Szerintetek fel kéne emelni a dohány-és alkoholadó mértékét, hogy segítsünk fizetni a növekedő egészségügyi költségeket? Ha igen, miért? Ha nem, miért?
Ez csak mese,hogy a betegségek száma a dohányzástól nő.
Mi van annak a költségeivel,aki soha nem dohányzott,mégis rákos vagy éppen infarktust kap? Vagy aki azért kap infarktust,mert stresszes életet él? Vagy éppen helytelenül táplálkozik? A cukorbetegek száma is drasztikusan emelkedik,, ezt sem az alkohol,sem a cigi rovására nem lehet írni.
Az egész probléma csak fel van fújva. Egyetlen statisztikáról sem tudjuk megállapítani,hogy mennyi belőle a valóság.
Az államnak bevételre van szüksége, a gyógyszergyáraknak pedig a leszokást "segítő" gyógyszerekből bevételre.Ennyire egyszerű.
Az egyéb,sokkal jobban szennyező dolgokkal szemben nem tesznek semmit,és nem is igazán beszélnek az egészségkárosító hatásukról.
Az utcánkban van egy fuvarozó,60-70 éves kocsival. Amikor megy,olyan sok fekete füstöt okád a kipufogója,hogy annyi füstöt 100 dohányos sem fúj ki egyszerre. Ezt még sem büntetik.
Nem vagyok sem dohányos,sem alkoholista.
OFF:
10:00!
Örülök, hogy nem vagy döntéshozói pozícióban, mert amennyi sületlenséget összehordasz…
„Ez csak mese,hogy a betegségek száma a dohányzástól nő.”
„Az egész probléma csak fel van fújva. Egyetlen statisztikáról sem tudjuk megállapítani,hogy mennyi belőle a valóság.”
Az bizonyított tény, hogy a dohányzás növeli a megbetegedés esélyét, így a számát is. Kedvenc íróm, Kurt Vonnegut például 84 éves korában halt meg baleset miatt, pedig igazi láncdohányos volt. Van ilyen, neki szerencsés génjei voltak – de a többség nem ilyen.
Vagy ha nem hiszel a statisztikáknak, akkor ugorj le egymás után az első emeletről, és garantálom, hogy nagyobb eséllyel töröd ki a bokád, mint az, aki nem ugrál – remélem, érted a hasonlatot.
„Az egyéb,sokkal jobban szennyező dolgokkal szemben nem tesznek semmit,és nem is igazán beszélnek az egészségkárosító hatásukról.”
Ez arra érv, hogy ezek ellen IS tegyenek, nem pedig arra, hogy a szintén súlyos egészségügyi károkat okozó, de talán nem annyira károsító dolgok ellen NE tegyenek.
ON:
Kérdező!
Én támogatom, hogy emeljék. Nem dohányzok, de bulizni szoktam, de ezeknek vannak egészségügyi következményei. Nem azért növelném ezek árát, hogy extra bevételhez jusson a kassza, hanem hogy az emberek ne vásároljanak annyit. Most, hogy a benzin ára az egekben van, kevesebben autóznak. Ha valaki nem tudja kifizetni a cigit, a napi felest, kevesebbet fog fogyasztani.
Jelenleg a jövedéki adó ezt a célt szolgálja, és már most is elég magas, szerintem nincs értelme növelni.
Tehát a célt támogatom, de a további emelés szerintem aránytalan lenne.
az ég szerelmére, drogokról van szó! Nem kenyérről/tejről/ mindennapi szükségletekről! Alapvetően amellett vagyok ugyan, hogy egy felnőtt ember azt tehessen, amihez kedve van, de ez nem azt jelenti, hogy ingyen dobáljuk bagóval meg sörrel a csöveseket.
A opció az, hogy az emberek leszoknak, egészségesebbek lesznek, hű de szar már, tényleg.
B hogy ugyanúgy megveszik, így meg sok pénz kerül az államhoz, amiből meg nő az életszínvonal(elvileg, de ez egy kicsit más téma:D ).
A dohányét lehet emelni a végtelenségig, ezt be is bizonyították az elmúlt évek. Ezzel viszont nem növekszik a bevétel (sőt), mert egyre kevesebben hajlandók megvenni (leszoknak vagy feketén veszik).
Az alkoholnál viszont mindig megvan az a kényes pont, ahol hirtelen nagyon sokan állnának át a fekete, illetve saját készítésű alkoholra, így a problémák nem szűnnének meg, de az adóbevétel a töredékére esne vissza. Mert ha anyagilag lehetetlenné válna az átlagos minimálbéres kulimunkásnak, hogy munka után, illetve hétvégén „lazítson” egy „pár pohár” mellett, akkor annak nem az lenne az vége, hogy onnantól kezdve boldogan élné az életnek sem nevezhető életét, hanem hirtelen az egész internet tele volna jobbnál jobb, fillérekből kihozható „cukorbor”-receptekkel.
A tömény alkohol adóztatása már más kérdés, de mivel Magyarországon az utóbbi években bejelentés nélkül lehetett pálinkát főzni, most több tízezer házi kisüst van az országban, ezekről pedig nincs semmiféle nyilvántartás (kivéve azét a pár ezer emberét, aki idén januárban bejelentette). Ezek után képzelheted, hogy nem sok jóra vezetne egy komolyabb adóemelés... mellesleg januárban dobtak átlag 1000 Ft/liter plusz adót a töményekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!