Miért szokott tabu téma lenni a fizetés? Tényleg jobb elhallgatni?
Szerintem ez egyrészt a magyar mentalitásból ered - nagyon sokan irigyek még azért is, ha neked fehér cipőd van, neki meg fekete.
Másrészt az előző rendszerből itt maradt dolog, ahol nem feltétlen járt együtt a fizetés a szakmai hozzáértéssel és a munkamorállal.
Néhány éve dolgoztam egy cégnél, ahol sokkal hatékonyabban oldották ezt meg: mindenkinek volt egy alap fizetése, amit mindenképp megkapott. Ez ugyanannyi volt, 150 nettó.
Ezen felül pedig kvázi jutalékos rendszer volt: ha egy projektnek pluszban lett vége, a fennmaradó részt a csapat elosztotta egymás között. Nem egyenlően - hanem a befektetett munka és tudás arányában. Így persze ezt is mindenki tudta. És érdekes módon senki nem volt irigy. Ha látszott a logban, hogy a Jani minden este ráhúzott a munkára 2-3 órát, akkor nyilvánvaló, hogy kapjon több bónuszt nálam, mert én fél ötkor otthagytam az egészet és elhúztam plázázni a barátnőimmel.
Persze ez csak akkor működik, ha az ember tudja, hogy ha jövő hónapban viszont ő dolgozik pluszban, akkor a következő projekt végén ő kap nagyobb bónuszt.
Amúgy szerintem ez a megoldás sokkal ösztönzőbb, ráadásul nem kell titkolózni :)
Értem.
Ha az irigykedéstől eltekintünk van bármilyen racionális oka ill. célja?
22:07
Talán csak annyi hogy az én bevételeimhez az ég világon másak semmi köze!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!