Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi jár nekem? TGYÁS? GYED?...

Mi jár nekem? TGYÁS? GYED? GYES? Családi adókedvezmény? Nagyon nem vagyok képben.

Figyelt kérdés
Évek óta dolgozom, tehát bőven megvan a 180, 360, meg mit tudom én hány nap amit kérnek itt-ott. Jelenleg táppénzen vagyok, és heteken belül megérkezik az első gyermekünk. Azt tudom, hogy szülés után kapok majd TGYÁS-t, de nem értem, a másik kettő közül mit kapok, vagy hogyan. És a családi adókedvezményt ki vegye igénybe, én, vagy én nem tduom, és jobb, ha a férjem? Hogyan járunk jobban, mit kell választanom?
2012. jan. 15. 17:45
 1/5 anonim ***** válasza:
Először tgyást fogsz kapni 24 héten keresztül. Utána jön majd a gyed, a gyermeked 2 éves koráig, ezután pedig a gyes jön 3 éves korig. A családi adókedvezmény igénybe vétele attól is függ, hogy akartok-e esetleg kistesót, melyikőtök keres többet. Ha például tudjátok, hogy 3 gyereket akartok és a férjed jóval többet keres, akkor érdemes neki igényelni már az első gyereknél, mert akkor nincs macera később a módosítgatásokkal. Ez esetben viszont ő igényelje a családi pótlékot is. Ha közös kasszán vagytok (ami a soraid alapján elég egyértelmű), akkor teljesen mindegy, hogy ki igényli meg.
2012. jan. 15. 17:58
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Elméletben szeretnénk második gyereket is, de ugye még ez az első, amíg nincs itt, addig könnyen nyilatkozok erről :)) De most komolyan. Szeretnénk gyerkőcöt még, és igen, közös kasszán vagyunk, és férj fizetése is csak 1-2 ezerrel több, mint az enyém volt, szóval akkor úgy is jó, hogy én veszem igénybe, meg a családi pótlékot, meg mindent, és akkor ilyenkor év végén visszakapok valamit? Vagy hogyan működik ez? Eleve most többet kapok, mármint havonta érvényesítik a kedvezményt?
2012. jan. 15. 18:03
 3/5 A kérdező kommentje:
jut eszembe: ha férj venné igénybe, akkor neki kell igazolás a dokimtól, hogy terhes vagyok? Mert holnap már le kell adni, de addig úgy néz ki, nem szülünk :)
2012. jan. 15. 19:15
 4/5 anonim ***** válasza:

Úgy működik mint anno az adójóváírás. Igénybe veheted évközben is, de vissza is lehet igényelni jövő tavasszal. Arra figyelj, hogy már a 12. terhességi hét betöltése után jogosultak vagytok rá, úgyhogy tavasszal az adójóváírásodban mindenképpen célszerű lenne érvényesíteni a tavalyi időszakra járó családi adókedvezményt.

Úgy működik, hogy az adóalapodból írhatsz le 62500 Ft-ot havonta. Azaz, az adóalapod (amiből a 16%-os szja-t számítják), éves szinten 12* 62500 Ft-tal fog csökkenni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kb. 10.000 Ft-tal fogsz több pénzt kapni havonta.

2012. jan. 15. 20:16
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha a gyerek születése előtt igénybe akarjátok venni, akkor igen, a férjednek kell egy igazolás, hogy te terhes vagy és a 12. hetet betöltötted.
2012. jan. 15. 20:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!