Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egyetem diákhitel-dilemma....

Egyetem diákhitel-dilemma. Vélemény?

Figyelt kérdés

Idén megyek egyetemre. Szüleimmel úgy tudtuk megbeszélni ,hogy a kollégiumot fizetni tudják (szerencsére) és még ~havi 10-15e ft-t tudnak küldeni mellé. A probléma ott van ,hogy édesanyám ragaszkodik hozzá ,hogy felvegyem a diákhitelt amit én nagyon nem szeretnék mivel keresztanyám,édesanyám édesapám elég rossz anyag helyzetben vannak pont a hitelek miatt, nővéreim felvették ugyan úgy anno a diákhitelt , ma már alig tudják fizetni (nagy részét szüleim törlesztik nekik). Amikor megpróbálok érvelni mellette ,hogy nem szeretném felvenni mindig az a válasz ,hogy "emiatt ne aggódj, majd megoldjuk" de én ebben nem igazán hiszek, hiszen 3 évig dolgoztam esti suli mellett és minden pénzemet muszáj volt keresztanyám/szüleim hitelének törlesztésére fordítani (~2-2,5mill forintot).

Ti ilyen helyzetben mit tennétek, felvennétek?

A másik nappali tagozatos államilag támogatott egyetem mellet lehet vállalni hétvégi 1-2 napos munkákat? Vannak egyel talán ilyen munkák vagy csak nagyon ritkák, és ez diákszövetségen keresztül megy?

Válaszokat előre is köszönöm.

2011. aug. 1. 22:47
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem venném fel a helyedben, ugyanis szerintem azt is nekik kellene adnod és nem költhetnéd magadra ilyen körülmények között.

Ne kezdd majd az önálló életedet rögtön hitellel. Én már a diákhitelemet sem tudom törleszteni és ez a tudat hatalmas mínuszként nyomaszt most munkanélküliként is, hogy a NAV-nál kamatozik egyösszegben a régen felvett pénzem. Ha akkor lett volna pénzük a szüleimnek, akkor én sem vettem volna fel, de nekem szó szerint a diplomám megszerzése múlt rajta. Az más kérdés, ha tudom, hogy semmit nem érek vele és idáig jutok, akkor én sem veszem fel, hanem inkább abbahagyom a főiskolát.

Vannak hétvégi munkák, diákszövetkezeteknél próbálkozhatsz.

2011. aug. 1. 22:53
 2/6 anonim ***** válasza:

Ha a szüleid úgy gondolták, hogy a diákhitelből fedezik az albérletedet, azt meg kéne mondaniuk. Kérdezz rá!

De ha elkerülhető, ne vegyél fel hitelt. Ha jó az átlagod, a második félévben is pályázhatsz kollégiumra, szokott lenni üresedés.

2011. aug. 1. 23:03
 3/6 anonim válasza:
Ha nem büfészakra mész, és nem tucat diplomád lesz akkor tudod törleszteni, bízz magadban. Én első félévtől vettem és fel is fogom.
2011. aug. 1. 23:18
 4/6 SzilKa ***** válasza:
Ha fizetik a kolit es meg egy keveske penzt is tudnak adni melle, nehogy felvedd a diakhitelt! Diakmunkat siman fogsz tudni vallalni hetvegeken, amivel kiegeszited a zsebpenzedet. Akar bufeszak, akar nem, ha egy mod van ra, ne vegyel fel hitelt.
2011. aug. 1. 23:29
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, biológia szakra megyek. Próbálni fogok jól teljesíteni ,hogy az ösztöndíjat megkapjam másodévtől, bár ez még sok mindentől fog függeni.
2011. aug. 2. 01:34
 6/6 anonim ***** válasza:
juj, a biológia egy kalap szar. Most másoddiplomaként gépészmérnököt nyomom nappalin, mellette meg esti műszakban egy fröccsöntőben melózom, éjjel munka, onnan az isibe kb délig, kis alvás aztán előlről.
2011. aug. 2. 07:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!