Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyi készpénzt lehet magamná...

Mennyi készpénzt lehet magamnál tartani az eu-ban hatérátlépésnél?

Figyelt kérdés
Van erre valamilyen szabály vagy torvény hogy például mennyire van maximalizálva ha átmegyek egy szomszédos országba mennyi pénz lehet nálam EU-n belul ?
2009. máj. 26. 00:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Hát szomszédos EU-s állam felé határ se nagyon van, de mondjuk ha délnek indulsz, sem hogy van ilyen limit, mi értelme lenne, ha már feltalálták a bankkártyát, kvázi annyi pénzt viszel magaddal, amennyit tudsz.
2009. máj. 26. 07:06
 2/9 anonim ***** válasza:
57%
Az EU-n belül nincs határ, tehát nincs határátlépés sem.
2009. máj. 26. 08:01
 3/9 A kérdező kommentje:
De én azt halottam hogy nagyobb osszegeknél más országba való belépésnél már nem lehet nálunk annyi készpénz , csak bárhol keresek rá az interneten nem találok róla semmit .
2009. máj. 26. 10:42
 4/9 A kérdező kommentje:
Azért kérdem mert ha bankon keresztul utalsz más országba pénzt például valami nagy dolgot veszel akkor eloszor kell fizetni valamilyen osszeget az utalásáért aztán meg bármilyen nagy is az osszeg annak az 1 százalékát leszedik meguknak , és nagyobb osszegeknél ez már nem kis pénz .
2009. máj. 26. 10:46
 5/9 anonim ***** válasza:

No ez nem így van. Én Horvátországban vásároltam cipőt, és semmilyen tranzakciós díjat nem számoltak fel, még az átváltás is jobb árfolyamon történt, mint a valutásnál.

Valójában az Eu.-n belül vannak határok, kedves 2. hozzászóló, azért még nem tartunk ott, vegyül példának Romániát, ami tagja az Eu.-nak, de ott a határ. Schengeni övezetekben nincsen határ.

Egyébként kérdés, hogy hová akarsz menni? Ha ezt megírnád, lehet leegyszerűsítenéd...

2009. máj. 26. 17:37
 6/9 anonim ***** válasza:

én második

Köszönöm a pontosítást, igaz.

Kérdezőnek

Ha vásárolni akarsz valamit, akkor az utalás vagy a kártyás fizetés sokkal olcsóbb mint a készpénz.

A bank felszámol ugyan utalási költséget (ha olyan folyószámlaszerződésed van), de még mindíg kevesebbet, mint a készpénzfelvételért, valamint ha euróban veszel ki forintszámláról, akkor eladási árfolyamon kapod az eurót, szemben az utalással, kártyás fizetéssel, ahol középárfolyamon számolnak.

2009. máj. 26. 18:08
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha a készpénz alatt konvertibilis valutát értesz, akkor bármennyi nálad lehet, azonban tudnod kell igazolni a készpénz forrását. (Pl. egy banki kifizetési szelvénnyel, vagy számlakifizetés igazolásával stb.)

Amennyiben nem konvertibilis valutát értesz készpénz alatt, akkor az adott valutanem legkisebb váltópénzéből egy darab birtoklása is már szabályellenes, kivéve, ha a tartózkodási ország valutájáról van szó.

Az megint nem igaz, hogy kártyás tranzakciónál középárfolyamon számolnak. Kártyás tranzakciónál a kártyatársaság devizaelszámolási eladási árát veszik figyelembe. Ez az ár pedig nem publikus és nem publikálható, csak a tranzakciót követően derül ki. De mindig jobb, mint az adott bank valuta eladási árfolyama.

2009. máj. 26. 18:56
 8/9 A kérdező kommentje:
Csak ti itten még mindig kisebb osszegekrol írtok , mert például ha egy autó vagy valami más értem ezalatt pár millió forintnyi osszegekrol lenne szó és ezek utalása és a kornyezo országok pedig csehország , lengyelország szlovákia vagy ausztria akkor ha megyek venni és ott euró vagy más péznem van akkor most tobb milliós osszegnél már nem mindegy hogy milyen az átváltás pl egy vátóban vagy a bankban és a számlán kuldom ki amibol jól lehúznak vagy pedig én viszem ki a zsebemben . Ezért akarnám tudni .
2009. máj. 27. 00:38
 9/9 anonim ***** válasza:

Ezért mondtuk, hogy olcsóbb utalni.

Oké, mondjuk az utalásnál leszednek mondjuk 0,2 %-ot. De ha készpénzben kiveszel pénzt a számládról, akkor felszámolnak 0,1% készpénzkezelési díjat és az átváltásnál 0,5%-kal rosszabb árfolyamot kapsz. Pont nagy összegeknél vesztessz a készpénzforgalmon.

Ha kimész és kátyával fizetsz, vagy utalsz, akkor se készpénzkezelési díj, se a rosszabb árfolyam nem vonatkozik rád.

(Arról nem is beszélve, hogy pl. Németországban, ha készpénzben akarsz fizetni egy autót, akkor még drágább is, mert ők rádterhelik még az ő bankjuk készpénkezelési díját is, mert számolgatniuk kell, megvizsgálni a bankjegyeket, be kell vinniük a bankba, amiért az ő bankjuk is pénzt számol fel.

Nem szeretik a készpénzes fizetést, mert csak gondjuk van belőle.

2009. máj. 27. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!