Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Kinek jár a pénz? Ingatlanos...

Kinek jár a pénz? Ingatlanos versus eladó.

Figyelt kérdés
Eladó sorba került a házunk, így egy ingatlanossal meg is hírdettük azt. Volt is rá jelentkező, aki letett az ingatlanosnál 100 ezer Ft-ot, hogy neki kell ez a ház. Az ingatlanos tudatta vele, hogy ha esetleg meggondolja és visszalép, a 100 ezer Ft-ot elveszti. Az az hogy azt mi kapjuk meg.. A vevőnek viszont kellett a ház, így megírtuk a szerződést, mindent ami kell. Viszont a vevő a határidő lejárta előtt lelépett. Sem telefonon, sem e-mailen se sehogy nem tudták elérni. Szóval a határidő lejárt, a házunkat újra hírdetik. Nos, viszont ez a 100 ezer Ft nem nagyon akar ide kerülni hozzánk, az ingatlanos azt mondta, hogy beszélnie kell az irodavezetővel, mert hogy ilyen esetük nem volt, hogy vki eltűnjön. De kérdem én, az ingatlanos szempontjából (meg a miénkből is) nem mindegy, hogy most eltűnt, vagy visszalépett a vevő? A végkifejlet ugyanaz, tehát az adás-vétel nem jött létre. Szóval, most akkor kinek is jár az a 100 ezer Ft?!

2012. febr. 24. 17:48
 1/8 A kérdező kommentje:
és még annyit a történethez, hogy ez már kb 5 napja történt, azóta az ingatlanos nem telefonál, ha mi keressük, akkor leráz minket, hogy majd később visszahív, persze nem hív... Legyünk kicsit erőszakosabbak, vagy mégis mit kéne csinálni ilyen esetben?
2012. febr. 24. 17:52
 2/8 Martin84 válasza:
A foglaló nem csak jog, hanem az ingatlanos megbízásakor kötött szerződés szerint is Tiétek kell legyen. Ha nagy cégnél van az ingatlanos, akkor nagyobb az esély, hogy nem lép le a pénzetekkel. Bevett szokás, hogy 5-10.000,- Ft-ot ilyenkor illik becsúsztatni az ingatlanos zsebébe, de a forgalomban lévő ingatlanirodák szerződési feltételei szerint Nektek jár a vevőtök által bukott foglaló.
2012. febr. 24. 18:08
 3/8 A kérdező kommentje:
Igen, nagyobb ingatlanos cég... Akkor erőszakosabban állunk oda, úgy látszik másképp nem megy....
2012. febr. 24. 18:22
 4/8 anonim ***** válasza:
Papírotok van róla, hogy tartozik. Ha nem fizet, akkor nyugodtan indítsatok ellene felszámolási eljárást. Majd megjön az eszük...
2012. febr. 24. 19:20
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb ingatlanos szerződésben az van benne hogy ők azt vállalják hogy vevőt hoznak a lakásra/házra!

A vétel komolyságát bizonyítandó szoktak 100.000 forintot letenni az ingatlanirodába a vevők mert ugye ekkor leveszik a hírdetéseket és senkit nem visznek ki stb.

Ezután az összeget aztán beszámítják a foglalóba ami ugye legalább 10%! A közvetítői jutalékot is ebből fizetik ki és onnantól már csak a vevő és eladó dolgozik az ügyön. Az iroda nincsen már képben!

A 100.000 forintot bánatpénznek szokás hívni! A 10-20.000 forint zsebbe csúsztatása azért hülyeség mert ilyen iszonyat ritkán fordul elő hogy a bánatpénzt leteszi valaki de aztán még foglalózás sincs...

A pénz kérdése meg azért necces mert az ingatlanosnak akkor jár a pénz ha hoznak egy vevőt! Nem akkor amikor megkapod a teljes vételárat!

Én már harcoltam meg más miatt ingatlanossal sajnos és keménykedéssel nyertem is! Nem akartam átverni de én sem akartam veszíteni bár megértettem a görcsölését... Na mindegy megkapta a pénzét rendesen szóval a végén még némileg bocsánatot is kért...

De a lényeg hogy itt szerintem nem tudsz mit csinálni mert hozták a vevőt aki le is tette a bánatpénzt de aztán lelépett! Ez az ő pénzük sajnos!(tudom szívesebben hallanád hogy a tied de a sablon ingatlanos szerződések alapján szerintem elég necces hogy kinek ítél a bíróság).

Végeredményben nem vesztettél semmit!

Én inkább pszichológiailag használnám ezt ki és azt ingatlanirodának pedzegetném hogy lám milyen korrekt voltál mert máris kerestek 100.000-et úgy hogy még el se adták úgyhogy dolgozzanak még keményebben!

2012. febr. 24. 20:56
 6/8 szekhely com ***** válasza:
Ha kapok privát üzenetet, akkor esetleg konkrétabb segítséget is tudok adni.
2012. febr. 25. 14:06
 7/8 A kérdező kommentje:
Én nem azt akarom hallani, hogy az a pénz az enyém... úgy látszik vagy én nem írtam le rendesen a történetet, vagy csak nehéz az értelmezése... A kérdésem az volt, hogy kinek jár a pénz, nem az hogy "ugye nekem jár a pénz?" de még ha nekik is jár, oké, mert veszteni tényleg nem vesztettem semmit... de miért nem mondják meg, miért kell telefonban lerázni, és utána nem felvenni, meg nem visszahívni? inkább ez az, ami idegesíti az embert...
2012. febr. 25. 21:34
 8/8 anonim ***** válasza:
A DH-nál úgy volt régen, hogy a LETÉT, amit a vevő a vételi ajánlattal együtt letesz, foglalóként viselkedik, tehát az elálló vevő bukja és az eladóé lesz. Egy újabb típusú megbízás esetén pedig az iroda és az eladó feleznek a letéten. Mivel az iroda is dolgozott, hogy vevőt hozzon.
2012. ápr. 22. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!