Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Érvénytelen tb kártyával...

Érvénytelen tb kártyával tudok egyetemre jelentkezni? Vagy dolgozni fogok tudni?

Figyelt kérdés
Már évek óta nem fizetem a tb-t, depresszió miatt otthon ültem egyedül. Mostanában kezdem összeszedni magamat, szeretnék vagy tanulni vagy dolgozni, de nem tudom, így tudok e? Nem jött egyébként még semmi értesítő vagy levél a tartozásról, nem tudom miért vagy hogyan, de nem fizettem mióta munkanélküli vagyok. Ha elkezdek dolgozni/diák leszek, akkor mi történik? Vagy amíg nincs ez rendezve, nem tudok munka/tanuló viszonyt kezdeni? Hogyan fogok tudni ebből kimászni? Ha lesz pénzem persze visszafizetem, de ahhoz munka kell, még ha csak diákmunka is. Vagy hogy szokták a nincstelen emberek ezt rendezni??

dec. 14. 20:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, tudsz.

Értesítést csak akkor kapsz az érvénytelenségről, amikor már fizetési felszólítást is. Ez megtörtént?

Vagy az orvosnál tudtad meg, hogy érvénytelen?

Sokan nem fizetik, de nem ért el hozzájuk a NAV a névsorban és így még érvényes is!

dec. 14. 20:35
 2/11 anonim ***** válasza:
55%

Se a melót, se a sulit nem érdekli, csak a TB számod legyen beírva.

Amint elkezded a sulit, lesz élő TB-d.

dec. 14. 21:36
 3/11 anonim ***** válasza:
46%
Rosszul tudom, hogy új szabályok alapján törlik is a tb számot ha nincs fizetve?
dec. 14. 22:03
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

„Se a melót, se a sulit nem érdekli, csak a TB számod legyen beírva.”

Ez így igaz. Lényegtelen munkavállalás, tanulmányok szempontjából, hogy a TAJ-számod érvényes vagy sem. Egyik helyen sem kizáró ok, ha éppen érvénytelen lenne.

„Amint elkezded a sulit, lesz élő TB-d.”

Nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező jogosult járulék fizetése nélkül ingyenes egészségügyi szolgáltatásra (például orvosi ellátásra). Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy nappali rendszerben végzed az iskolát, vagy sem.

„TB”-je nem lesz, mert biztosítási jogviszonyt maga a nappali tanulmányok sem keletkeztetnek, csak eü. szolgáltatási járulékot nem kell fizetnie és anélkül is jogosult lesz például orvosi ellátásra.

„Rosszul tudom, hogy új szabályok alapján törlik is a tb számot ha nincs fizetve?”

TB-szám nincs, TAJ-szám van. A TAJ-számot nem törlik, maximum ideiglenesen érvénytelenítik. Az az életed végéig ugyanaz marad. Ha meghalsz, akkor véglegesen érvénytelenítik.

Ha valakinek a TAJ-számát járuléktartozás miatt már érvénytelenítette a NEAK, akkor utána hiába keletkezik neki biztosítási jogviszonya (például munkaviszony), vagy nappali hallgatói jogviszony miatt ellátásra jogosultsága, amíg a hátralékát maradéktalanul nem rendezi, nem lesz jogosult ingyenes eü. ellátásra, „piros” TAJ-számos marad a fenti időszakok alatt is.

Egyenlőre azt sem tudjuk biztosan, hogy a kérdezőnek érvényes, vagy érvénytelen a TAJ-száma.

Ha van ügyfélkapud, akkor a magyarorszag.hu oldalon a „TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások” menüpont alatt le tudod kérdezni, hogy érvényes még a TAJ-számod, vagy sem.

dec. 15. 07:07
 5/11 anonim ***** válasza:

Azért az érdekelne, hogy miből éltél eddig évekig? Valaki csak etetett addig hogy te otthon döglöttél és fizette a számlákat. Bocsi, de akit nem etetnek az éhenhal és hogy ne halljon éhen, az elmegy dolgozni ha depressziós, ha nem.

