Ha a párom nevén van a lakásunk, hogyan lehetnék én is tulajdonos?
Még 24,5 év :-)))
Hát köszönöm mindenkinek. Keresünk egy ügyvédet.
Valóban nagy hiba volt anno a lakásvásárlásnál, hogy Te nem lettél tulajdonos 50%-ban, nem is értem, hogy mehettél ebbe bele, főleg úgy, hogy Te még a régi lakásod árát is odaadtad. Az, hogy kinek a nevére kerül egy hitel, tök mindegy abból a szempontból, hogy kik a tulajdonosok, nincs összefüggés, tehát nyugodtan lehettél volna akárhány %-ban tulajdonos.
Azt tanácsolom, beszéljétek meg egy ügyvéddel, rögzítsétek egy megállapodásbn, hogy Ti már akkor élettársak voltatok, amikor a lakást vettétek. Írjátok le azt is, hogy a lakáshoz mennyivel járultál hozzá a megvételnél, hiszen az a Te külön vagyonod, az eleve nem kéne, hogy része legyen a közös szerzeménynek.
Ha pl a vásárláskor házasok lettetek volna, akkor ez úgy nézne ki, hogy hiába nem szerepelsz a tulajdoni lapon, te tulajdonos lennél. Úgynevezett tulajdoni lapon kívüli tulajdonos, mert a házasság alatt szerzett vagyon ugye közös.
Öröklésnél az számítana, hogy mennyit ér az ingatlan az öröklés pillanatában. (Persze ezt még cifrázhatja, ha hitel marad addig a házon. Abból levonnák a Te külön vagyonodat, hiszen az eleve a tiéd. A fennmaradó érték fele szintén a tiéd, a másik felén pedig az összes örökös osztozkodhatna. Így, hogy élettársak voltatok a vásárlás pillanatában, jogilag nem látom át, de szerintem célszerű lenne ezt még most valamiféle módon írásban rögzíteni ügyvéd előtt.
Nem vagyok ügyvéd, de én ezt így látom igazságosnak.
(Abba már bele sem merek gondolni, válás esetén, ha nincs meg ez a nyilatkozat, kb hogy járnál...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!