősödik, ha az eladások nőnek, akkor gyengül az árfolyam.
2.)Az állampapír az állam által kibocsátott 10 ezer Ft névértékű értékpapír, amely x futamidőre y kamatot fizet, és amelynek lejáratkori értékére ( kamat + tőke) az állam vállal garanciát.
Az állampapírt a futamidő lejárata előtt is el lehet adni / meg lehet vásárolni aktuális piaci árfolyamon, ami lehet a névértéknél több/kevesebb is.
Az árfolyamokat mindig az határozza meg, hogy a piacon mennyit érnek más dolgokhoz képest. A valutaárfolyamokat az úgy nevezett valutakosár alapján számolják ki.
Az állampapír az egy a magyar állam által kiadott kötvény. Amikor megveszel egy állampapírt akkor tulajdonképpen pénzkölcsönt nyújtasz a magyar államnak, aki cserébe bizonyos mértékű kamatot fizet általában évente, illetve vagy évente részletekben vagy a futamidő végén egyösszegben visszafizeti azt az összeget is amit te kifizettél az állampapírért (ebben nem vagyok biztos, hogy a törlesztés pontosan hogy megy). Az állampapírok hosszú lejáratúak, tehát több év mire visszakapod a pénzed. Minél hosszabb a futamidő annál magasabb kamatot fizet. Azért éri meg, mert az egyik legbiztonságosabb befektetési forma, nagyon alacsony a kockázata annak, hogy az állampapír nem fizet, ez csak akkor következhet be, ha a magyar állam csődbe megy. Viszont a vállalati kötvényeknél jóval kevesebbet fizet, szóval ez a biztonság ára.
Annyit hadd pontosítsak, hogy az állampapírok lehetnek éven belüli lejáratúak, valamint több évesek is. ,
Attól függően hogy mennyi időre tudod/akarod nélkülözni a pénzedet, érdemes ennek megfelelő futamidőt választani.
Tipikus éven belüli lejáratú áp. pl. a diszkont kincstárjegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!