Mindig elkoltom a penzem es ez miatt adossagba keveredtem, még nem veszes, de nem akarok tovabb zuhanni, mit tegyek?
Nem, ez tényleg nem mehet így tovább, jól látod. Nagy baj lesz belőle, adósság spirálba fogsz kerülni.
Legelső kérdésem: tényleg meg akarsz változni? Mert előre szólok, nem lesz egyszerű. Gyakorlatilag önismeret kérdése a pénzköltés, el kell határozni magad, és meg kell változtatni magad. Baromi nehéz lesz néha.
Mennyire részletes tippeket adjunk, mennyire menjük bele?
Mert szívesen leírok egy rakat tippet, és olvasnivalót is tudok ajánlani, amik baromi hasznosak (blogokat olvasni, vagy például egy könyveket a pénzköltés pszichológiájáról és a marketing trükkökről, hogyan vesznek rá minket a vásárlásra).
De mennyire részletesen kéred? Például tisztában vagy a spórolás alapjaival, trükkjeivel, vagy alap trükköket is írjunk?
Ha azt mondom neked első tippnek, hogy főzz 2 napra elegendő kaját, és azt vidd be a munkahelyre, az elég, vagy konkrétan meg kell tanulnod főzni?
Az még fontos, férfi vagy, ugye? Az jön le az írásodból. Mert akkor női tippeket nem írok 😂
Mennyi a tartozásod összesen, 2 millió Ft? És havonta 70 a törlesztés, ha jól értem. Nyugi, nincs nagy gáz, nyugodj meg. Szépen lassan visszafizeted, és közben nem veszel fel több kölcsönt.
Az első lépést megtetted, elhatároztad magad, szuper. Írok tippeket, biztosan más is fog, nem csak én. De a meló nagy része rád vár, kemény lesz.
Egyik opció, hogy drasztikus változásokat vezetsz be, mindent megvonsz magadtól (kocsi, alkohol, bulik, gyorskaja, nasi stb.), de közben megutálod az életet, mert nem fogod élvezni. Másik opció, hogy kis lépésekben haladsz, egy héten csak egy dolgon változtatsz, az viszont lehet, hogy nem lesz elég, újra adósságba esel.
Szóval az arany középutat javaslom, közepes változásokat. Hogy ne őrülj bele, de azért haladj is előre. Fiatal vagy, élned is kell!
Tűzz ki egy konkrét, végső célt: például havi 40ezret félre szeretnél tenni. Ez kb. a fizetésed 10%-a. Plusz az adósságok teljes visszafizetése. És ezért megteszel mindent. (Később majd félretehetsz többet is, de ne legyél még telhetetlen).
Ami fix költséged, és nem tudsz rajta változtatni: 50ezer apukádnak, 70 törlesztők, 25ezer telefon. Ez 145ezer. Marad 235ezer.
Telefonon biztos nem tudsz csökkenteni? Gondolom ez készülék törlesztés, nem ilyen magas a telefonszámlád.
A kaján, kocsin, bulin, nasin rengeteget lehet spórolni.
Ez lehet nem fog tetszeni, de sajnos muszáj, első alap trükk: írd össze mostantól minden egyes kiadásod. Minden nap, és havonta rendszerezd. Fájni fog látni, hidd el. Csinálj maximum 7-10 kategóriát, ezek lesznek a sorok. Oszlopok mondjuk a hónapok. Vannak rá alkalmazások, de sima Excelben is vezetheted. Neten is találsz sablonokat (írd be, hogy költségvetési sablon). Mondjuk ezek lesznek a kategóriák:
- Rezsi, lakhatás (gondolom apukádnak az 50ezer)
- Törlesztők (70ezer), telefon (25ezer)
- Kocsi (biztosítás, benzin, szerviz, parkolás, autópályamatrica stb.)
- Kaja
- Nasi külön legyen, ez fontos, mert jelezted, hogy itt függőség féle van
- Illatszerek (borotva, dezodor, sampon stb.)
- Buli, szórakozás
- Ruha, cipő
- Egészség (sport, gyógyszerek, vitaminok stb.)
- Egyéb (szülinapi, karácsonyi ajándékok, ha veszel magadnak egy könyvet stb.)
Linkelek olvasnivalókat, mert nálam sokkal okosabbak már leírták, mire érdemes figyelni :)
Ezen a linken van egy rakat cikk, ess neki, nagyon hasznosak.
Kezdd mondjuk ezzel a cikkel: [link]
Olvass el naponta pár cikket, ne többet, mert akkor nem fog leülepedni, amit elolvastál.
Írok még, de már így is túl hosszú lett a komment :)
"Mindig elkoltom a penzem es ez miatt adossagba keveredtem, még nem veszes, de nem akarok tovabb zuhanni, mit tegyek?"
