Egyetem diákhitel-dilemma. Vélemény?
Idén megyek egyetemre. Szüleimmel úgy tudtuk megbeszélni ,hogy a kollégiumot fizetni tudják (szerencsére) és még ~havi 10-15e ft-t tudnak küldeni mellé. A probléma ott van ,hogy édesanyám ragaszkodik hozzá ,hogy felvegyem a diákhitelt amit én nagyon nem szeretnék mivel keresztanyám,édesanyám édesapám elég rossz anyag helyzetben vannak pont a hitelek miatt, nővéreim felvették ugyan úgy anno a diákhitelt , ma már alig tudják fizetni (nagy részét szüleim törlesztik nekik). Amikor megpróbálok érvelni mellette ,hogy nem szeretném felvenni mindig az a válasz ,hogy "emiatt ne aggódj, majd megoldjuk" de én ebben nem igazán hiszek, hiszen 3 évig dolgoztam esti suli mellett és minden pénzemet muszáj volt keresztanyám/szüleim hitelének törlesztésére fordítani (~2-2,5mill forintot).
Ti ilyen helyzetben mit tennétek, felvennétek?
A másik nappali tagozatos államilag támogatott egyetem mellet lehet vállalni hétvégi 1-2 napos munkákat? Vannak egyel talán ilyen munkák vagy csak nagyon ritkák, és ez diákszövetségen keresztül megy?
Válaszokat előre is köszönöm.
Nem venném fel a helyedben, ugyanis szerintem azt is nekik kellene adnod és nem költhetnéd magadra ilyen körülmények között.
Ne kezdd majd az önálló életedet rögtön hitellel. Én már a diákhitelemet sem tudom törleszteni és ez a tudat hatalmas mínuszként nyomaszt most munkanélküliként is, hogy a NAV-nál kamatozik egyösszegben a régen felvett pénzem. Ha akkor lett volna pénzük a szüleimnek, akkor én sem vettem volna fel, de nekem szó szerint a diplomám megszerzése múlt rajta. Az más kérdés, ha tudom, hogy semmit nem érek vele és idáig jutok, akkor én sem veszem fel, hanem inkább abbahagyom a főiskolát.
Vannak hétvégi munkák, diákszövetkezeteknél próbálkozhatsz.
Ha a szüleid úgy gondolták, hogy a diákhitelből fedezik az albérletedet, azt meg kéne mondaniuk. Kérdezz rá!
De ha elkerülhető, ne vegyél fel hitelt. Ha jó az átlagod, a második félévben is pályázhatsz kollégiumra, szokott lenni üresedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!