Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Milyen támogatást igényelhetek...

Milyen támogatást igényelhetek, mire pályázhatok? (Bővebben a leírásban. )

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok.

Önálló keresetem nincs, a szüleim tartanak el (de van még egy jóval fiatalabb húgom is).

Egy másik városban tanulok, de kollégiumba épp hogy nem vettek fel, így albérletben kell laknom, kb. egy-két hetente hazautazok, hogy pl. ennivalót tudjak magammal vinni - így gazdaságosabb, mintha mindig magamra főznék.

A következő félévben megpróbálok munkát vállalni (bár az órarendem miatt nagyon nehéz lesz, azt hiszem), mert anyagilag elég rosszul állunk - általában a határon billegünk, most meg pláne mélyponton vagyunk pár hónapja.

Az ösztöndíjtól sajnos erre a félévre elbúcsúzhatok, nem sikerült annyira jó jegyeket szerezni és olyan sok kreditet. :(

Szoctámot értelemszerűen nem kapok, mert a családom ép, stb.

Milyen lehetőségeim vannak, hogy valami rendszeres havi összeget kapjak? Akármilyen kevés is számít.

Önkormányzati lakhatási támogatást igényelhetnék az albérletre? Hogyan? Mi az, amit megpályázhatnék?

Szeretnék olcsóbban, önállóan élni - hiába a szüleim büszkesége, hogy majd ők eltartanak, amíg egyetemista vagyok: látom, hogy nem fog menni - nyugdíjba mennek, a húgom meg alig kezd el élni, tanulni. Minél hamarabb szeretnék megállni a saját lábamon, és közben tanulni is... :(

Ti hogyan spórolnátok, szereznétek pénzt?

Egyetemisták, főiskolások - hogyan és mennyiből éltek havonta?

2011. febr. 6. 00:40
 1/10 anonim ***** válasza:
79%
Először is rá kéne hajtani a tanulásra, én igaz, hogy kolis vagyok, de pusztán a tanulmányi ösztöndíjból élek, ami nálam 37000 forint havonta. Vagy keress olcsóbb albérletet, ha nagyon spórolni akarsz, és nem laksz túl messze, haza is költözhetsz, feltéve persze, hogy nincsenek 8-tól óráid.
2011. febr. 6. 00:48
 2/10 anonim ***** válasza:
79%

Bura Hungarikára keress rá, többit az iskoládtól kéne érdeklődnöd valamint az önkormányzatnál.

Amúgy meg tanulni kellett volna...

2011. febr. 6. 00:54
 3/10 A kérdező kommentje:

Jó, igazatok van - tanulni fogok. (Ez volt az első félévem, alig bírtam belerázódni, stb. Meg történtek olyan dolgok, amiket biztos bűnbakkeresésnek tartanátok, pedig tényleg tőlem függetlenek :( )

"Sajnos" az albérlet budapesti színvonalon a lehető legolcsóbb, ennél csóróbb, fix áron talán már nem is létezik más. Azon nem tudok spórolni. :(

Köszönöm, megnézem a BH-t azért. Igazából, azért vagyok ideges, mert elég sokszor a fejemhez vágták itthon, hogy majd fizetik a tanulmányaimat, maradjak nyugodtan - de érzem, hogy nem vagyok annyira tehetséges, és nem akarom, hogy a húgom hátrányba kerüljön miattam (máskor meg felpofoztak, hogy ne merjek teljes külföldi ösztöndíjra jelentkezni, amíg a húgom nem dolgozik - hát most 13 éves... én 19), vagy alig egyenek miattam, vagy... ilyesmi. Eléggé ambivalens az egész. :(

Attól is félek, hogy ha dolgozok, akkor meg tanulni nem tudom, hogyan fogok... De el kéne végezni az egyetemet, ha már bent vagyok, ha már sikerült idáig eljutnom, mert bízok benne, hogy ha elvégzem, jobb lesz.

Félek.

2011. febr. 6. 01:07
 4/10 anonim ***** válasza:
71%

2. vagyok

Az ösztöndíj neve Bursa Hungarica, csak elírtam.

Amúgy gondolom nappalin vagy, ha pl. átmennél levelezősre, talán több szabadidőd maradna. Milyen szakot végzel egyáltalán?

2011. febr. 6. 01:29
 5/10 anonim ***** válasza:
77%

Én nem tudom, milyen egyetemre jársz - nyilván mindenhol mások a kritériumok - de hiába élsz ép családban, van egy szintén tanuló húgod, te albérletben élsz, az egy főre jutó jövedelem gondolom nem túl magas, úgyhogy esélyes lehetnél szoctámra is. Esetleg kérhetnél az önkormányzattól igazolást arról, hogy önellátó vagy, akkor tuti kapnál valamennyit..

A Bursa Hungaricát érdemes megpróbálni, de idénre szerintem lecsúsztál róla, mert az egy teljes évre jár, tehát szeptemberben igényled, és márciusban kapod egy összegben az egészet.

