Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mikortól számít közös vagyonna...

Mikortól számít közös vagyonnak az élettársi kapcsolat esetén?

Figyelt kérdés

Vagyis hány év az az idő,amikor már ki mondhatjuk,hogy közös a vagyon?Párom még 2006-ban,vett fel egy hitelt,mint kezes írt alá.Én ilyenkor még nem,vagyis az akkor szerződés aláírásakor még nem,de rá 2 hónapra már az élettársa voltam.A hitelt az adós nem fizette.Kérdésem:Tőlem,mint élettárstól mit hajthatnak be,ha nekem van az ingatlan a nevemen,és a párom hozzám van állandóra bejelentve?Végrehajthatnak nálam ebben az esetben?É hitelszerződést nem írtam alá.

Köszi a válaszokat.

2012. jan. 13. 11:23
 1/6 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy 5 évtől számít.

De ha az ingatlant a kapcsolat előtt szerezted, akkor még 5..10 év után sem számít közös tulajdonnak, legfeljebb akkor, ha közösen újítottátok fel, de akkor is csak a felújítás költsége feleződik.

Tehát, nem, nem hajthatnak végre, hiszen ha jön a behajtó mondhatod, hogy a TV-t te vetted a kapcsolat előtt a hűtő a szüleidé satöbbi.

2012. jan. 13. 11:36
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm,hogy választ adtál,de a behajtó azt mondta,hogy mivel hozzám van a párom állandóra be jelentve,így nem számít semmi,mert ha ide van állandóra be jelentve akkor vihet bármit.

Hol itt a törvény?Akkor engem mi véd?

2012. jan. 13. 12:26
 3/6 A kérdező kommentje:
Azt el felejtettem írni a nagy sietségben,hogy a párom nevén van egy fél ház,ami velem közös,de ettől az ingatlantól az független.Akkor miért nem oda terhelnek?Én nem értem,pedig nem vagyok hülye.Ráadásul a behajtó cég jogi ügyvédje hívott fel engem személyesen,hogy milyen következményekre számíthatunk.Mondta azt is,hogy rendőrséggel is elő állíttat bennünket,meg ilyenek,mert hitelszerződés szegés miatt,büncselekményt követtünk el.De akkor most megyünk börtönbe?Adósok börtöne létezik?Én akkor még nem éltem a párommal,akkor én miért lennék felelős?Azért mert velem él már azóta?
2012. jan. 13. 12:30
 4/6 anonim ***** válasza:

Vannak jogi fórumok a neten, szerintem egyszerűbb ott érdeklődnöd. Vagy felkeresned egy helyi jogászt, szerintem 5-10 ezer forintért ad neked tanácsot/útmutatót az ügyben.

Egyébként szerintem, ha most hirtelenjében kijelentitek a párodat a lakásból akkor már nem tudnak hozzáférni semmihez. Jelentsétek be őt a másik házba arra az időre míg elsimul az ügy. De ha be akarják hajtani rajta az egész hiteltartozást akkor házra terheléssel vagy fizetésreterheléssel, de mindenképp véghez fogják vinni. Javaslom a bankszámláját is szüntessétek meg és a fizetését utaltassátok a te számládra. Ahhoz nem férhetnek hozzá.

2012. jan. 13. 12:37
 5/6 anonim ***** válasza:

Ja és még valami. Szerintem ez a bűncselekménnyel való fenyegetőzés csak próbálkozás. Semmi alapja. Hiszen a párod csak kezes volt, nem ő vette fel a hitelt, az adós a hibás. Elsősorban rajta kellene behajtani a pénzt.

Miért a párodat fenyegetik? Hol van az adós? Annak nincs háza amire ráterhelhetik?

A börtöntől szerintem nem kell félnetek, azzal nem nyer semmit a bank, a banknak az a jó, ha dolgozik az adós és ráterhelheti a fizetésére az adósságot. A másik pedig, hogy rengeteg embernek bedőlt a hitele, nem rakhatnak mindenkit börtönbe...

2012. jan. 13. 12:41
 6/6 anonim ***** válasza:
Sem együttélés, sem házasság alatt nem lesz közös az elötte meglévö vagyon, CSAK az közös, amit az együttélés alatt a közös jövedelemböl szereztek. Ez együttélés esetén a jövedelem arányában osztódik (és csak a bizonyithatóan közös pénzre vonatkozik), házasság esetén automatikusan MINDEN jövedelem közös, és osztozkodáskot felezödik.
2012. jan. 13. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!