Ha itthon maradok a kislányommal 3 éves koráig, de közben összejön a második a baba, és nem, tudok visszamenni a munkahelyemre, akkor hogy számolják ki a gyedemet?
Kedves első válaszoló, nem akarlak megbántani, de óriási butaságot írtál.
Kérdező, ha a munkaviszonyod nem szűnik meg, akkor a második babával is ugyanúgy tgyásra, majd gyedre leszel jogosult.
Ezeknek az alapját úgy számolják, hogy ha az igénylést megelőző évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan)gyedet, táppénzt, tgyást kaptál, akkor a gyed alapja ugyanaz lesz, mint az előző gyed alapja volt, vagyis összege is annyi lesz.
Ha viszont az igénylés előtti évben nagyobbrészt gyesben részesültél, akkor a gyedet a minimálbér figyelembevételével számolják.
Ha a második baba születéséra kalkulálsz, akkor ha a születése évét megelőző évben a gyes lenne hosszabb ideig, akkor inkább menj táppénzre, úgy nem változik a második gyed összege az elsőhöz képest.
Viszont ha a minimálbérnél kevesebbet kerestél, akkor az lesz az alapja.
Idevágó kérdésem lenne nekem is (csak nem tudom sajna kiírni, mert nemrég tettem fel egy másikat). Személyi asszisztensként dolgozom és néhány éven belül szeretnék gyereket. Mitől függ, hogy a munkaviszonyom megmarad-e?
A munka jellegéből adódóan egy influenzát kihúznak nélkülem, de a pozíciót nem tudják üresen tartani évekig, sőt, hónapokig sem. Ez esetben mi történik? Felvesznek valakit átmeneti státuszba, vagy buktam a munkaviszonyt?
A főnökömmel jó a viszonyom, elégedett a munkámmal, de asszisztens nélkül elég hamar elúszik a munkával. Mielőtt ide kerültem, volt egy egy hónapos átfutási idő az előző munkatárs és közöttem, addig üresen állt a pozíció és szegény eléggé elhavazódott - amikor felvettek, annyira megörült, hogy megint van asszisztense, hogy az első héten ő főzte nekem a kávét, hogy minél inkább kötődjek és nehogy elmenjek :)
Kedves 4.!
Mivel a pozíció nem maradhat üresen (ahogy írtad), vesznek fel valakit a helyedre. Amikor visszamész - ha visszamész, ki tudja mikor szüntetik meg a védettséget - akkor vagy minden visszaáll a régi kerékvágásba, vagy felajánlanak neked egy másik pozíciót.
Én cégemnél is ez a helyzet, jönne vissza a munkavállaló, de arra a telephelyre nem jöhet, mert be van töltve a pozíció, felajánlanak neki egy másik telephelyet. (ami az előzőtől jóval messzebb van) Vagy elfogadja vagy felmond..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!