Megéri belefogni állat-, földművelésbe? Megérné gazdának lenni?
Kezdő gazdákat szeretnék első sorban kérdezni, hogy hogy alakul a "gazdaságuk"... megéri-e őstermelőnek lenni.?
Mit gondoltok?
A szomszédom már nem kezdő,de 10 ha földön termel takarmánygabonát. A gépi munkákat bérmunkában végezteti, van korszerű takarmánytárolója. Disznókat nevel,évente 10-20-at. Vágóhídon vágatja le,és ismerősöknek adja el a fél disznókat. Így csak annyi a haszna,hogy a befektetett munkát nem számolja,de egyösszegben kapja meg a pénzt. Nyeresége valójában nincs.
Eredményesen gazdálkodni 2-300 hektáron lehet,akkor ha vannak megfelelő gépek,takarmánytárolók stb.öntözési lehetőség,és van,akinek eltudja adni a termést.
De még így sem biztos a haszon,ha az időjárás nem kedvező.
Gondolj a tavalyi belvizekre,vagy a sok esőkre,amikor kirohadt a földeken az elvetett növény. Vagy most a szabolcsiakra,ahol a fagykár 1 milliárd körül van. A kármentő alapból csak a nagygazdák remélhetnek valamilyen kárpótlást,kisebb gazdaságok nem. A biztosítás pedig többe kerül,mint amit visszafizetnek esetleg.
Nekem csak a kertem van. De tavaly ott rohadt a földön a borsóm,babom,tízkilónyi szamócám. Szinte semmiből nem lett termésem.
A mezőgazdaság mindig is rizikós ágazat volt.
A kecskének négy lába van,
Ötödik a farka,
Árkot ugrik, nagyot ugrik,
Fogja meg a gazda!
A kecskének négy lába van,
Ötödik a farka,
Árkot ugrik, nagyot fingik,
Igya meg a gazda!
Szerintem attól is függ, hogy jelenleg van-e földed, van-e pénzed, van-e kedved, erőd dolgozni. Vagy mik az alternatív lehetőségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!