Ne költsd el a pénzed mindig.
A kocsit nem az én tisztem megítélni, de az egy hatalmas luxus manapság. Döntsd el, valóban szükséged van-e rá. Ha igen, legalább próbáld meg fele annyit használni.
"munkahelyen elkoltok havi 40-50ezret kajara, energiaitalra csokira stb."
A legegyszerűbb első lépés: hetente kétszer vigyél ebédet otthonról. Apukád főz, vagy te? Neten rengeteg recept van, ha még nem tanultál meg főzni. Elkészítesz vasárnap mondjuk egy bolognait, eszed hétfőn-kedden. A többi napon vásárolhatsz a munkahelyen, ahogy eddig. Heti egyszer pedig főzöl. Így nem lesz olyan drasztikus a változás. Nem muszáj magadat "megerőszakolni" azzal, hogy rögtön minden nap főzöl. Arany középút.
(Energiaital baromi káros, akkor már inkább kávézz.)
"Hetvegente gyakran megyek bulizni ott is sok penz elmegy." Fiatal vagy, megértem, hogy a buli jelenleg fontos. De havi 4 hétvége kicsit sok, nem lehetne havi 3? A negyedik hétvégén segíts apukádnak a ház/lakás körül, vagy menj el a nagyszülőkhöz. Vagy önkénteskedj. Vagy tanulj egy új hobbit, foglald el magad. Vagy vedd rá a haverokat, hogy menjetek el túrázni fél napot, buli helyett. Most már hidegebb az idő, de az ősz a legjobb túrázni. Hátizsákba pár szendvics, víz, aztán pár óra séta. Nem kell megmászni a legnagyobb hegyet, nyugi.
"Sokszor csak random elmegyek vasarolgatni mert ehes vagyok vagy edesseget ennek vagy ilyesmi es nem tudok ellenalni ennek. Havonta ilyen vasarolgatasokra tuti elmegy 80-100ezer." Na ezt nem lesz egyszerű leküzdeni, ez sajnos függőség, te is elismerted.
Helytelenül étkezel. Ha ezt így folytatod, vagy elhízol, vagy cukorbeteg leszel, tönkremennek a fogaid, magas lesz a koleszterined, vagy más betegséged lesz.
Ha éhes vagy nem sokkal a főétkezés után, akkor sajnos nem jól étkezel, nem minőségi a táplálkozásod. Ha óránként eszel valamit, kis nasit, akkor a hasnyálmirigyedet tönkrevágod. Tűzd ki, hogy minimum 3-4 óránként eszel. Nekem ezt dietetikus tanácsolta, nem egészséges 3 óránál gyakrabban enni.
Reggeli 7-kor, tízórai 10-kor, ebéd 1-kor, uzsonna 4-kor, vacsora 7-kor. Most mondtam egy példát.
Vagy tűzd ki, hogy napi 3 nassolás helyett mostantól csak 2-szer nassolsz egy nap.
Reggeli, ebéd, vacsora legyen normális étkezés, ne csak 3 szelet pizza. Ebédre például leves + valami második (hús, rizs, főzelék, tészta, rakott étel, bármi). A helyes étkezést megtanulni nem kis idő, de egy életre hasznos tudás. Most ne ezzel kezd, még ne ez legyen az első célod. Elsőként most a főzést kezd bevezetni, heti egyszer.
Ha elkezded írni a költéseidet, látni fogod, mennyit költesz nasira, csokira, üdítőre, energiaitalra. Arany középútként azt meg kéne felezni, havi 40ezerre az eddigi 80ezer helyett.
A sikereket vezesd valahol. Tök jó motiváció tud lenni. Például a telefonodon, egy naptár alkalmazásban. (Papíron pszichésen jobb lenne, de a telefon is megteszi). Pipáld, ha adott napon/héten megvalósult a cél (3 nasi helyett 2, 3 óránként ettél, heti 1 főzés sikerült stb.).
De ne tűzz ki egyszerre túl sok célt. Tűzz ki mondjuk kettőt, főzés, nasizás csökkentése. Vagy kocsi használat csökkentése, havi 3 buli a 4 helyett. Ne akarj egyszerre mindent megváltoztatni magadon!
De baszki, hát a székről leesek a röhögéstől, 50 ezret kell hazaadnod a többit meg elcsokizod meg elbulikázod?!?!? :D :D :D :D :D
Megállás nélkül mást se csinálnak csak nyígnak a fiatalok, hogy ma már nem lehet lakást venni, meg a csok, meg a kutyámf#sza, aztán konkrétan elcsokizzátok egy lakás árát. :D :D :D :D :D
Sírok :,D :,D :,D :,D :,D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!