Interneten rendelve miért olcsóbb pár száz forinttal a termék, mint boltban?
Sok oldalon van. Lehet boltban vásárolni, meg neten, webshopban rendelni. És a webshoppos dolgok olcsóbbak pár száz forinttal, mint a bolti ár.
De, mégis m,iért olcsóbb, vagy mi ebben a trükk?
Én úgy értem a kérdésedet, hogy egy terméket x boltban megveheted 1000Ft-ér. Míg egy webshopban ugyan ez az termék pl. 800Ft.
A "trükk" a költségekben van. Egy shopnál nem biztos, hogy kell állandó személyzet egy pulthoz. Lehet, hogy az üzemeltető csak este a főmunka idő után nézi meg és intézi a rendeléseket. Ez kb. 1-2 órai munka, nem 8.
Továbbá nem kell neki fentartani raktár készletet mert a megrendelések alapján kéri le a nagykerből. Amit azonnal, max. másnap, továbbítja.
A legegyszerűbb és kézenfekvőbb dolgokat próbáltam bemutatni mint "trükköt".
Mert az internetes vásárlás a boltos számára olcsóbb és kényelmesebb.
Tegyük fel, hogy van egy központi nagy raktára, és öt boltja. A boltokba folyamatosan szállítani kell, árukészletnek kell lennie, alkalmazottak vannak, rezsi van, millió kiadás van. Ezért úgy árazza a terméket, hogy ezek a költségek kijöjjenek belőle.
Egy webshophoz viszont nem kell semmi, csak a raktár, ami már úgyis megvan. Dolgozni csak annyit kell, ahányan vásárolnak. Nincs üresjárat. Dolgoztam régebben egy kis boltban, volt olyan, hogy egész nap nem jött vevő. De a munkabérem azért ki kellett fizetni. Na ilyen egy webshopnál nincs.
Nem mindegy? Te, mint vásárló, végeredményben így is ugyanott vagy, mert amit nyersz a vámon (olcsóbb netes rendelés), azt elveszted a réven (postázási/kiszállítási költség). Netes rendeléssel csak akkor járhatsz tényleg jobban, ha vagy személyesen veszed át a holmit, vagy pedig ha elég sok tételt rendelsz egyszerre ahhoz, hogy még a szállítási költséggel együtt is kevesebbet fizess értük, mint amennyit boltban fizetnél.
Az okokat pedig már elmondták feljebb.
Nincs ebben trükk, viszont nem garantált hogy olcsóbban jössz ki, mintha boltba vennéd.
Az internetes rendeléseknél általában szállítási költség is van. (bár 10ezer FT-nál nagyobb értékű rendeléseknél nincs szállítási díj)
Végeredményben (ahogy már leírták) ugyan azt a terméket kapod, de itt egy példa:
Mondjuk van 1 könyv ami a boltban 2000 FT, az interneten meg pl 1710 FT. Míg boltba a kezedbe adják 2ezer FT-ért, addig ha neten rendeled akkor a szállítási költség miatt (ami általában 990 FT) megkapod 2700 FT-ért.
Házhozszállítással is elég gyakran megéri.
Egy webáruház általában bizonyos összeg fölött átvállalja helyetted a szállítási díjat. Ez áruháztól helyszíntől, termékkörtől, szállító cégtől meg még sok egyébtől függ.
Ahol meg nem vállalják át, ott is igaz, hogy elég nagy rendelésnél az árkülönbözet kitermeli a szállítási költséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!