Érdemes manapság marketing területen tovább képezni magam?
Közgáz MSc – formai kellék
Néha hasznos
De a BSc
Bőségesen elég
Mainstream közgáz = dögunalom, nulla gyakorlati haszon, papagáj-kommandó képzés
Az alábbi – nem mainstream megközelítés –
azonban érdekes.
Néhány publicista, ha tanulni akarsz
Néhány könyv, ha tanulni akarsz
Nem marketing, sokkal ütősebb annál.
+ néhány egyéb könyv
+ néhány hangoskönyv
+ további online könyvek
F.A Hayek
Mises
Hazlitt
Rothbard
Ingyen…
10:28
"Miért nem fog változni semmi?"
Azért, mert ezeket írtad a kérdésedben:
-"már rájöttem hogy ezzel semmit nem érek"
-"talán nagyobb eséllyel kapok jól fizető állást"
-"[nem tudom] merre menjek tovább, amivel jól el tudnék helyezkedni"
Ha továbbtanulsz, pontosan ezek lesznek a problémáid. Egy kicsit más lesz a helyzet, mert ha találsz állást, az talán egy picit jobban fog fizetni. Másfelől viszont egy-két év eltelik addig az életedből. A lényeg azonban ugyanaz lesz. Az elhelyezkedéssel kapcsolatos kihívásaid ugyanis nem az alulképzettségedből adódnak,hanem a munkaerőpiaci helyzetből. Több az eszkimó, mint a fóka.
Ha az eredeti kérdésedet azért tetted föl, mert szerettél volna megerősítést kapni, akkor sajnálom, hogy csalódást okoztam. A kérdésedre, hogy érdemes-e továbbképezned magad, "IGEN" a válasz, de nem az általad leírt okból. A munkaerőpiacon nem leszel ettől lényegesen jobb helyzetben.
Nem kell, hogy szeress azért, amit írtam. Te kérdeztél, én válaszoltam, a te dolgod, hogy mit kezdesz az információval. Azzal érdemes tisztában lenned, hogy alkalmazottként akkor leszel csak jó alkupozícióban, ha valamilyen területen pótolhatatlan tudással rendelkezel. (Közgazdászként például, ha te vagy Csányi Sándor vagy Vértes András. de még jópár példát fel lehetne sorolni). Különben csak egy eszköz vagy a tulajdonos kezében, akit a vezetőség igyekszik minél gazdaságosabban használni. Szerzel egy kis plusz képzettséget, és máris kombinált fogó vagy csípő fogó helyett. Ha neked valami nem jó, kicserélnek egy másik kombinált fogóra, van elég ilyen a polcon. Ettől még teheted ezt. Úgy élsz, ahogy te szeretnéd, csak számolj vele, hogy amíg állásra vadászol, ebben maradsz benne.
Marketing – masszív túlképzés
Formális képzés – jelentős részük pusztán szubvenciókkal felfuttatott üzlet, afféle piaci buborék, minimális gyakorlati haszonnal, belépési korlát, papírlobogtatás.
A lényeg a piac megértése
Ez nagyon kevés embernek sikerül.
Erre érdemes koncentrálni.
Különösen ha már van végzettséget.
+ szakmai angolra.
Néhány jó audiobook (pdf formátumban is elérhetők)
Az elejét érdemes első körben átugorni (közel 50 óra 900 oldalas könyv), a praxeológia (emberi cselekvés tudománya) az „osztrák iskola” sajátossága. Őket ugyanis a piac és a piaci döntés érdekli, nem pedig az aggregátumok. Első körben ez még elméletinek tűnik később azonban a helyére kerül.
az alábbi blog talán nyújt vmi segítséget
Néhány egyéb audiobook
még nem teljes
16:12
Lehet hogy ugyanez marad a helyzet akkor is, ha elvégzek valami tanfolyamot ezzel kapcsolatban, és továbbképzem magam. Mindenképp úgy akarom, hogy munka mellett, esti tanfolyamra vagy hétvégi tanfolyamra megyek, ahol kellő tudást szerzek. Lehet tényleg, hogy ezzel sem fog változni semmi később, de az is lehet hogy fog. Most ha nem teszek semmit, akkor magamnak okozok csalódást, hogy megtehettem volna, én meg nem tettem. Lehet tényleg nem jutok előrébb, de legalább megpróbálom. Amúgy eleinte muszáj alkalmazottként elhelyezkednem, mert nincs megfelelő mennyiségű saját tőkém ahhoz, hogy saját vállalkozásba kezdjek. Vagyis ha olyan vállalkozásba kezdenék, amihez kevés tőke kell, akkor abba belekezdhetnék, csak sajnos olyan nem jutott eszembe. Sajnos olyan jutott csak, amihez pénz kell, ehhez muszáj alkalmazottként dolgoznom, és megpróbálok olyan helyen dolgozni, ahol elég pénzt kapok, ehhez meg még tanulok majd munka mellett, mert mást nem tudok csinálni.
17:21
Köszi ezt a sok linket amit írsz, és ez pont jól jön, mert bár angolból a középfokúm az megvan, de épp most készülök a szakmai középfokú vizsga letételére, úgyhogy ez a sok témába vágó link pont jól jön, mert ezen keresztül még az angolt is gyakorlom.
Tetszik a hozzáállásod és az elszántságod, csak attól tartok, zsákutcát választottál. A helyedben ugyanilyen elszántan haladnék előre, de nem ebbe az iránmyba. Mindenesetre ne tekints engem az igazság letéteményesének. Az is csak egy vélemény, amit én írtam. Sok sikert kivánok neked az általad választott úton.
"Vagyis ha olyan vállalkozásba kezdenék, amihez kevés tőke kell, akkor abba belekezdhetnék"
Ezzel kapcsolatban viszont szivesen szavadon fognálak. :)
Tanfolyam, mesterképzés – formai kör + kapcsolatépítés
Használható tudást ezektől ne várj.
Az egyetemi oktatás köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Túl sokat ne költsél ezekre. A kurzusok egy része már szabad rablás, pl. Corvinus 400 ezer HUF/szemeszter – röhejes. Különösen az ár érték arány tekintetbe véve.
Nézz körül az első két linkeken (Nadeem Walayat, Gordon T Long cikkei) – ezek az emberek az utóbbi években képben voltak – ez olyan tudás, amit „aprópénzre” lehet váltani, ebből lehet tanulni…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!