Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan érhetném el, hogy jogi...

Hogyan érhetném el, hogy jogi útra terelődhessen a dolog?

Figyelt kérdés
Tavaly nyáron egy ismerősömnek adtam kölcsön 120.000-et! Úgy volt megbeszélve, hogy szeptemberbe elkezdi törleszteni! Valami kifogást talált! Kapott haladékot januárig! Megint kifogás! Aztán hiába írogattam, kerestem, lányom is szólt neki, azt mondta hogy ki fogja fizetni de nem tudja! Tudom róla, hogy tudná törleszteni, de nem akar! Azt mondta most, június végén meg lesz! De azt nem hiszem el! Az a baj, hogy nem írtunk szerződést, nincs semmi más, csak egy átutalásról szóló papír! Tudom, hogy ehhez szükség lenne minimum egy szerződésre, amin rajta van az összeg, időpont és az aláírás na meg tanúk, de megbíztam benne, ezért nem írtunk! Nem tudom kierőszakolni belőle, mert én 200 km-re lakok tőle, de szükségem van a pénzre, mert már a villanyt is kikapcsolták (nem otthonról írok)! Mit lehetne tenni?
2009. jún. 7. 23:30
 1/4 anonim ***** válasza:
Pereld be. Szerintem az átutalás is elegendő. Remélem a megjegyzésbe azért beleírtad, hogy kölcsön. SMS-eket megtartani.
2009. jún. 7. 23:49
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Hát most bevallom, édesanyámról írtam, én vagyok a lánya, csak az ő nevébe fogalmaztam, így könnyebb volt. Nem tudom, hogy a megjegyzésbe lett e írva valami, de iwiw üzenetek nekem is és neki is megvannak! Szerintem az sms-eket is megtartotta! Csak anyámnál már tényleg a villanyt kapcsolták ki, ez a *** meg nem képes visszaadni lassan egy éve a pénzt!
2009. jún. 8. 00:00
 3/4 anonim ***** válasza:

120e Ft-ért nem lehet beperelni (azt 200e Ft felett lehet azonnal). Először nemperes úton, fizetési meghagyás útján kell érvényesíteni a követelést.

Ki kell tölteni öt egyező példányban a "Fizetési meghagyás" nevű papírt, ha ez gondot okoz, akkor a bíróság ügyfélfogadási napján be kell menni, ingyen segítenek kitölteni. Ha ez megvan, akkor 3600 Ft illetékbélyeget rányalva feladni a bíróságnak, mellékelni az átutalást is (függetlenül, hogy mi van a közleményben.)

A bíróság az egyértelműen nem fizetési meghagyás útján érvényesíthető követelések kivételével, érdemi vizsgálat nélkül továbbítja az adós részére a meghagyást. Az adós 15 napon belül fizethet, illetve ellentmondhat. Ha nem fizet és nem mond ellen, akkor végrehajthatóvá válik az okirat (jogerős lesz), ezt követően jöhet a végrehajtó.

Az eljárási illetéket és a kamatokat a fizetési meghagyásos eljárás során érvényesítheted. (Tehát ennyivel többel fog tartozni.)

Általában ha valaki kicsit is fél a bíróságtól, akkor hatni szokott a fizetési meghagyás bírósági továbbítása az adós felé, és fizetni - vagy megállapodni, bíróság előtt - szokott.

2009. jún. 8. 01:01
 4/4 A kérdező kommentje:
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!
2009. jún. 8. 02:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!