Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Eladtam valamit interneten,...

Eladtam valamit interneten, nem bírtam beszerezni, pénzt kéne visszaadni. Nem megy csak néhány hét mulva, mert elköltöttem. Ha feljelent, mi lesz?

Figyelt kérdés
Minden levelére válaszolok, nem akarok lelépni a pénzével, időt kértem tőle. Teljesen együttműködő vagyok. Nem vagyok tolvaj. Mit lehet tenni, illetve mi lesz ha feljelent?
2009. ápr. 8. 18:45
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a kérdést. Hogy lehetett eladásra kínálni valamit, ami nincs is a tulajdonodban? Oké, tegyük fel, hogy az aukció végére eladtad máshol(nem szép dolog), vagy megsemmisült(pech, de talán a vevő is megérti).

DE!!! A vevő által fizetett pénzt miért nem tudod azonnal visszaküldeni?? Mi az hogy elköltötted?? Hogy lehet elkölteni azt, ami nem is a tied, hiszen nem adtál cserébe semmit? Ekkora hülyeséget hogy tudtál csinálni? Tényleg nem értelek hogy ezt most így hogy hoztad össze...

2009. ápr. 9. 03:56
 12/13 A kérdező kommentje:
Ok, de azért ha véletlenül addig lép amig ez nem jön össze, akkor hogy megy ez? Bevisznek erővel? Vagy értesítőt kapok, aztán viszem a kis papírkáimat a bíróságra köztük az esetleg már befizetésre kerülő dolgok igazolásait
2009. ápr. 9. 10:09
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

A TÉNYEK:

1.) Ön meghirdetett, egy aukciós oldalon, saját bevallása szerint is, érdemben nem birtokolt tárgyat.

Ez a tény, a megvalósult, előre megfontolt CSALÁS bűntettének a fogalmát bőven kielégíti.

*BTK. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz csalást követ el. (tévedésbe ejtés, mely azt jelenti, hogy az elkövető, valótlanságot tényként tüntet fel, pl hazudik.)

Büntetés vétség miatt, két évig terjedő szabadságvesztés, közmunka, pénzbüntetés.

2.) A jelentkezett, jóhiszemű vevő által elküldött összeget, nem küldte azonnal vissza, (bár ha így tett volna, akkor is a szélhámosság vétségét követi el, de ez jóval enyhébb elbírálás alá esik, mint a megvalósult tényállás.) Tudta, hogy a kérdéses vagyontárgyat, nem tudja elküldeni (átadni), de az érte járó összeget, még is felvette! Ez még egyszer újból kimeríti az előzőekben említett CSALÁS tényét!

3.) A felvett, összeget sajátjaként, kezelte!

*BTK. 317. § (1) …Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, SIKKASZTÁST követ el.

Büntetés vétség miatt, két évig terjedő szabadságvesztés, közmunka, pénzbüntetés.

A sértett…

(1) Aukciós oldal… (2) vásárló. Feljelentésükre, a Rendőrségnek hivatalból el kell járni.

Az ügyet kivizsgálás után átadják a közigazgatásilag, illetékes Bíróságnak.

A Bíróság e tények ismeretében, súlyosbító tényként fogja figyelembe venni az elkövetett és megvalósult, többszörösen és folytatólagosan elkövetett csalás tényét, és a megvalósult sikkasztást. Halmazati büntetés képen szabadságvesztésre számíthat.

Enyhítő körülmény lehet a visszafizetési készség fennállása, de ez maximum abban nyilvánulhat meg, hogy a letöltendő szabadságvesztést, próbaidőre felfüggesztik. Ez esetben is, a jogtalanul felvett és sajátjaként használt összeg, kamatostól visszafizetendő, és az eljárás összes költsége, (ami lehet jóval magasabb is, a szóban forgó összegnél) Önt terheli!

Tehát nem azon kellene gondolkodnia, hogy mi lehet a büntetése, (ezt ugyanis a jogszabály pontosan, tételesen rögzíti), hanem minél előbb, ha kell, kölcsönt felvéve, a jogos tulajdonosának visszajuttatni! Az eljárás elindulása után, az hogy közben elkezdi, rendezi a tartozását, nem mentesíti a már elkövetett bűncselekmények felelőssége alól!

(Vigyázat! Eljárás megindítása és Bírósági Határozat esetén Az Erkölcsi Bizonyítvány kiadását és az ehhez a feltételhez kötött munkakörök betöltését, már az előzőekben említett megvalósult tényállás, is meghiúsíthatja). Lényeg, az Erkölcsi Bizonyítványban nyoma lesz.

2009. ápr. 9. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!