Mi történik, ha az egészségügy hozzájárulás (11300) befizetési határidejével csúszok pár napot?
Semmi.
Én két éve fizetem magam után és augusztusban nyaraltunk 2 hétig totál elfelejtettem ( határidőn belül kell fizetni elvileg tudod) , utána már csak a következővel fizettem be egybe és nem volt gond.
Elvileg számolhat fel kamatot, de megnéztem egyenlegem és nem történt meg.
Több hónap csúszás / nem fizetés a gond olyan ne forduljon elő arra figyelj, de ennek pontos részleteit el tudod olvasni neten ( x hónap nem fizetés esetén mi a következmény stb.)
"Mi történik, ha az egészségügy hozzájárulás (11300) befizetési határidejével csúszok pár napot?"
Nem egészségügyi hozzájárulás (EHO), hanem egészségügyi szolgáltatási járulék (ESZJ).
A két fogalom teljesen más.
Ha az adó- és köztartozást elkésve fizeted be, akkor késedelmi pótlékot számolnak fel utána. Eddig a következő év november 15-én történt mindez, jövőre tervezik, hogy havonta írják elő a késedelmi pótlékot, nem pedig évente.
Az évi 5 ezer forint alatti pótlékot elő sem írják, mivel a törvény így rendelkezik.
"És ha úgy teszek, mintha befizetném és úgy hagyom ki?"
Mi van?!?!?!
Ha 6 havi összegnek megfelelő járuléktartozást halmozol fel, akkor érvénytelenítik a TAJ-számodat (piros TAJ-szám), ami annyit jelent, hogy ingyenes orvosi ellátásra nem leszel jogosult mindaddig, amíg az utolsó fillérig be nem fizeted az elmaradt járulékokat.
Látod, alapvető probléma, hogy NEKED mindegy. Aztán majd ha azzal kapcsolatban informálnak (mondjuk egy ügyfélszolgálaton), amit konkrétan megneveztél (EHO), és nem úgy lesz a gyakorlatban, akkor fel leszel háborodva.
Tehát nem mindegy -> csapba szarni, vagy szarba csapni.
Erre viszont még mindig nem válaszoltál kedves kérdező ->
"És ha úgy teszek, mintha befizetném és úgy hagyom ki"
Bár az értelmetlen kérdésed ellenére talán sikerült megválaszolnom azt ->
"Ha 6 havi összegnek megfelelő járuléktartozást halmozol fel, akkor érvénytelenítik a TAJ-számodat (piros TAJ-szám), ami annyit jelent, hogy ingyenes orvosi ellátásra nem leszel jogosult mindaddig, amíg az utolsó fillérig be nem fizeted az elmaradt járulékokat."
Akarsz még kötekedni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!