Az fog történni, hogy visszamész dolgozni, onnantól él a tb-d, (mivel a munkáltató befizeti a eü hozzájárulás adót), feltételezve hogy bejelentett munkavállaló leszel.

A tartozásod viszont fennáll, azt viszont részletekben le fogják vonni a fizetésedből.

Hajrá, én csak drukkolok neked.

dec. 15. 15:12
 6/11 anonim ***** válasza:

"Az fog történni, hogy visszamész dolgozni, onnantól él a tb-d, (mivel a munkáltató befizeti a eü hozzájárulás adót), feltételezve hogy bejelentett munkavállaló leszel."

Leírtam, hogy NEM! Miért erőlteted a valótlanságot?

Nincs TB, egészségügyi szolgáltatási járulék van, amivel nagy valószínűséggel a kérdező tartozik az államnak.

A munkáltató nem egészségügyi hozzájárulást fizet (EHO), mert az teljesen más. A munkáltató szociális hozzájárulási adót fizet a dolgozói bruttó bérek után.

A dolgozó a munkaviszonya által a törvény szerint biztosítottnak számít, ez által mindenféle egyéb juttatásra is jogosultságot szerez (táppénz, gyermekápolás miatti ellátások stb.), míg az, aki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, az csak egészségügyi ellátásra szerez jogosultságot (orvos, gyógyszer stb.), másra nem.

Az, aki ezen a bizonyos egészségügyi szolgáltatási járulékon (408. adónem) 6 havi járulékösszegnek megfelelő tartozást halmoz fel, hiába van most jelenleg munkaviszonya, érvénytelenítik a TAJ-számát, tehát eü. szolgáltatásra ingyenesen nem lesz jogosult egészen addig, amíg a teljes tartozást ki nem egyenlíti. Ezt semmiben nem befolyásolja az, hogy munkaviszonyt létesített közben, vagy sem.

Tehát még mindig ez a kérdés:

"Egyenlőre azt sem tudjuk biztosan, hogy a kérdezőnek érvényes, vagy érvénytelen a TAJ-száma.

Ha van ügyfélkapud, akkor a magyarorszag.hu oldalon a „TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások” menüpont alatt le tudod kérdezni, hogy érvényes még a TAJ-számod, vagy sem."

Fontos lenne tudni...

dec. 16. 05:24
 7/11 anonim ***** válasza:

6: "A dolgozó a munkaviszonya által a törvény szerint biztosítottnak számít"

Ez nem pontos, mert 2012. jan. 1. óta megszűnt ez az alkotmányos jog.

A VOLT TB már nem járulék, azaz nem jár érte semmi, nincsen semmilyen biztosítási jogviszony.

Eü. adóként kell befizetni.

A nyugdíjjal ugyanez van, nem jár, csak adható.

Sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy ez biztosítás. Sajnos már 13 éve nem az!

Pedig az első években a közösségi médiából, pár évvel később már az összes közéleti TV-és rádióműsorból is ez folyt.

És még mindig rengetegen nem tudják, vagy nem értik, vagy nem hiszik el.

dec. 16. 08:09
 8/11 anonim ***** válasza:

"aki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, az csak egészségügyi ellátásra szerez jogosultságot (orvos, gyógyszer stb.), másra nem."

Sajnos nem szerzel vele jogosultságot.

Én pont azért nem fizetem, mert hiába voltam "biztosított" (és ebben valódi biztosított évek is vannak, tehát 2012 előttiek), soha nem láttak el, erre vagy arra hivatkozva, egyszerűen megmondták, menjek magáneü-be, mert az OEP nem fedezi, amire beutaltak, vagy oltakozzak, mert oltatlanoknak nem jár ellátás.

10 ilyen év után nem fizettem már.

dec. 16. 08:13
 9/11 anonim ***** válasza:
6: Teljesen mindegy abból a szempontból, amit kérdezett, mert egyikhez sem szükséges az érvényes TAJ-szám. Lehet piros is, akkor is meg tudja tenni a 2 dolgot.
dec. 16. 08:15
 10/11 anonim ***** válasza:

#7-es!

Te borzasztóan keversz dolgokat... Inkább ne is szóljál hozzá! Rendben? Köszi!

dec. 17. 04:01
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!