Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Béna vagyok! Légyszi számolját...

Béna vagyok! Légyszi számoljátok ki mennyi juttatásra számíthatok!?

Figyelt kérdés

2009 szeptemberétől van folyamatos munkaviszonyom. A bruttóm 145.000 Ft. A szülés várható időpontja 2012 július 23. Idén március 13tól táppénzen vagyok. Egyszerűen nem tudom mennyi pézt kapok szülés után, meddig. Mennyi a tgyás, gyed, gyes, családi( bár azt tudom, hogy talán az utolsó 2 fix!? ). Mikortól érdemes tgyást igényelni?

Mindenki mást számolt nekem, én is, munkáltató is... Tapasztalt kismamik, kérlek segítsetek! :)

Köszönöm szépen, ha írtok!

2012. ápr. 20. 08:03
 1/2 anonim ***** válasza:
Szia! Ezt így nagyon nehéz látatlanban kiszámolni, inkább azt javaslom, a munkáltató számításait vedd figyelembe. Ahhoz, hogy pontosan lehessen számolni, tudni kell a tavalyi év összes napját, hogy mikor voltál táppénzen, betegszabadságon, mennyi prémiumot kaptál esetleg, stb. Mert a táppénz, gyed, gyes, álláskeresési támogatás például nem tartozik bele. Ha sikerül kiszámolni, hogy tavaly mennyi volt a beszámolható jövedelem, akkor le kell osztani egy napra és megszorozni 0,7-tel, így megkapod a táppénz napi összegét. Ebből már csak szja-előleget vonnak, járulékokat nem. A gyed ugyanerre a számításra építkezik, de ebből már vonnak járulékot is és maximuma is van.
2012. ápr. 20. 08:41
 2/2 anonim ***** válasza:

Először terhességi-gyermekágyi segély van, utána GYED, majd ha maradsz még otthon, akkor a gyermek 2. életéve betöltésétől GYES.

A thgy. és GYED összegét hasonlóan számolják ki mint a táppénzét. Van egy irányadó időszak, amely jövedelméből számolnak.

Ez mindig az ellátásra való jogosultságot megelőző év. 2012. évi szülés esetén 2011. év lesz az. Ha ebben az időszakban volt legalább 180 bérezett napod (naptári nap), amely ráadásul pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapul is szolgált, akkor a bérezett napokból számolják a thgy. alapját.

Például:

Ha Neked 2011. évben volt 1.500.000 Ft bruttó jövedelmed, amelyből vonták is a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, akkor ezt elosztva 365 nappal lesz az alap.

Ha nem teljes évben dolgoztál, mert például táppénzen voltál, vagy valami más, akkor a 365 napból le kell vonni ezeknek a "bérrel nem rendelkező" naptári napoknak a számát, és úgy osztani a meglévő bruttó bérrel.

Így lesz egy átlagkereset, ami az ellátás alapjául szolgál.

Dióhéjban körülbelül ennyi, de rengeteg más tényező is befolyásolhatja. Például ha nincs meg 2011. évben a 180 bérezett nap, stb.

A thgy-t a szülés várható ideje előtt 4 héttel már igénybe lehet venni. Ennek időtartama 180 nap. Miután lejár igényelheted a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A GYED esetén újra elkezdik ezt az irányadó időszakosdit, és alapokat keresgélni. Tehát, ha Te 2013-ban leszel jogosult GYED-re, akkor 2012. év lesz az irányadó időszakod a GYED szempontjából. Persze csak ha meglesz benne a 180 bérezett nap. Ha nem, akkor van más egyéb varia, amit a törvény előír.

Ezt így tételesek leírni nem lehet (nincs rá elég memória:)). A pontos válaszhoz pontos jövedelemadatok, időszakok kellenek úgy, ahogy az első leírta.

2012. ápr. 20. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!