Mi az albérleteknél ez a sok rezsi plusz még közös költség?
Régen nem volt ennyi... Pláne nem közös költség, ami vészesen sok némely helyen. Meg elmagyarázná valaki, ha szépen megkérem, hogy mi a különbség a 2 között? Valahol a közös költségben benne van a víz valahol meg nem. Ez is mitől függ? Köszi szépen a felvilágosítást.
Egy kezdő költöző. :D
A közös költség egy érdekes tétel bérelt ingatlan esetében.
Általában hivatalosan a közös költség lakót érintő részét kellene megfizetnie a bérlőnek, és az ingatlant érintő részét pedig a tulajdonosnak.
Mivel most sok beruházás-felújítás volt, amely miatt a közös költségek megemelkedtek (szigetelés, ablakcserék stb.), így ezért látni egyre magasabb értékeket. Azonban ezeket a bérlővel megfizettetni nem túl "elegáns" megoldás.
A bérlő a közös költségből viselje a közös világítás-fűtés, a szemétszállítás, a víz-gáz (ha ezek nem mértek), takarítás költségeit, de az ingatlanberuházási költségeket a tulajdonosnak kellENE fizetni, de ugye ez nem túl gyakori...
A rezsi az pedig annyi amennyi...
Az, hogy mi van a közös költségbe, függ attól, hogy hol van az ingatlan. Ha régi, és nem külön mérős az ingatlan, akkor a víz, gáz benne lehet, de az új építéseknél már szinte biztos, hogy külön órás.
REZSI : villanyszámla, gázszámla, vízszámla, szemétdíj, telefondíj, stb...
KÖZÖS KÖLTSÉG : Ezt társasházakban kell fizetniük a lakástulajdonosoknak. Van, ahol a lakás négyzetmétere szerint van X-összeg, van ahol a bennlakók száma után fizetendő...
Ebben benne van a közös helyiségek világítása, karbantartása, a közös vízdíj (nem mindenütt vannak egyéni vízórák), közös kéményseprési díj, javítások költségei, szemétdíj, közösképviselő és társasházi könyvelő fizetése, stb...
VÍZDÍJ : Ha van a lakásban egyéni vízmérőóra, akkor a közös költségben nem kell vízdíjat fizetnie a Lakástulajdonosnak, mert ő egyenesen a Vízműnek fizet (a leolvasott fogyasztása alapján)...
Ha nincs a lakásban egyéni vízmérőóra, akkor a közös költségben átalány alapján fizeti a Lakástulajdonos a víz- és csatorna használatot...
A közös költség először csak annyiból állt, hogy a lépcsőházak, folyosók víz, villany, esetleg fűtés + a közös képviselő tisztelet-díja.
Később (amikor észbe-kaptak) itt szedték be az ingatlan későbbi, felújítási költség-keretét is. Ezt az összeget egy elkülönített bankszámlán tartják, és a lakóközösség részére az ott kamatozik.
Ahol megtörtént a felújítás, az egyes lakások ilyen címen történő törlesztő-részletét is hozzácsapják legújabban.
Amikor iroda részére béreltem lakást, a tulajnál kikötöttem, hogy csak a valóban közös költséget vagyok hajlandó kifizetni, mivel a többi rész az ingatlan tulajdonjogához tartozik.
Ezt a gyakorlatban úgy oldottuk meg, hogy a közös képviselőnek oda-adtam a teljes összegű közös költséget, erről számlát, elismervényt kaptam, és a tulajt terhelő részt a lakbér (bérleti díj) összegéből levontuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!