Nálunk az önkormányzatnál minden félévben lehet külön egy összegű támogatásra is pályázni, szóval abból is be szokott folyni 20e forint, akit persze nagyon rászorulónak ítélnek, az rendszeres juttatásban részesül. (Sajnos az én családomban ehhez túl magas az egy főre jutó..:S)

Én kénytelen kellett diákhitelhez nyúltam, vészhelyzetre meg lehet próbálni.. akár egyetlen félévre is, ameddig kicsit nem rendeződnek az anyagi dolgaid. (Ebben az esetben feb 15-ig ne felejtsd el leadni az igénylést!)

Sajnos más nem jut eszembe..:( De gyanítom, tanulmányi ösztöndíjból sem fogod tudni fizetni az albérletet és egyéb költségeket..

Ami azt illeti, hasonló helyzetben vagyok,

2011. febr. 6. 01:56
 6/10 anonim ***** válasza:
50%
Bursaról tegyél le, szoctámról is, ha nem tudsz jól hazudni és mellé igazolásokat szerezni, sajnos ilyen a "szociális rendszer"
2011. febr. 6. 03:42
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

Elsősorban tanulj jól. Bár egyetemtől függ, hogy "megéri-e" az ösztöndíj szempontjából, nálunk 4.8-ra adtak 6 ezret...

Mindenképp keress munkát! Ahhoz, mogy minimálisan eltartsd magad, nem is kell olyan sok pénz. Én kb. 30 ezerből elvagyok (plusz lakás), de ebben az is benne van, hogy dohányzom!! A hazautazgatás-főzés dilemmát gondold jobban át. Mennyibe kerül a busz-/vonatjegy? Kb. 300-400 Ft-ból tudsz főzni magadnak tök jó kajákat. Biztos, hogy megéri utazgatni?

Albérlet: nem tudom, mit gondolsz te legolcsóbbnak, nekem 20 ezer körül van rezsivel együtt a díja, de aki a kisebb szobában lakik, neki csak 15. Nézz körül, hátha találsz olcsóbban jót.

2011. febr. 6. 09:03
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ne felejtsd el a Bursát. Két részből áll, egy állami és egy önkormányzati részből, és ha esetleg az állami részben nem esnél bele, az önkormányzat akkor is adhat neked saját zsebből. (Több olyat ismerek, aki csak tőlük kapott..)

Szoctámot se felejtsd el. Attól függ, melyik egyetemre jársz.. spec én jártam oda, ahol nem kértek önkormányzati igazolást a házba bejelentett személyekről (neves, komoly suli, csak pénzes..), és tulajdonképpen azt írtam be, amit nem szégyelltem. Ott a havi összeg felső határa olyan 30-40e között volt, ami azért nem rossz.. Persze ahol szigorúan figyelnek minden papírra, ott nehezebb kapni, de nem veszítesz semmit azzal, ha leadod. Idén én is kellemes meglepetésben részesültem.. lejjebb adták a ponthatárokat:)

2011. febr. 7. 00:24
 9/10 A kérdező kommentje:

Nekem is 20 ezer rezsivel, ráadásul pofátlanul közel (gyalog) az egyetemhez. Ezért nem tudnék olcsóbban, praktikusabban.

Kb. 45-50 ezerből szoktam működni, összesen, ezen próbálok faragni.

Ha bejárós lennék, kiszámoltam, az ugyanennyit emésztene fel, sajnos. (Helyi bérletek, távolsági...) Hát lehet hogy akkor inkább havonta járok haza.

Szoctámra én is adtam be jelentkezést, de pár forinttal csúsztunk le. Mint mindig. (Ugyanígy járunk a gázártámogatással és hasonlókkal is... A kategória szélén.)

Nagyon köszönöm az ötleteket, megkérdezem önkormányzatnál is, miről lenne szó. És igyekszem valami munkát is keresni, amint lesz fix órarendem.

(sajnos levelezőre nem tudok átmenni - olaszból nincs ilyen (amiből van, az általában fizetős, ahogy láttam))

Hitelt nem szeretnék felvenni, mert így is az lesz, hogy kredittúlfutások miatt fizetnem kell annak idején. Nekem azt tanították otthon, én így is tartom helyesnek, hogy hitelért, kölcsönért sose nyúljak.

2011. febr. 7. 00:35
 10/10 anonim ***** válasza:
Én még nem láttam olyan egyetemet/főiskolát, ami mellett ne lehetett volna dolgozni. Legfeljebb nem mész be néhány előadásra vagy kihasználod a hiányzási keretet a szemesztereken. És igenis jelentkezz mindenféle (külföldi is!!!) ösztöndíjra, az egész jövődet meghatározza. Keress meg diákszövetkezeteket, alkalmilag is jó sok munkalehetőségük van.
2011. febr. 7. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!