Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Kft. -t vezető, vállakozó...

Kft. -t vezető, vállakozó férjem lehet GYES-en?

Figyelt kérdés
Hivatalosan nincs alkalmazottja. Viszonylag nagy az éves forgalma, de sajnos a körbetartozás és a sok rezsi költség mellett azért nem túl sokat hoz haza.Én visszamegyek teljes állásba dolgozni, gyerkőc meg sajnos bölcsibe. Jól jönne a GYES. Elvileg csak az a feltétel, hogy heti 30 órában dolgozzon. Vagy az is gond, hogy nagy a forgalma és nincs alkalmazott ehhez? Ellenőrzik ezt?
2011. máj. 24. 14:11
1 2
 1/12 anonim válasza:

Nemtudom, de kötve hiszem!

Aki cégtulajdonos, és eljárási joga is van, vagyis alárási címpéldánya, és pl nem tudja fizetni a saját fizetését, nincs munka...miegyebek, nem kap pl munkanélküli segélyt.

Ezek után kötve hiszem hogy GYES-t adnának!

De a könyvelőtök minek van? Dísznek? Ez a dolga nem, hogy ezt tudja. Másnem egy jogászt kérdezzetek!

2011. máj. 24. 14:21
 2/12 A kérdező kommentje:
Na, ezért nem tudom én sem! Ahogy írod, a könyvelőnk sem tudja!!!
2011. máj. 24. 14:24
 3/12 anonim ***** válasza:

Ügyvezető? Munkaviszonyban van a Kft-vel?

Vagy tulajdonos, ügyvezető? Rendszeres fizetést kap-e?

2011. máj. 24. 17:11
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszi. Igen, ügyvezető, minimálbérrel bejelentve.
2011. máj. 24. 17:25
 5/12 anonim ***** válasza:

Munkaviszonyban van bejelentve?

A munkaszerződésében mi van beírva a munkaidejéhez?

2011. máj. 24. 17:49
 6/12 A kérdező kommentje:
Könyvelő azt mondja, hogy főállású vállalkozó, nincs munkaszerzősése, mivel ő a tulajdonos.Valami járulékról beszélt...hogy akkor fizetni kell ha GYES-en van a férjem...Na szerintem ő sem ért hozzá...én meg kiváltképp nem vagyok képben!:-( Te mit tudsz erről? Köszönöm a segítségedet.
2011. máj. 25. 10:57
 7/12 anonim ***** válasza:

Attól, hogy tulajdonos, még csinálhatná munkaviszonyban az ügyvezetést, és akkor járna neki az adójóváírás (havi 12100 forint). Még az egyszemélyes KFT tulajdonosa is lehet ügyvezető a saját cégében munkaviszonyban.

Így a férjed munkaideje nem értelmezhető, ez bonyolítja a helyzeteteket.

Ezen a linken kérdezd meg, hogy a te konkrét esetedben mi van: [link]

Sajnos részint olyan gyakran változnak a jogszabályok, hogy lassan lehetetlen napra késznek lenni mindenben, ami érinti az embert, másrészt pedig sokszor még a NAVon, OEPen, nyugdíjbiztosítón belül is változnak az állásfoglalások (mást mond az egyik ügyintéző, mint a másik)

Esetleg az nem lenne megoldható, hogy papíron valamelyik nagyszülő igényelje a GYESt?

2011. máj. 25. 11:25
 8/12 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, hogy segíteni próbálsz. Az adójóváírást én veszem igénybe. GYES-re nagyszülő nem mehet, mert akkor nem lehet böcsis:-(
2011. máj. 25. 13:20
 9/12 A kérdező kommentje:
Bocsánat: bölcsis:-)
2011. máj. 25. 13:46
 10/12 anonim ***** válasza:

Az adójóváírás nem a családi adókedvezmény.

Te mint alkalmazott mindkettőt igénybe veheted (ha van hozzá elég adód)

A családi kedvezmény a gyerek után jár, az adójóváírás pedig annak jár (bizonyos jövedelemhatárig) akit munkaviszony keretén belül foglalkoztatnak.

Pl: ha alkalmazott vagy, akkor a 78ezres minimálbérből 60600 forintot kapsz kézhez, ha viszont vállalkozói jogviszonyban vagy, és 78ezer jövedelem kivéted van (főállású vállalkozónál a minimálbér után akkor is meg kell fizetni a járulékokat, ha nincs jövedelem kivétje), akkor csak 48500 forintot kapsz kézhez (alkalmazottnál 3750 Ft SzJA előleget utalsz a NAVnak, vállalkozónál 15850-et)

Itt kiszámolhatod, hogy az alkalmazottaknak mennyi bruttóból mennyi nettó jár (gyereket is figyelembe vesz): [link]

Ott is van a megnevezésekben, hogy "adójóváírás" és "családi kedvezmény".

Ha alkalmazottként kötetlen munkaidőben csinálná a férjed az ügyvezetést, akkor az adójóváírás is járna neki, és ha a székhelyetek a lakásotokon van, akkor simán belefér, hogy otthon dolgozik, azt viszont időkorlát nélkül lehet GYES mellett.

2011. máj. 25. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!