Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Az áfás számla mire való, mi...

Gyuribacsika kérdése:

Az áfás számla mire való, mi a funkciója hol érdemes kérni és hol nem? (nem értek hozzá sajnos)

Figyelt kérdés
2011. jún. 30. 18:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%
Vállalkozók és egyéb önállóan dolgozók a bevételükből költségként elszámolhatnak egyes árucikkeket, szolgáltatásokat, és az ezekkel csökkentett összeg számít tiszta jövedelemnek, abból kell csak adózniuk. Magánembernek semmi szüksége ÁFÁ-s számlákra.
2011. jún. 30. 18:50
 2/12 A kérdező kommentje:
És ha én mondjuk elmegyek magándokihoz és megkérdezik, kérek -e a szolgáltatásért áfás számlát akkor mi a teendő?
2011. jún. 30. 19:07
 3/12 anonim ***** válasza:
60%

Azért kérdezik, mert nem tudhatják szükséged van-e rá.

Ha vállalkozó lennél, és költségként el tudnád számolni, illetve az Áfa-t levonni, akkor kérhetnél. Mivel magánszemélyként mész oda, nincs szükséged a számlára.

2011. jún. 30. 19:57
 4/12 A kérdező kommentje:
De akkor ezt nem is érdemes kérni magánszemélynek? Gondolok arra, hogy ezen szerepel az összeg amit egy-egy alkalommal fizetnem kell neki, és ha ezt nem kérem akkor mivel tudom igazolni netán később, hogy én ezt kifizettem ?
2011. júl. 1. 18:08
 5/12 anonim ***** válasza:
Ahhoz elég egy sima nyugta. De kinek kellene bizonygatnod, hogy befizetted, ha már ellátott az orvos?
2011. júl. 1. 18:20
 6/12 A kérdező kommentje:
Nyugtát, blokkot ilyesmit nem ad az orvos, amin a kifizetett összeg szerepelne.Hát bizonygatni csak arra az esetre, ha mondjuk következő alkalommal azt mondaná a doki, hogy a legutóbbi összeggel el vagyok maradva pl.Pedig már kifizettem és akkor mivel igazolom neki mondjuk.A mai világban nem lehet elég óvatos az ember.Ilyen esetben mi lenne a jó megoldás?
2011. júl. 1. 19:12
 7/12 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy átvágna az orvos. Kétlem, hogy megérné neki nyerni pár ezer forintot azon az áron, hogy cserébe elveszít egy klienst, és további lehetségeseket is, akiknek ezt elmeséled. Egy magánorvosnál rengeteget számít a hírnév.
2011. júl. 1. 20:19
 8/12 A kérdező kommentje:
És egyébként a vállalkozók akkor ebből valahogyan pénzt tudnak csinálni?De hogyan, mármint egy áfás számlából hogyan, miképp nyernek rajta?
2011. júl. 1. 21:22
 9/12 anonim ***** válasza:

Te, mint magánszemély olyankor kérd el az áfás számlát, amikor nagyobb értékű műszaki cikket, vagy hasonlókat vásárolsz. A garancia-jegy ugyanis csak az áfás számla felmutatásával együtt érvényes!

Az utolsó kérdésedre a válasz: az SZJA törvény szerint a vállalkozók az elért jövedelem után fizetik az adót. A jövedelem összegét úgy kell kiszámolni, hogy a bevételből le kell vonni a bevétel elérése érdekében kifizetett költségek összegét. Ezért van szükségük az áfás számlára, mert különben mivel bizonyítják, hogy mennyi volt a költségük.

2011. júl. 3. 18:13
 10/12 anonim ***** válasza:

Az orvos is "ad" nyugtát, nem csak ÁFA-s számlát. Ugyanúgy vonatkozik ez rá, mint a gazdasági élet más szereplőire.

ÁFA-s számlát akkor adnak, akkor kérnek, ha könyvvitelileg el kell, el akarják számolni a cégek, egyéni vállalkozók, adószámos (nem adóazonosító számmal rendelkező!) magánszemélyek. Mivel ők ezeknek a felhasználásával, bizonyításával számolják ki adott esetben a jövedelmüket, nyereségüket, számolják el bevételeiket, költségeiket, igénylik vissza az ÁFA-t, vagy fizeti be általa, stb. Számla nélkül nem tudják megtenni.

Van amiről én is kérek ÁFA-s számlát, pedig nincs cégem, vállalkozásom, amiben el tudnám számolni. Egy drágább bútor vásárlásakor például, műszaki cikknél, lábbeli vásárlásánál szinte mindig. Egyéb esetben - ha szükségem lehet rá - akkor nyugtát szoktam kérni.

2011. júl. 4. 06:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!