Miért nem tanítanak az iskolákba általános pénzügyi műveltséget?
Jómagam tapasztalatából merítve teszem fel ezt a kérdést.
A magyar embernek a pénzügyi műveltsége gyakorlatilag 0 nem tudják mi az az a spekuláció kamat töke stb...
Ezen fenti hiányosságaimat mára pótoltam, és úgy gondolom nem extra tudásra tettem szert hanem alap és kötelezőre.
Viszont nem értem miért nem tanítanak ilyeneket az iskolákba hisz a pénz a mindennapi életünk része, bezzeg a csekkek kitöltésére szánnak időt.
Van benne valami. Én is gondoltam rá, hogy a csekkek kitöltésen kívül megtaníthatnák, de legalább ötleteket adhatnának a nebulóknak, hogyan gyarapíthatnának a kevés pénzből, hogyan tegyenek félre, hogyan miképpen spórolhatnak.
Vannak sajnos ilyen hiányosságok a magyar oktatásban. Pl.: Azt sem értem, hogy technika órán, miért nem tanítják meg azt, hogyan kell egy csapban tömítést cserélni?! Zárat kicserélni. Ilyen apró dolgokat amivel szintén spórolni lehet, hiszen nem kell szakit hívni.
23/N
Főiskolán és egyetemen minden szakon tanítják, ezt tapasztalatból is tudom, gondolom középiskolában azért nem, mert úgy gondolják, hogy mindenki tovább fog tanulni.
De a közgazdaságtani középiskolákban már 9.-ben is tanulják (ezt is tapasztalatból tudom).
Én mondjuk matek szakos gimibe jártam, és mi tanultunk matekon ilyeneket, persze csak példákon keresztül.
Az, hogy a magyar emberek mégsem tudják, az vagy annak tudható be, hogy nem végeztek főiskolát/egyetemet, vagy pedig annak, hogy kipuskázta vizsgán, esetleg bemagolta kettesre, és rögtön el is felejtette.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy aki tud logikusan gondolkozni, annak bármiféle tanítás nélkül is van fogalma ezekről a dolgokról, ha máshonnan nem is a szüleitől vagy a TV-ből hallja ezeket.
Értem hogy egyetemeken alap tantárgy, Viszont azt nem hogy miért az egyetemen, és miért nem nyolcadikban az általánosban?
Nem túl bonyolult dolgokra gondolok, ilyen egyszerűkre mint a zárcsere...
Kamat hozam, kockázat felmérése stb.
Úgy gondolom ez óriási hiány a magyar közoktatásba. Hiszen ez olyan dolog mint a földrajz.. stb.
És nagyban hozzá járulna hogy a lakosság túlnyomó többsége aki nem ment egyetemre nem lenne pénzügyi analfabéta.
Akik most felnőttek, azaz még a rendszárváltás előtt jártak iskolába, azok nem is tanulhatták, hiszen akkor ezek a fogalmak nem léteztek, minden állami kézben volt, kapták a fizetést és kész. Senki nem vett (vehetett) fel hitelt, nem rendelkezett tőkével (csak annyival mint mindenki más), és nem létezett tőzsde sem.
Akik a rendszerváltás után kezdték meg az iskolát, azoknak viszont a túlnyomó része már végzett főiskolát vagy egyetemet, ahol tanítják ezeket.
Én 22 éves vagyok, és a mi korosztályunk 98 %-a jelentkezett felsőoktatási intézménybe, és mivel ez mind első féléves tárgy, aki esetleg az első félév után hagyta is abba, már annak is kellett tanulnia ezt.
Egyébként hitelfelvételnél a tájékoztatóban ez mind benne van, és ha valaki megkérdezi, akkor az ügyintéző is szívesen elmagyarázza.
Arról pedig senki sem tehet, hogy vannak olyan "Hülyék", akik el sem olvassák, hogy mit is írnak alá, és fogalmuk sincs arról, hogy mit vállalnak.
Én mikor 1 éve hitelkártyát igényeltem, akkor egy 10 oldalas részletes tájékoztatót kaptam, amiben benne volt egy 7 oldalas fogalomtár is, hogy az eféle szavakat is megértsem.
Én öt évig tanultam közgazdasági iskolában. Makroökonómnia, mikorökonómia, vállalati gazdaságtan, pénzügy, számvitel stb mégis a legtöbb itt feltett kérdéshez hülyének érzem magam hogy válaszoljak.
Egyébként már volt róla szó hogy beteszik a közgazdaságtan a kötelezően oktatandó tantárgyak közé, csak hogy ahhoz más tanórák számát le kell csökkenteni. Nem tudom mire jutottak.
Szerintem komoly probléma az is, hogy ki tanítaná? Mivel a szocializmusban nevelkedett tanárgárdának általában szintúgy fogalma sincs a dologról.
Pedig fontos lenne, hiszen mostanában igen nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek túlnyomó többsége pénzügyi analfabéta. Bár a funkcionális analfabéták országában nem tudom, mit várunk... rengetegen akarták beperelni a bankot, mert felment a frank árfolyama, igaz, mára már ők is megtanulták, hogy az bizony felmehet. De rengetegen akarták beperelni például a mnyp-ukat, mert nem kaptak reálhozamot vagy keveset kaptak. Érdekes, azt mindenki tudja, hogy bepereljen akárkit :( Pedig ezt se tanítják :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!